Πολιτική|13.11.2023 09:30

ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό μιας διάσπασης - Οι αποχωρήσεις, η πρόκληση για τον Κασσελάκη, η στάση Αχτσιόγλου και στο βάθος... νέο κόμμα

Newsroom

Σε μία κρίσιμη περίοδο εισέρχεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της ταραχώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που «έδειξε» την οριστική διάσπαση με τη νέα ηγεσία του κόμματος. Η ρήξη, που είχε προαναγγελθεί από πολλά θερμά επεισόδια, έφτασε στο αποκορύφωμά της με τη σύγκρουση βουλευτών με τον Στέφανο Κασσελάκη και την αποχώρηση σημαντικών ονομάτων.

Όπως αναμενόταν, η «Ομπρέλα» επισημοποίησε την αποχώρησή της από το κόμμα μέσω ενός κειμένου που υπέγραψαν 46 μέλη, μεταξύ των οποίων στελέχη όπως οι βουλευτές Πέτη Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με άτομα όπως οι κ.κ. Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης, Δρίτσας και Ξανθός. Στο κείμενο διευκρινίζονται οι λόγοι της αποχώρησης, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι αγνόησε τις καθιερωμένες πρακτικές και στοχοποίησε ιστορικά στελέχη του κόμματος.

Εκφράζοντας την ανάγκη θωράκισης του πολιτικού χώρου στον οποίο αφιέρωσαν χρόνια, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοκριτική τους συνοψίστηκε επιγραμματικά και σε υστερόγραφο άφησαν ανοιχτή την πόρτα για τη συγκρότηση νέου σχήματος, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Τα μέλη που αποχώρησαν προκάλεσαν όσους προεξοφλούσαν την κατάρρευση της Αριστεράς, υποστηρίζοντας ότι η πρωτοφανής πρακτική της καταστολής επιβάλλεται σε ένα κόμμα που υπερασπίστηκε τον πλουραλισμό, την ελευθερία των διαφορετικών απόψεων και την ίδια τη δημοκρατία.

Αργά το βράδυ της Κυριακής και ενώ είχε ανακοινωθεί η αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καθώς ήταν ένα από τα 46 μέλη της «Ομπρέλας» ο Θοδωρής Δρίτσας γνωστοποίησε το κείμενο αποχώρησής του από το κόμμα λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια».

Δεν παραδίδουν τις έδρες τους Τσακαλώτος και Πέρκα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα που αποχώρησαν να παραδώσουν τις έδρες που πήραν στην πλάτη, όπως είπε, του κόμματος. Στη δευτερολογία του πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε από τους δύο βουλευτές που αποχώρησαν, αλλά και από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου που είχε αποχωρήσει το προηγούμενο διάστημα, να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα τηρώντας τον κώδικα δεοντολογίας που, όπως ανέγνωσε, αναφέρει:«Όλοι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα όχι και στους ίδιους».

Οι δύο βουλευτές αναμένεται να κινήσουν σήμερα (13/11) τις διαδικασίες για την ανεξαρτητοποίησή τους γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους στο προεδρείο της Βουλής.

Εκτός και ο Στέφανος Τζουμάκας

Την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με έντονη κριτική κατά Κασσελάκη ανακοίνωσε και ο Στέφανος Τζουμάκας. «Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα, δεν έχει ηγεσία» ανέφερε σε δήλωσή του.

Η Αχτσιόγλου μένει αλλά κρατάει σκληρή στάση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, που καταλογίζει στον πρόεδρο ευτελισμό της πολιτικής και της δημοκρατίας.

Με ένα σκληρό κείμενο η ομάδα στελεχών κοντά στην Έφη Αχτσιόγλου άσκησε σκληρή κριτική, δεν αποχωρούν, παρά σκληραίνουν τη στάση τους: «Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, αναφέρουν και προσθέτουν ότι  η ευθύνη για τις εξελίξεις βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα» τόνισαν.

Το κείμενο υπογράφουν 11 πρόσωπα: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.

«Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά» ανέφεραν.

