Πολιτική | 07.11.2023 08:46

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς «διαβάζονται» τα μηνύματα που εστάλησαν στην εκδήλωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης - Η κριτική στο παρόν και τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ

Newsroom

Ένα πρώτο βήμα για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συζήτηση που οργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή» για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά, λέγοντας πως «δεν υπάρχει αυτή η περηφάνια σε αυτό το κόμμα», ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει χώρος για ένα κόμμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. 

Ο κ. Τσακαλώτος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και κατά του Στέφανου Κασσελάκη, δείχνοντας πως η διάσπαση είναι μονόδρομος. Έκανε λόγο για «τοξικό κλίμα» και «αρχηγισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ, «η πολιτική συζήτηση δεν έχει θέση σε αυτό το κόμμα».

«Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς .Λυπάμαι το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σ΄αυτό το κόμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε εξάλλου πως «υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Πιστεύω ότι υπάρχει. Από τη μία μεριά δεν μπορούμε να είμαστε με έναν πολιτικό χώρο, το ΚΚΕ, που λέει ότι περιμένω, ότι περιμένω για να κάνω τις αλλαγές και το βασικό μου θέμα είναι να φτιάξω το δικό μου μαγαζί. Και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ, που δεν υπάρχει αριστερή τάση, και με τον Νίκο Ανδρουλάκη που δεν υπάρχει στρατηγική, όλα είναι τακτική».

Με τη σειρά της, η Σία Αναγνωστοπούλου, στην εκδήλωση, ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο το κόμμα έχει στον τίτλο του τη λέξη Αριστερή και Ριζοσπαστική, προειδοποίησε όμως πως «αν η ταυτότητα δεν φτάνει σε πολιτικές προτάσεις, τότε καταντάει πολιτικός βερμπαλισμός».

Παράλληλε διεμήνυσε πως «όσο και να διαφωνώ με το ύφος των υπο διαγραφή, όποιος αποφασίσει να πετάξει το έρμα του καραβιού, θα βυθίσει και το πλοίο. εγώ σε αυτή τη βύθιση, θα αντισταθώ με νύχια και δόντια».

Στο ίδιο πλαίσιο, η βουλευτής Αχαΐας, δήλωσε πως έχει βαριά ευθύνη γιατί στο συνέδριο, η ίδια υπερψήφισε το καταστατικό.

Κοινή δράση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για Τέμπη και παρακολουθήσεις

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις αυτές έγιναν την μετά την συνάντηση που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, οι οποίοι συμφώνησαν για κοινή δράση στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και τα Τέμπη. Όπως φαίνεται, είναι εμφανές το σήμα της στροφής της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά.

Στη Χαριλάου Τρικούπη έβλεπαν με καλό μάτι την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να «ακολουθήσει» το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την κατάθεση πρότασης προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, ενώ επέμεναν ότι στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο για την υπόθεση των υποκλοπών.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η όποια συνεργασία εξαντλείται σε ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία αλλά και την αναζήτηση ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία.

Η πρόταση Βενιζέλου, πάντως «ή θα έχουμε τρεις προτάσεις αυτοδυναμίας ή θα πρέπει να γίνει μια πιο σοβαρή συζήτηση για τις εκδοχές συνεργασιών. Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τα κόμματα μέχρι ή και μετά τις ευρωεκλογές» ναι μεν «διαβάστηκε» στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά επί της παρούσης δεν αποτελεί την προτεραιτότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται από τις δημοσκοπήσεις με την Alco να εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται μόλις 0,8% από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ η τάση είναι ανοδική.

Mάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Την ίδια ώρα, σημειώνεται πως στις δημοσκοπήσεις η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μικρή και τα δύο κόμματα φαίνεται να παλεύουν για τη δεύτερη θέση. Ειδικότερα, στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 13,5% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,7%.

Στέφανος ΚασσελάκηςΕυκλείδης Τσακαλώτοςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