Πολιτική | 12.11.2023 10:55

ΣΥΡΙΖΑ: Άλλη μία κρίσιμη ημέρα - Το πιθανότερο σενάριο για την Ομπρέλα και... αυτοί που έμειναν

Newsroom

Κρίσιμη αναμένεται και η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένεται η αντίδραση και η θέση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη μετά τις αποχωρήσεις Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Τεμπονέρα από τη συνεδρίαση του Σαββάτου.

Η σκληρή στάση του Στέφανου Κασσελάκη στη χθεσινή ομιλία του και η άρνηση να συζητηθεί το δημοψήφισμα στην Κεντρική Επιτροπή προκάλεσε την αποχώρηση των τάσεων Τσακαλώτου (Ομπρέλα), Αχτσιόγλου (6+ 6), Τεμπονέρα (ΔΕΚΑ), χωρίς ωστόσο να είναι προς το παρόν γνωστό εάν για κάποιον από αυτούς επέρχεται οριστική αποχώρηση από το κόμμα.

Έξοδος από το κόμμα το πιθανότερο σενάριο για την Ομπρέλα

Μπορεί η πλευρά της ηγεσίας να ερμηνεύει την μαζική αποχώρηση 130 μελών (το νούμερο ανεβαίνει καθώς υπήρχαν απουσίες) της Κεντρικής Επιτροπής ως «διαφωνία επί των διαδικαστικών» όμως στην πραγματικότητα είναι προφανές ότι μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των στελεχών που αποχώρησαν υπάρχει πολιτική άβυσσος.

Το κυριότερο, όμως, ένα ψυχικό χάσμα που διαρκώς διευρύνεται. Το γυαλί έσπασε, ήδη από το πρωί της Παρασκευής. Θρυμματίστηκε όμως με την ομιλία του προέδρου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Η ευθεία επίθεση προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί κλιμάκωσαν με το καλημέρα την αντιπαράθεση. Φυσικά, η έξοδος από το κόμμα μοιάζει ως το πιο πιθανό σενάριο, ιδιαίτερα για την Ομπρέλα.

Ωστόσο, από όλα τα στρατόπεδα της αντιπολίτευσης τα τελευταία δεδομένα θα ζυγιστούν σήμερα (12/11) το πρωί. Κυρίως για το εάν θα δώσουν το παρών στη σημερινή διαδικασία που συμπεριλαμβάνει τις ψηφοφορίες. Δεν ήταν λίγα τα στελέχη που διερωτώνται εάν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει την πλειοψηφία να περάσει τις προτάσεις του και την γραπτή εισήγηση, η οποία παρεμπιπτόντως, απέχει από τους υψηλότατους τόνους της ομιλίας του προέδρου. Μάλιστα δεν έχει καμία αναφορά σε δημοψήφισμα και διαγραφές αλλά αναφέρεται σε επί της ουσίας πολιτική καταδίκη.

Αυτοί που έμειναν και η διαβεβαίωση της ηγεσίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα παράμειναν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Στέργιος Καλπάκης καθώς και ο Γιάννης Ραγκούσης, διαφωνώντας ωστόσο με την εισήγηση Κασελάκη. Σήμερα μάλιστα αναμένονται από μεριάς τους σκληρές τοποθετήσεις και κατάθεση τροπολογιών. Σε σαφώς διαφορετικό κλίμα η Όλγα Γεροβασίλη που επανέλαβε τη διαφωνία της με το δημοψήφισμα αλλά άφησε αιχμές προς τους αποχωρήσαντες τους οποίους κατηγόρησε ότι έφυγαν για διαδικαστικούς και όχι πολιτικούς λόγους. Αλλά και ο Σωκράτης Φάμελλος που έκανε πυροσβεστική παρέμβαση και έκκληση να πέσουν οι τόνοι. Από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος, δεν εκφράζεται ανησυχία σε σχέση με την πλειοψηφία. Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι εφόσον η Κεντρική Επιτροπή εγκρίνει με ψηφοφορία την πολιτική καταδίκη των στελεχών που τίθενται προς διαγραφή, δε θα τεθεί θέμα δημοψηφίσματος.

Έφη Αχτσιόγλουειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος Κασσελάκης