Πολιτική|06.11.2023 06:55

Να αποφύγει επιστροφή του «κινήματος της γραβάτας» θέλει η κυβέρνηση: Πώς απαντά στην κριτική για το νέο φορολογικό

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να προλάβει τυχόν αναβίωση του λεγόμενου «κινήματος της γραβάτας» θέλει η κυβέρνηση, που ωστόσο είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών. Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή ενώ παράλληλα σημειώνεται πως τα πρόσθετα κονδύλια που θα προκύψουν θα πάνε για την υγεία, την παιδεία και άλλους κρίσιμους τομείς.

Ωστόσο το θέμα έχει πυροδοτήσει σφοδρά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα στο φορολογικό. Παράλληλα αντιδράσεις για την συγκεκριμένη ρύθμιση υπάρχουν και από εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σαφές μήνυμα πως θα προχωρήσουν οι αλλαγές στο φορολογικό έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαστε ανυποχώρητοι απέναντι στη φορολογική αδικία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί στερούν κρίσιμα έσοδα για την αναγκαία αύξηση των κρατικών δαπανών στη δημόσια υγεία, παιδεία και ασφάλεια. Και δεύτερον, διότι αποτελεί κοινωνική πρόκληση περίπου 500 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από αυτό του υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό που τονίζεται από το Μαξίμου είναι πως η παρέμβαση είναι μετρημένη και ισορροπημένη χωρίς να αποτελεί πρόσθετη φορολόγηση, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει όλες τις αναγκαίες εξαιρέσεις για νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ΑμεΑ και κατοίκους μικρών κοινοτήτων. Επίσης στα επιχειρήματα που προβάλλονται από το κυβερνών κόμμα είναι πως ταυτόχρονα θα υπάρξουν αλλαγές στο τέλος επιτηδεύματος.

Δεδομένο βέβαια είναι πως στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι ένα κοινό που σε μεγάλο βαθμό ψήφισε Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν μία αναβίωση του «κινήματος της γραβάτας» και για το σκοπό αυτό γίνεται λόγος για ένα σύστημα φορολόγησης αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα δεν πρέπει να αποκλείονται «μίνι» τροποποιήσεις στη συγκεκριμένη ρύθμιση χωρίς ωστόσο να αλλάζει η φιλοσοφία του μέτρου. Για παράδειγμα σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από τις νέες ρυθμίσεις και κάποιες πρόσθετες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι γαλάζιες …αψιμαχίες

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η κρίσιμη μάχη το επόμενο διάστημα θα δοθεί στην οικονομία και εκεί θέλουν να εστιάσουν, επιταχύνοντας μια σειρά κινήσεων. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως δεν πρέπει η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις να οδηγήσει σε φαινόμενα χαλάρωσης.

Στο μεταξύ δεν περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν … γαλάζιες αψιμαχίες, που πυροδοτούν συζητήσεις. Η αρχή έγινε ανάμεσα στον Θάνο Πλεύρη και τον Μάριο Σαλμά, καθώς αναβίωσε μια παλαιότερη κόντρα για τον διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου. Και πριν κοπάσει ο θόρυβος που δημιουργήθηκε ακολούθησε το … θερμό επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Βασίλη Κικίλια και του πρώην βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θέλουν να συνεχιστούν ανάλογα φαινόμενα και μάλιστα σε μια εποχή που η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τις μετρήσεις διευρύνει τη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν πρέπει να υπάρξουν νέα κρούσματα με «γαλάζιους» να τσακώνονται ακόμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε δύο εκδηλώσεις σήμερα ο Μητσοτάκης

Σε δύο εκδηλώσεις θα παραστεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μία κίνηση που στέλνει και μηνύματα. Αρχικά θα παραστεί στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου που διοργανώνει η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Να σημειωθεί εδώ πως στη συγκεκριμένη εκδήλωση πρόκειται να μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην εκδήλωση για τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που διοργανώνεται από το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», το Ινστιτούτο «Jacques Delors» και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση».

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη φράση «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός», θέλοντας να τονίσει την ανάγκη για τολμηρές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς. Και όπως έχει φανεί παράλληλα με το παραδοσιακό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας «κοιτά» και προς ένα κεντρώο κοινό που ενδιαφέρεται για μία μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΝέα Δημοκρατίαελεύθεροι επαγγελματίεςφορολογικό νομοσχέδιοειδήσεις τώρα