Πολιτική|09.11.2023 07:05

Επιστροφή στην πραγματικότητα: Ο Κασσελάκης μπροστά στον κίνδυνο του εγκλωβισμού

Σπύρος Ραπανάκης

Στην σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας και των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιστρέφει ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την διήμερη, επίσημη πρώτη, επίσκεψη του στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του κόμματος ξεδίπλωσε την ευρωπαϊκή ατζέντα που σε μεγάλο βαθμό αποτελεί συνέχεια αυτής του Αλέξη Τσίπρα, ως προς τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων( Σοσιαλιστές-Πράσινοι), το Ταμείο Ανάκαμψης, το κλίμα και βέβαια τα θέματα του Κράτους Δικαίου.

Η δημόσια δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια της Αριστεράς- σε αντίθεση με τις διατυπωμένες θέσεις στελεχών για προσχώρηση στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές- καθώς και ο πήχης για την ευρωκάλπη στο ποσοστό του Ιουνίου και πάνω, αποτελούν τις βασικότερες ειδήσεις εκ Βρυξελλών.

Ήττα αν δεν προχωρήσουν οι διαγραφές διαμηνύουν στελέχη στον Κασσελάκη

Δύο ημέρες όμως πριν από την συνεδρίαση της, κρισιμότερης εδώ και χρόνια, Κεντρικής Επιτροπής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να βρεθεί εγκλωβισμένος σε τρία πεδία: Στην εσωκομματική σύγκρουση, στις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις και στις ρωγμές στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.

Το ζήτημα των διαγραφών όπως γράφαμε χθες θα ορίσει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας όπως όλα δείχνουν δεν θα δώσει τελικά την σχετική εισήγηση σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης. Είναι ξεκάθαρο ότι και από την πλευρά Κασσελάκη το ευκταίο θα ήταν να μην τεθεί τώρα το ζήτημα προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και φυσικά να μην χρεωθεί την περαιτέρω όξυνση.

Αυτή η άσκηση ωστόσο μόνο απλή δεν ειναι αφού ήδη με δημόσιες και παρασκηνιακές παρεμβάσεις, ο σκληρός πυρήνας των στελεχών που υποστήριξαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εξαπολύουν τροχειοδεικτικά πυρά. Καλούν στην πραγματικότητα τον Στέφανο Κασσελάκη να μην κάνει πίσω, καθότι αυτό θα εγγραφεί ως στρατηγική ήττα του ίδιου και της ηγετικής ομάδας έναντι των διαφωνούντων. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις βολές των υποστηρικτών Κασσελάκη στα social media δεν ξέφυγε ούτε ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Ώρα αποφάσεων για την Ομπρέλα

Στο ευρύτερο προεδρικό στρατόπεδο θα μπορούσε να θεωρηθεί συμβιβαστική λύση μια ανασκευή ή ανάκληση των όσων έχουν λεχθεί από τα τέσσερα στελέχη που παραπέμπονται στην λογική της δήλωσης Πολάκη όταν ο ίδιος απειληθηκε με έξοδο από τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Σενάριο που θα έβλεπε θετικά και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, όχι όμως και το περιβάλλον Τζάκρη, Πολάκη κλπ.

Φυσικά κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο αφού από την πλευρά των πολέμιων των διαγραφών κάτι τέτοιο εκλαμβάνεται ως «δήλωση φρονημάτων». Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εαν οι Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας επιλέξουν οι ίδιοι τον δρόμο της αποχώρησης προτού δρομολογηθούν οι διαγραφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στην Ομπρέλα προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Το ενδεχόμενο της αποχώρησης είναι και το ισχυρότερο. Σε αυτή την περίπτωση η ηγεσία της Κουμουνδούρου θα αξιοποιήσει την ευκαιρία να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στους αποχωρήσαντες. Ενώ παράλληλα, θα φέρει σε δύσκολη θέση στελέχη και βουλευτές που έχουν βρεθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, ιδίως την κίνηση των 6+6.

Η αποχώρηση Σταθάκη και η Χανιώτικη βεντέτα

Την πόρτα της εξόδου άνοιξε με μακροσκελές κείμενο του ο Γιώργος Σταθάκης με τον Παύλο Πολάκη να του επιτίθεται μέσω Facebook. «Το μόνο που θέλετε είναι να κάνετε κακό στο ΣΥΡΙΖΑ,τόσοι είστε», έγραψε χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στους δυο συντοπίτες πρώην υπουργούς υπάρχει βεβαίως βεντέτα που κρατεί καιρό, με ρίζες στην διακυβέρνηση του 2015-2019 που κορυφώθηκε στις εκλογές του 2019 και στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων την περασμένη άνοιξη. «Κατά την άποψη μου μια διάσπαση αυτή τη στιγμή δημιουργεί αποστράτευση, δημιουργεί απογοήτευση, δυστυχώς ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ», επανέλαβε ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίοε εξέφρασε την θλίψη του για τις επιλογές αποχώρησης στον απόηχο της παρέμβασης Σταθάκη.

Η άδεια καρέκλα και η δήλωση που γκρέμισε τις γέφυρες

Το έτερο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αυτό των διαύλων με το ΠΑΣΟΚ. Η άρνηση παρουσίας του στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη μα κυρίως η δήλωση που ακολούθησε μοιάζει να γκρέμισε τις γέφυρες και τις προσδοκίες που χτίστηκαν  για κοινό βηματισμό λίγα 24ωρα πριν στην συνάντηση Κασσελάκη- Ανδρουλάκη στα θέματα των υποκλοπών και των Τεμπών.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για άγνοια σε σχέση με την σύγχρονη ιστορία της χώρας κατηγορόντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση πως υιοθετεί τον λαϊκισμό Πολάκη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πλευρά του Χανιώτη Βουλευτή άσκησε σφοδρή πίεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αναιρέσει την αρχικά θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση και να μην δώσει το παρών στην εκδήλωση. Όπερ και εγένετο. Θα συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση των διαγραφών; Ιδώμεν.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΠΑΣΟΚΣτέφανος Κασσελάκης