Πολιτική|11.11.2023 17:39

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς σχολιάζει το περιβάλλον Κασσελάκη τις αποχωρήσεις - Η προϋπόθεση για να μη γίνει δημοψήφισμα

Σπύρος Ραπανάκης

Κρίσιμες είναι η επόμενες ώρες για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ρήγμα ανάμεσα στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και την εσωκομματική αντιπολίτευση μοιάζει απίθανο να γεφυρωθεί, ειδικά μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας», της κίνησης «6+6», της ομάδας του Διονύση Τεμπονέρα αλλά και στελεχών της νεολαίας του κόμματος να αποχωρήσουν από τη διαδικασία της κεντρικής επιτροπής, μετά την άρνηση να τεθεί άμεσα σε ψηφοφορία το δημοψήφισμα Κασσελάκη για διαγραφή των μελών.

Την ώρα που η συνεδρίαση συνεχίζεται κανονικά, πληροφορίες από το περιβάλλον του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, σχολιάζοντας τις αποχωρήσεις κάνουν λόγο για διαφωνία επί του διαδικαστικού. Μάλιστα γίνεται γνωστό ότι αύριο Κυριακή ο πρόεδρος θα «κλείσει» τη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου στον οποίο και θα συμμετάσχει.

Η προϋπόθεση για να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εφόσον η Κεντρική Επιτροπή εγκρίνει με ψηφοφορία την πολιτική καταδίκη των στελεχών που τίθενται προς διαγραφή, δε θα τεθεί θέμα δημοψηφίσματος.

Την ίδια στιγμή, οι ομάδες που αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή, στις οποίες ανήκουν πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως η ‘Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Νίκος Μπίστης, ξεκινούν άμεσα τις διαδικασίες για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα του Σαββάτου συνεδριάζει η «Ομπρέλα», ενώ σήμερα και αύριο αναμένεται να συνεδριάσει και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα.

Αχτσιόγλου: «Αποχωρώ – Άνευ λόγου η διαδικασία»

«Αποχωρώ από αυτή την άνευ λόγου διαδικασία», ήταν η κατακλείδα της δήλωσης της Έφης Αχτσιόγλου.  Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της ΚΕ, σημείωσε ότι: «Το ζήτημα αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί. Είναι άνευ αντικειμένου η σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής. Υπάρχει υπαρξιακό ζήτημα. Από την πλευρά του προεδρείου αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα. Υπήρξε απόρριψη κάθε θέσης. Η πλειοψηφία τα μέλη της Κ.Ο. ήταν να λυθεί το θέμα. Δεν έγινε καμία δημοκρατική διαδικασία. Δεν κρίθηκε πως έπρεπε να παραμείνουμε. Είναι υπαρξιακό ζήτημα. Αποχωρώ από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ λόγου», κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.

Τσακαλώτος: «Αποχωρούμε - Το προεδρείο δε δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας»

Δηλώσεις έκανε, μετά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ανήκει στην «Ομπράλα». Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δε δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την κεντρική Επιτροπή, ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει αυτή γιατί μπορεί να τη βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω χρόνω».

Τεμπονέρας: Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία - Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας

«Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας κατά την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, μετά την απόφαση του προεδρείου να μη γίνει άμεσα η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα Κασσελάκη, αλλά μετά το τέλος της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τεμπονέρας και η ομάδα του αποχώρησαν οριστικά από τη σημερινή διαδικασία και δεν πρόκειται να επιστέψουν σε αυτή.

Μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «θα συνεδριάσουμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας τις επόμενες ημέρες».

«Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων συντρόφων, είναι μία πρόταση αντισυνταγματική, βαθιά διχαστική και αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε την άμεση ανάκληση αυτής της πρότασης, ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της ΚΕ»», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.

Γεροβασίλη: Αιχμές για όσους αποχώρησαν, αλλά διαφωνία για το δημοψήφισμα

Η Όλγα Γεροβασίλη από την πλευρά της άφησε αιχμές κατά των ομάδων Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Τεμπονέρα που αποχώρησαν.

Η βουλευτής Άρτας του κόμματος που ανήκει στην ομάδα των λεγόμενων «νεοπροεδρικών», σημείωσε ότι, «διαφωνώ με το δημοψήφισμα, κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μου να συζητήσουμε ειλικρινά».

Αιχμές κατά Κασσελάκη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας - «Λογοδοτούμε μόνο στο συνέδριο»

Αιχμές εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και των όσων εκείνων διαμήνυσε κατά την ομιλία του άφησε, από το βήμα της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, και λίγα λεπτά πριν την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και μεγάλης μερίδας μελών της ΚΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, Αντώνης Κοτσακάς.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Κοτσακάς είπε ότι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε διορία μίας εβδομάδας στην επιτροπή, για να αποφασίσει τι θα γίνει με τις διαγραφές, ωστόσο, όπως τόνισε, η επιτροπή δεν εντέλλεται από κανέναν. Όπως τόνισε, η επιτροπή Δεοντολογίας δε λογοδοτεί στον πρόεδρο αλλά μόνο στο συνέδριο που την εξέλεξε.

Σημειώνεται ότι, κατά το άνοιγμα της ομιλίας του, απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, ο Αντώνης Κοτσακάς είπε: «σύντροφε πρόεδρε επειδή δεν έχουμε γνωριστεί, είμαι ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας».

ΣΥΡΙΖΑΈφη ΑχτσιόγλουΕυκλείδης Τσακαλώτοςειδήσεις τώραΔιονύσης ΤεμπονέραςΣτέφανος Κασσελάκης