Πολιτική|15.11.2023 07:18

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης-Σολτς: H εύκολη ατζέντα της οικονομίας, το περίπλοκο θέμα του μεταναστευτικού και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο τύπου πρωθυπουργού
Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο τύπου πρωθυπουργού
Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο τύπου πρωθυπουργού
Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο τύπου πρωθυπουργού
Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο τύπου πρωθυπουργού
Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο τύπου πρωθυπουργού
Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο τύπου πρωθυπουργού
Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο τύπου πρωθυπουργού
Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο τύπου πρωθυπουργού

Τα τεκταινόμενα στη γεωπολιτική σκηνή- και κυρίως στη Μέση Ανατολή- το μεταναστευτικό αλλά και η οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Ήταν μια συνάντηση που δεν θύμιζε τα χρόνια της κρίσης, καθώς αυτή τη φορά η οικονομία ήταν το … εύκολο θέμα συζήτησης. 

Στο χθεσινό τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Σολτς ένα σημαντικό κομμάτι της συζήτησης ήταν εστιασμένο στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν κοινή οπτική - όπως φάνηκε και στις δηλώσεις - για τα όσα λαμβάνουν χώρα στη «γειτονιά», ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως είναι πολύ πιθανόν κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν νέες ισχυρές πιέσεις στα σύνορά τους. Σημείωσε ακόμα πως στις υποδομές που  πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσονται και χερσαία εμπόδια, όπως ο φράχτης στον Έβρο.

Να σημειωθεί εδώ πως περισσότερα κονδύλια για το μεταναστευτικό (αλλά και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών) ζητά η Αθήνα στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ και το θέμα συζητήθηκε χθες στο Βερολίνο. Την ίδια στιγμή η  γερμανική πλευρά έβαλε στο τραπέζι το θέμα των δευτερογενών ροών στο μεταναστευτικό. 

«Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και οι παράτυπες αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά φέτος, αλλά και η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Αυτό καθιστά το γεγονός ότι θα πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε ο Ολαφ Σολτς. Επίσης επεσήμανε πως «συμφωνήσαμε στη σημασία της ταχείας ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και συζητήσαμε δυνατότητες μείωσης των δευτερογενών μετακινήσεων». 

Με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως «έχουμε συζητήσει και με τον Καγκελάριο πώς θα αντιμετωπίσουμε πραγματικά, υπαρκτά προβλήματα δευτερογενών ροών, τα οποία χρήζουν μίας κοινής στρατηγικής, μίας κοινής προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών μας». Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη για «ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση: αφενός την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων και αφετέρου τη διαχείριση των νόμιμων μεταναστευτικών ροών». Και σημείωσε πως «θα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε μαζί με τον Καγκελάριο για να δούμε ζητήματα δευτερογενών ροών» τα οποία σε κλίμα συνεργασίας μπορούν να λυθούν.

Οικονομία και ενέργεια στο «μενού»

Η Ελλάδα από  «μαύρο πρόβατο» στα χρόνια της κρίσης, διαθέτει πλέον μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην ευρωζώνη. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο και έμφαση δόθηκε σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων, όπως η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η αύξηση των επενδύσεων, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της χώρας, η μείωση της ανεργίας  κ.α.

Ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου και σήμα για συνέχιση των μέτρων στήριξης. Όπως είπε η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων κυρίως τους ασθενέστερους πολίτες, προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα σε ένα περιβάλλον το οποίο αντικειμενικά εξακολουθεί να είναι αρκετά δύσκολο.

Στο τραπέζι στο χθεσινό τετ α τετ στο Βερολίνο μπήκε και ένα ακόμα θέμα πρώτης γραμμής, που δεν είναι  άλλο από την  ενεργειακή συνεργασία. Με την Αθήνα να εστιάζει στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Ελληνοτουρκικό «ραντεβού» στις 7 Δεκεμβρίου

Βήματα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - με υπογραφή μνημονίων κατανόησης στο μεταναστευτικό αλλά και σε  θέματα που περιλαμβάνονται στη θετική ατζέντα  - εκτιμάται πως μπορεί να γίνουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών που τελικά θα φιλοξενηθεί  στην Αθήνα. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος θα συνοδεύεται από πολυπληθή αποστολή, στην οποία αναμένεται να είναι εννέα υπουργοί (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Τουρισμού, Οικονομικών,  Υγείας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Παιδείας,  Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).

Στην πορεία του διαλόγου με την Τουρκία αναφέρθηκε χθες  ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του από το Βερολίνο. Ειδικότερα επανέλαβε πως υπάρχει διαφωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν στον ρόλο της Χαμάς υπογραμμίζοντας όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα για να επιχειρήσουμε  ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. «Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, το έχω πει πολλές φορές, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κυρίως στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και ακριβώς αυτήν την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε μέσα από την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου» σημείωσε. 

Στόχος είναι στη συνάντηση αυτή να καταγράφει η πρόοδος που υπάρχει σε θέματα που έχουν σχέση με τη λεγόμενη θετική ατζέντα, όπως η οικονομία, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης κ.α. Από εκεί και πέρα τα πιο δύσκολα θέματα θα εξετάζονται σταδιακά, με την Αθήνα να έχει βάλει τις κόκκινες γραμμές της.

Μέση ΑνατολήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΌλαφ Σολτςειδήσεις τώρα