Πολιτική|13.11.2023 11:10

Το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε: Ο Κασσελάκης μιλά για «καινούργια μέρα» - Οι 6+6 ασφυκτιούν και η Ομπρέλα φτιάχνει κόμμα

Newsroom

12 Νοεμβρίου: Αυτή είναι η ημερομηνία στη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον με τη μορφή που τον ξέραμε μέχρι σήμερα.

Η απόφαση αποχώρησης της Ομπρέλας, των ιστορικών στελεχών της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και πρωτοκλασσάτων στελεχών της περιόδου 2012-2019 φέρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον νέων δεδομένων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης  - ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη – έχει μέσα σε 50 μέρες από την εκλογή του καταφέρει να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο εσωκομματικό πεδίο.  Η Ομπρέλα αποχώρησε οριστικά, η ομάδα των 6+6 είναι με το ενάμιση πόδι εκτός κόμματος, η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα διαχώρισε πλήρως τη θέση της από τις επιλογές της ηγεσίας αποχωρώντας από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης «πυροβολεί», έξι στελέχη του περιβάλλοντος Τσίπρα κατέθεσαν τροπολογία κατά του δημοψηφίσματος ενώ η ομάδα Ραγκούση-Θεοχαρόπουλου παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα ο ίδιος έχει συγκροτήσει γύρω του μία στενή ομάδα στελεχών (Δ. Αυγέρη, Θ. Τζάκρη, Π. Πολάκης, Γ. Τσίπρας και σε δεύτερο βαθμό ο Ν. Παππάς) με την οποία φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να πορευτεί. Το ερώτημα που καλείται να απαντηθεί είναι με ποια επίδικα θα γίνει πλέον το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν αποκλείεται μέχρι τότε στο κόμμα να υπάρχει μόνο η ομάδα γύρω από τον νέο Πρόεδρο.

Κασσελάκης: Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξη

«Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία», ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη μετά τη διάσπαση του κόμματος, διατρανώνοντας ουσιαστικά την πεποίθησή του ότι οι εξελίξεις θα βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.  «Δεν είμαι υπέρ της υπερφορολόγησης και δεν πιστεύω ότι η δική μας Αριστερά πρέπει να ντρέπεται με την έπαρση της σημαίας», τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο και πρόσθεσε «προχωράμε σε μια σύγχρονη πατριωτική Αριστερά» επιτιθέμενος ουσιαστικά στην Ομπρέλα.

Αυγέρη: Όλοι πλέον αξιολογούνται

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη: «Μιλάμε πλέον για την επόμενη μέρα, που είναι δύσκολη και σκληρή, χωρίς χαρά και πανηγυρισμούς. Έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ενδυναμωμένο από πείσμα και ζήλο και θέληση. Να κοιτάξει σε αυτό που είναι προσηλωμένος ένας Αριστερός και προεδρικός άνθρωπος. Δεν έχει την πολυτέλεια ο κόσμος να παρακολουθεί όλα αυτά που γίνονται και λέγονται, θέλει προτάσεις και λύσεις», συμπλήρωσε η κ. Αυγέρη μιλώντας στο Mega. 

Η κ. Αυγέρη αναφέρθηκε και στο ζήτημα παραμονής ή όχι της κ. Αχτσιόγλου λέγοντας: «Από σήμερα αξιολογείται ο καθένας για την προσπάθεια που κάνει κάποιος, να είναι προσηλωμένος στον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέβαλε και δεν συνεχίζει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ενωτική ούτως ώστε να μην «περισσέψει» κανείς; Χθες είπε ότι «μηδενίζουμε» και πάμε για τον στόχο μας χωρίς ομάδες και τάσεις. Αυτό θέλει ο κόσμος. Υπάρχουν όργανα και διαδικασίες, όλοι έχουμε την προσωπική μας άποψη».

