Πολιτική|02.04.2019 21:56

Γιώργος Χρηστάκης: Γιατί να μένει σπίτι ένας ενεργός άνθρωπος με αναπηρία;

Βάσω Ασμανίδου

Χορευτής και χορογράφος σε αναπηρικό αμαξίδιο, ο Γιώργος Χρηστάκης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής της DagipolidanceCo. Κοινωνικός ψυχολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Γιώργος Χρηστάκης συμμετείχε σε ομάδες χορού, μέχρι το 2004 να δημιουργήσει τη δική του ομάδα, όπου χορογραφεί, χορεύει, σχεδιάζει και οργανώνει όλες τις παραγωγές και παραστάσεις της ομάδας μέχρι σήμερα. 

Με την Dagipoli προκάλεσε ανατροπές και η δουλειά του ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ασία. Πλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος στο ethnos.gr, είναι έτοιμος να διεκδικήσει για το κίνημα με αναπηρία – για το οποίο δίνει και μία χρόνια μάχη – μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου.

«Η τέχνη μπορεί να κάνει και πολιτική»

«”Γνωρίζετε ότι η τέχνη μπορεί να κάνει και πολιτική”. Αυτό μου είπαν όταν παρακολούθησαν τη δουλειά μου και μου έκαναν την πρόταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστάκης. Και συνεχίζει: «Μου ανέφεραν ότι στις εικόνες που είδαν από τη δουλειά μου, διαπίστωσαν ότι περνούσαν όλες οι συγκρούσεις, όλα τα εμπόδια, όλες οι πολιτικές που θα έπρεπε να εφαρμόζουμε για να πάμε ένα βήμα παραπέρα στον συγκεκριμένο τομέα», σημειώνει ο κ. Χρηστάκης, τονίζοντας ότι μετά την προσφορά του στο κίνημα με αναπηρία αλλά και τις προτάσεις που έχει γι' αυτό, του έγινε η πρόταση. 

Ο ίδιος ασχολείται, όπως λέει, αρκετά χρόνια με το συνδικαλιστικό αναπηρικό κίνημα μέσα από συλλόγους: Αυτό σημαίνει, όπως τονίζει ο Γιώργος Χρηστάκης, αγώνα στο πεζοδρόμιο, διεκδικήσεις και κατακτήσεις. «Όλα αυτά υπήρχαν πάντα στην ατζέντα μου. Αυτά, πιθανότατα, αναγνωρίστηκαν και γι' αυτό είδαν στο πρόσωπό μου έναν άνθρωπο που θέλει να φέρει κάτι διαφορετικό στο αναπηρικό κίνημα», σχολιάζει ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

Οι στόχοι για το αναπηρικό κίνημα

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη, χρειάζεται η συνεργασία όλων για να μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία να έχουν τη βοήθεια της Πολιτείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανάπηροι, κοινωνία και Πολιτεία πρέπει να συνεργαστούν για να υπάρξει εναρμόνιση. «Αυτό που εμείς θεωρούμε ως βασικό πρόβλημα στην αναπηρία είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί ανάπηροι, οι οποίοι κλείνονται στο σπίτι τους. Αυτό είναι τραγικό και δεν πρέπει να γίνεται», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος ευρωβουλευτής. 

«Όσο πιο εμφανής γίνεσαι στην καθημερινότητα του άλλου τόσο πιο εύκολα μπορείς να ενσωματωθείς στον κοινωνικό ιστό»

Μάλιστα, ο κοινωνικός ψυχολόγος σημειώνει ότι «γνωρίζουμε τα προβλήματα. Γνωρίζουμε τα είδη της αναπηρίας. Δεν έχουμε απαιτήσεις ένα άτομο που είχε ατύχημα, να βγει αύριο από το σπίτι του και να πάρει μέρος στα κοινά. Όμως, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν περάσει από την αποκατάσταση και είναι έτοιμοι να αποδώσουν και να μπουν στην κανονική ζωή της πόλης. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να βγουν από το σπίτι τους. Γιατί να μένει στο σπίτι του ένας ενεργός άνθρωπος με αναπηρία;», διερωτάται ο κ. Χρηστάκης, για να δώσει κατευθείαν την απάντηση ότι «μπορεί να υπάρξουν αρκετές δικαιολογίες, όμως το σημαντικό είναι να υπάρξει ένα δομημένο κράτος για να μπορέσουν οι πολίτες με κινητικά προβλήματα να βγουν από το σπίτι τους». 

Όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι σημαντική η καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες και την πόλη. Κι αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκινά από το εξής: «Είναι η έκθεση της καινούριας εικόνας που έχεις όσον αφορά τα παιδιά που είχαν πάθει ένα ατύχημα. Η έκθεση μπροστά στα μάτια του κοινού πληθυσμού, που συνεχώς νιώθεις στο σβέρκο σου να σε ακολουθούν εκατοντάδες μάτια. Αυτό είναι άβολο για τα άτομα αυτά», σχολιάζει ο κ. Χρηστάκης. Γι' αυτό και τονίζει ότι το πιο σημαντικό είναι «να μην αφήσουμε τον εαυτό μας να καταβάλλεται». 

Γιατί να μένει στο σπίτι του ένας ενεργός άνθρωπος με αναπηρία;», διερωτάται ο κ. Χρηστάκης

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκη, η Παιδεία παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της διαφορετικότητας. «Πολλά παιδιά με αναπηρία έχουν δυσκολία στο δρόμο, στο αυτοκίνητο κ.λπ. Μπορεί κάποιος να τους πλησιάσει για βοήθεια και να τον κοιτάξουν με περιέργεια», αναφέρει ο ίδιος για να προσθέσει: «Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Το πιο σημαντικό κομμάτι για να λυθεί αυτό το ζήτημα, είναι η συνεκπαίδευση. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να είμαστε σε μια ισότιμη βάση με τα άτομα και τα μέλη της κοινωνίας».

«Να δράσετε»

Όπως τονίζει ο κ. Χρηστάκης, το ζητούμενο είναι οι άνθρωποι με αναπηρία να δράσουν και να συμμετάσχουν στις υπόλοιπες δραστηριότητες της πόλης και της κοινωνίας. «Όσο πιο εμφανής γίνεσαι στην καθημερινότητα του άλλου τόσο πιο εύκολα μπορείς να ενσωματωθείς στον κοινωνικό ιστό. Τόσο πιο εύκολα μπορεί να χτυπηθεί το στερεότυπο της αναπηρίας και της ανικανότητας, η οποία ακολουθεί τον όρο αναπηρία στην κυρίαρχη κοινωνική άποψη», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και συνεχίζει: «Αυτό για να το πετύχουμε, πρέπει να μπούμε στην καθημερινή ζωή του κόσμου, να είμαστε εμφανείς στην πόλη και στα δρώμενα, ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτό το πλέγμα. Μέχρι τώρα οι ανάπηροι είχαν μάθει να διεκδικούν επιδόματα. Αλλά όταν διεκδικούνται όλα αυτά, τότε τα πράγματα μένουν στάσιμα και δεν προχωράμε», σημειώνει ο κ. Χρηστάκης.

ΣΥΡΙΖΑάτομα με αναπηρίαΓιώργος ΧρηστάκηςΕυρωεκλογές