Νωρίτερα κόντρα μεταξύ Κασσελάκη – Αχτσιόγλου προκάλεσε μια τηλεφωνική επικοινωνία που δεν πραγματοποιήθηκε.

«Η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του» ανέφεραν κύκλοι της Εφης Αχτσιόγλου.

«Δε χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο» απάντησαν από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη.

Αντιδράσεις και από μετριοπαθή στελέχη

Σε σκληρή γραμμή και ο Διονύσης Τεμπονέρας, καθιστώντας σαφές ότι παραμένει και παλεύει στο κόμμα. “Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος”, ανέφερε στην δική του δήλωση ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι είναι στέλεχος του κόμματος “υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες”.  Βέβαια ακόμα και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά τις αποχωρήσεις, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τον Στέφανο Κασσελάκη αφού δέχτηκε πυρά  ιδίως για το θέμα του δημοψηφίσματος  από στελέχη όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρώην διευθυντής της ΚΟ, ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο Στέργιος Καλπάκης, πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου. Πιο αιχμηρός υπήρξε ο Γιάννης Ραγκούσης: “Είπε ο σύντροφος πρόεδρος ότι είναι άρρωστη η αξιωματική αντιπολίτευση που παρέλαβε. Σωστά. Μόνο που παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση. Έστω και άρρωστη. Εύχομαι λοιπόν, όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα κοινοβουλευτικά δεδομένα

Η ανεξαρτητοποίηση Τσακαλώτου και Πέρκα είναι από χθες δεδομένη. Εάν η κίνηση 6+6 οδηγηθεί το επόμενο διάστημα στην έξοδο, δυνητικά άλλοι 7 βουλευτές, τουλάχιστον, τίθενται εκτός κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αχτσιόγλου, Αναγνωστοπούλου, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Φωτίου, Χαρίτσης, Τζούφη υπογράφουν το κείμενο της κίνησης. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον 3 ακόμα βουλευτές που «παίζονται». Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα λοιπόν, διεύρυνση της διάσπασης δύναται να οδηγήσει σε νέα κοινοβουλευτική ομάδα και συγχρόνως σκληρό πλήγμα στην Κ.Ο. του Στέφανου Κασσελάκη.

Η υποχώρηση Κασσελάκη και η απενεργοποίηση του δημοψηφίσματος

Κατέστη επιπλέον σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κάθε άλλο παρά κυρίαρχος είναι στην Κ.Ε. ενώ παρά τη φαινομενική “νίκη” του να οδηγήσει στην έξοδο την αντιπολίτευση, βρίσκεται εγκλωβισμένος. Η Θεοδώρα Τζάκρη σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε μάχη προκειμένου να υπάρξουν πολύ οξείες αναφορές στο κείμενο της πολιτικής απόφασης για τα στελέχη της Ομπρέλας και των διαφωνούντων, ωστόσο το τελικό κείμενο αποτυπώνει πολύ ήπιες θέσεις. Αξιοσημείωτη είναι και η υποχώρηση Κασσελάκη από το θέμα του δημοψηφίσματος επί της αρχής. Στο κλείσιμο του ενσωμάτωσε την τροπολογία των Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλο, Ζαχαριάδη, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούση, Φλαμπουράρη σύμφωνα η οποία προβλέπει πως «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα δεν μπορούν να πραγματοποιούνται». Με λίγα λόγια, αν στο μέλλον ανακύψει θέμα με πειθαρχικά παραπτώματα στελεχών, δηλώσεις κλπ, κανείς, ούτε ο πρόεδρος, δε θα μπορεί να προσφύγει στη βάση και να αιτηθεί δημοψηφίσματος. Αν λάβουμε υπόψη ότι ακριβώς αυτό το θέμα απασχόλησε και στην ουσία τίναξε στον αέρα την Κεντρική Επιτροπή, η υποχώρηση είναι ξεκάθαρη. Κάτι που ενδεχομένως να ερμηνεύει την άρνηση να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία από την αρχή της διαδικασίας, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα είχε την πλειοψηφία.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΈφη ΑχτσιόγλουΣτέφανος ΚασσελάκηςΕυκλείδης Τσακαλώτος