Παππάς: Έλλειμμα δημοκρατίας από όσους αποχώρησαν

Ιδιαίτερα επικριτικός για τους αποχωρήσαντες εμφανίστηκε στο Open ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας ενώ υπερασπίστηκε τον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι δεν έκανε μεγαλύτερη ζημιά από ότι ο Ανδρέας Ξανθός ή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Παππάς, πάντως θεωρεί ότι η ουσία της σύγκρουσης αφορά το ζήτημα μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η διαφωνία γύρω από τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότησή του ως μια Αριστερή Προοδευτική Δημοκρατική παράταξη από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο είναι κάτι το οποίο συζητήσαμε στο Συνέδριο και με έντονο τρόπο και είναι μια διαφωνία η οποία μέχρι χτες είχαμε μάθει να πορευόμαστε μαζί. Δεν έχει αλλάξει για μας».

Ο κ. Παππάς συνέχισε αναφερόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά τον Παύλο Πολάκη, τον οποίον υπερασπίστηκε για δηλώσεις που έχει κάνει για τον κορονοϊό. «Ο αγαπημένος μου Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο πριν τις εκλογές υπέγραψε κείμενο που έλεγε πως θα έχουμε και τοπικά νομίσματα. Δεν συνέβαλε στη σύγχυση αυτό;», είπε για τον πρώην υπουργό Οικονομικών.  Αναφορικά με τον Παύλο Πολάκη σχολίασε πως «ήταν λάθος η στάση του αλλά ξεκίνησε από τον Γιώργο Σταθάκη. Την ακούω την συζήτηση πως κάτι είχε πει ο Πολάκης σε σχέση με τα εμβόλια και πως αυτό μας στοίχισε. Είχαμε συλλογικές αποφάσεις και μάλιστα, θα σας έλεγα πως η συζήτηση για τα εμβόλια πήγε σε βάθος, πήρε δημόσια θέση το κόμμα. Θα πω πως μας στοίχισε πολύ περισσότερο οι θέσεις που διατύπωσε έξω από τις συλλογικές αποφάσεις ο Ανδρέας Ξανθός που έλεγε πως ‘’και μεις θα βάζαμε τον Τσιόδρα’’ διότι αυτό έδωσε μια λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη για το μείζον θέμα της πανδημίας. Στο θέμα της πανδημίας η κυβερνητική πολιτική κατέρρευσε και αυτό μας έβγαλε τη δυνατότητα να κάνουμε οποιαδήποτε αντιπολίτευση».

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα η τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος, μιλώντας στο Open χαρακτήρισε βαρύ πλήγμα την αποχώρηση της Ομπρέλας και υπογράμμισε ότι ο κ. Κασσελάκης πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην αποχωρήσουν κι άλλα στελέχη από το κόμμα και ειδικά η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου.

Τι θα κάνουν η Ομπρέλα και οι 6+6

Σε ό,τι αφορά την ομάδα Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Τζανακόπουλου, Χαρίτση πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου η αποχώρησή της. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι 6+6 βρίσκονται σε διαρκείς συνεδριάσεις με βασικό ερώτημα τον χρόνο και τον τρόπο αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει το βαθύ χάσμα αφού καταλογίζουν στον πρόεδρο και στην ηγετική ομάδα την ευθύνη για τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η μεσαία στελέχωση της ομάδας δίνει τον τόνο ζητώντας από τους βουλευτές να αποχωρήσουν άμεσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Από την άλλη πλευρά όλα δείχνουν ότι η Ομπρέλα ετοιμάζει, πλέον, τον δικό της πολιτικό σχήμα. Μιλώντας στο Action 24 o Δημήτρης Βίτσας προανήγγειλε ότι ο νέος πολιτικός φορέας θα κατέλθει στις εκλογές. «Ο νέος φορέας που θα σχηματιστεί θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Τα στελέχη της Ομπρέλας που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγαν το 2015», απάντησε αναφορικά με το ποιοι μπορεί να συμμετάσχουν ενώ απέκλεισε τη συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας λέγοντας ότι «η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει πάει πολύ προς τα δεξιά».

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης