Πολιτική|15.11.2023 07:11

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης σε γραμμή Πολάκη για το «μαξιλάρι» της περιόδου Τσίπρα

Σπύρος Ραπανάκης

Το εκτελεστικό γραφείο συγκαλεί το μεσημέρι ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη κομματική συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την διάσπαση.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του οργανωτικού, μπαίνουν η οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση με βάση την πολιτική απόφαση της ΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί μεταξύ άλλων το θέμα του συνεδρίου ενώ μένει να φανεί εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να συγκροτήσει κάποιο άτυπο όργανο είδει «πρωινού καφε». Το εκτελεστικό γραφείο, από το οποίο θα απουσιάσει η Έφη Αχτσιόγλου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που δεν μπορούσαν να αναβληθούν για τις οποίες ενημέρωσε τους γραμματείς του κόμματος χωρίς να δίνεται πολιτική διάσταση, φαίνεται πως υποκαθιστά την Πολιτική Γραμματεία. Μετά την τελευταία πολύωρη συνεδρίαση όταν ο πρόεδρος έλειπε στις ΗΠΑ δεν έχει συγκληθεί ξανά. Εξάλλου τουλάχιστον δέκα μέλη της δεν βρίσκονται πλέον στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ άλλα τόσα ασκούν σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Το εκτελεστικό γραφείο συνιστά αν μη τι άλλο πιο «ελεγχόμενο» περιβάλλον.

Χείρα φιλίας και πίστωση χρόνου

Στην χθεσινή του… on the road συνέντευξη στο Mega, ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε ένα άλλο πρόσωπο από αυτό της Κεντρικής Επιτροπής αφού έτεινε χείρα φιλίας στην Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση, το Νάσο Ηλιόπουλο καλώντας τους να παραμείνουν και να συνεργαστούν. Το απόγευμα της Δευτέρας επικοινώνησε και με την, ανεξάρτητη πλέον, βουλευτή Φλώρινας Πέτη Πέρκα ζητώντας της όπως αποκάλυψε η ίδια να μην αποχωρήσει χαρακτηρίζοντας «λάθος» την έκφραση του πέρί «πέμπτης φάλαγγας». «Το σαββατοκύριακο τα τινάζει όλα στον αέρα με ακραίους χαρακτηρισμούς, δυο μέρες μετά ζητα συνεργασία..», σχολίαζαν στελέχη της μειοψηφίας. Έως την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ερχόμενου σαββατοκύριακου δεν αναμένονται εσωκομματικές παρεμβάσεις από την πλευρά των 6+6. Σε κάθε περίπτωση, δεν μοιάζει πιθανό η έκκληση Κασσελάκη να βρει ανταπόκριση. Στις αποχωρήσεις ήρθε να προστεθεί η χθεσινή προαναγγελία από πλευράς του κορυφαίου στελέχους και θεωρητικού της ανανεωτικής Αριστεράς, Αριστείδη Μπαλτάς. Ο Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε χθες μιλώντας στο Action24 ότι οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι «στην αρχή και όχι στο τέλος». Παράλληλα, ζήτησε πίστωση χρόνου αφού εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές αλλά «δεν μπορεί ένα άτομο μέσα σε δύο μήνες να το κάνει (σ.σ. το κόμμα) κυβερνώσα παράταξη. Χρειάζεται σχεδιασμός, προτάσεις νόμων, ξεκάθαρες πολιτικές, καινούργια φρέσκια ομάδα μαζί με τα έμπειρα στελέχη μας, που μπορούν να δώσουν σοβαρή εναλλακτική λύση. Χρειάζονται όλοι και όλες».

Σύμφωνα πάντως με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στελέχη του περιβάλλοντος Κασσελάκη επιχειρούν να ανοίξουν παρασκηνιακούς διαύλους προκειμένου να στηθούν γέφυρες προς την πλευρά των 6+6 προκειμένου να πειστούν να παραμείνουν στο κόμμα. Κινήσεις απολύτως λογικές καθώς στο ηγετικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η Έφη Αχτσιόγλου συγκέντρωσε 44% στις εκλογές, ποσοστό που αν μην τι άλλο αποκρυσταλλώνεται σε σημαντικό βαθμό στο στελεχιακό δυναμικό και στην βάση.

Η πιο μνημονιακή απόφαση του Τσίπρα το μαξιλάρι των 37 δισ.

Με χθεσινή του παρέμβαση πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος επιτέθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα της φορολογίας και του μαξιλαριού των 37 δισ. ταυτιζόμενος με την γραμμή στελεχών όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας και ο Νίκος Παππά
«Πιο μνημονιακή απόφαση δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το μαξιλάρι του κ.Τσακαλώτου», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη. Με αυτό τον τρόπο ο Στέφανος Κασελάκης ταυτίζεται με σειρά στελεχών όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Παππάς που έχουν μιλήσει για λανθασμένη απόφαση και υπερφορολόγηση που στοίχισε εκλογικά το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική πολιτική και στρατηγική διαφωνία με τους χειρισμούς της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Στο ζήτημα του μαξιλαριού ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης αναίρεσε χθες και την δική του τοποθέτηση, δυο μόλις εβδομάδες πριν, στο συνέδριο του Economist. «Η S&P αναφέρεται επίσης στο τωρινό 37 δις ταμειακό απόθεμα ως «πολύ μεγάλη ρευστότητα» για το μέγεθος της οικονομίας. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα», έλεγε από το βήμα του συνεδρίου. Αναφορά που είχε μάλιστα σχολιαστεί ως άνοιγμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πρόκειται επίσης για μια σαφή απόσταση από μια κεντρική κυβερνητική επιλογή του Αλ. Τσίπρα ο οποίος δήλωνε το καλοκαίρι του 2020: « Για το μαξιλάρι, δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε. Κι αυτό οφείλουμε να το εξηγούμε στους πολίτες και όχι να αποτελεί στοιχείο αυτοκριτικής».

Έφη ΑχτσιόγλουΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΠαύλος ΠολάκηςΣτέφανος Κασσελάκης