Τα ηχηρά μηνύματα Κασσελάκη και ο χρόνος που μετρά αντίστροφα για την (νέα) διάσπαση
Σπύρος ΡαπανάκηςΕπικοινωνιακό ντεμαράζ εξαπέλυσε χθες ο Στέφανος Κασελάκης σε μια προσπάθεια να κάνει το βήμα προς τα μπρός, έξω από το… βάλτωμα της συζήτησης για την επικείμενη, νέα, διάσπαση του κόμματος. Τόσο από τα εγκαίνια της “ώρας του προέδρου” που φιλοξένησε η Ευγενία Λουπάκη στο Κόκκινο, όσο και από την παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη- απ’ οπου έφυγε αιφνιδίως διακόπτοντας άκομψα την εκδήλωση-, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρουσίασε τις εξαγγελίες του για την λειτουργία της αδιαμεσολάβητης δουλειάς, τα think tanks και τις αλλαγές στην δομή του κόμματος. Έθεσε ωστόσο και όσους έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν προ των ευθυνών τους. “Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν είναι να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα”, είπε ο Στέφανος Κασελάκης απευθυνόμενος στην κίνηση των 6+6. Επανάλαβε ωστόσο ότι έτεινε χείρα φιλίας ακόμα και να αποτελέσουν την ηγετική ομάδα για να συμπληρώσει- προειδοποιήσει λίγες ώρες αργότερα από την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ: “Προφανώς η εκλογή μου, η οποία άλλαξε πολλές καριέρες και φιλοδοξίες, έχει αντιδράσεις. Αλλά δε θα αφήσω κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πόρτα της εξόδου: Οδικός χάρτης και Κ.Ο.
Οι εξελίξεις πλέον τρέχουν με διαφορετική ταχύτητα. Για το εάν υπάρχουν πλέον έστω ελάχιστα περιθώρια συμβίωσης των δύο πλευρών στην ίδια πολιτική στέγη, μοιάζει να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου, την Κυριακή όπως φαίνεται ξεδιάλυνε το τοπίο. Από χθες το πρωί το συντονιστικό της κίνησης βρίσκεται σε συσκέψεις και επαφές προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης, με βάση και τα όσα συζητήθηκαν την προηγούμενη ημέρα. Δύο είναι τα ζητήματα που μένει να οριστικοποιηθούν, εάν δεν έχουν ήδη κλειδώσει: Ο χρόνος της εξόδου και η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.
Όσον αφορά το πότε, δεν τίθεται κάποιο ορόσημο όπως για παράδειγμα η Κεντρική Επιτροπή του Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, ο ορίζοντας είναι πολύ πιο στενός. Θέμα ημερών ή εβδομάδων; Μένει να φανεί. Σίγουρα σύντομα. Στο κοινοβουλευτικό πεδίο επίσης τα δεδομένα ξεδιαλύνουν. Οι επτά που υπέγραψαν το κείμενο αποχώρησης από την Κεντρική Επιτροπή (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Τζανακόπουλος, Αναγνωστοπούλου, Τζούφη, Φωτίου) φαίνεται να έχουν “κλειδώσει” την απόφαση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές που στήριξαν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής τα χαρτιά τους, τουλάχιστον δημόσια. Είναι ωστόσο δεδομένο ότι υπάρχουν επαφές. Εφόσον οι βουλευτές που πρόσκεινται στου 6+6 κάνουν το βήμα της ανεξαρτητοποίησης με διατήρηση των εδρών τους, δεν αποκλείεται ο… μαγικός αριθμός 10 που απαιτείται για συγκρότηση Κ.Ο να ξεπεραστεί
Σαφές μήνυμα Τσακαλώτου: Χρειάζονται ηγετικές πρωτοβουλίες, ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος
Στην συνέντευξη του στο ethnos.gr ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε εφικτή και επιθυμητή τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την εκτίμηση ακόμα και για 12 βουλευτές. Έστειλε ωστόσο και σαφές μήνυμα προς την πλευρά των 6+6 πως δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος. “Οι πολιτικές στιγμές που οι ηγετικές πρωτοβουλίες από πάνω που μπορούν να συναντηθούν με διεργασίες από κάτω, δεν έρχονται κάθε δύο τρεις μήνες όταν είσαι έτοιμος. Χρειάζεται δηλαδή και ηγετικές πρωτοβουλίες που να ταιριάξουν με διεργασίες που γίνονται”, είπε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος μετράει αντίστροφα και σίγουρα όσο περνάει βαραίνει όσους έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς την έξοδο δεν κοιτούν μόνο βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη. Ήδη είναι καθημερινές οι αποχωρήσεις μελών από οργανώσεις, επίκειται ωστόσο κύμα αποχωρήσεων από νομαρχιακές επιτροπές, ολόκληρες οργανώσεις, συντονιστές. Το ερχόμενο σαββατοκύριακο μάλιστα προγραμματίζεται η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ όπου φαίνεται να επικρατεί με ισχυρή πλειοψηφία η γραμμή της αποχώρησης. Έως τότε δεν αποκλείεται κι άλλες οργανώσεις, κυρίως από την περιφέρεια να έχουν ακολουθήσει τον δρόμο της οργάνωσης Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που σχεδόν σύσσωμη ανακοίνωσε την έξοδο της από το κόμμα.
Μισές αποστάσεις και “αποτσιπροποίηση”
Από τις χθεσινές παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το, σχεδόν, άδειασμα στον Παύλο Πολάκη για την επίθεση του στη Σία Αναγνωστοπούλου: “ Δεν ήταν χρήσιμο αυτό που είπε ο Παύλος το Σαββατοκύριακο για τη Σία Αναγνωστοπούλου. Δεν βοήθησε. Αλλά συγχρόνως δεν πρέπει κανείς να κατηγορεί κιόλας τον Παύλο, τον οποίο τον έχω επιλέξει εγώ σε ρόλο να είναι συντονιστής ΕΠΕΚΕ, πριν δει δείγμα γραφής από το έργο του”. Τις μισές αποστάσεις από την τοξικότητα στα social media: “Δεν με εκφράζει”. Το κυριότερο όμως ήταν η συνέχιση της “αποτσιπροποίησης” που εγκαινιάστηκε με την αμφισβήτηση της κεντρικής επιλογής της κυβέρνησης Τσίπρα για το μαξιλάρι των 37 δισ.
Μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε:
“Με επέλεξαν επειδή ήξεραν ότι μπορώ να κάνω τις απαραίτητες τομές μέσα στο κόμμα”. Άρα, ο Τσίπρας δεν κατάφερε να κάνει τις απαραίτητες τομές.
“Εάν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε όπως έπρεπε, είχε κοινωνική γείωση και έναν ανοιχτό ορίζοντα και ένα μεγάλο πάγκο από στελέχη που ένιωθαν ευπρόσδεκτα να συμμετέχουν (...) θα υπήρχε κάποιος ο οποίος θα μπορούσε να έπαιρνε τη θέση μου σήμερα. Δεν είναι ένδειξη σώστης κομματικής λειτουργίας ότι εκλέχτηκα”. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η μομφή αυτή απευθύνεται στους “υπονομευτές”.
“Δεν θα επέλεγα τον Βαρουφάκη το 2015”. Αναμφισβήτητα ευθεία βολή- όχι η πρώτη- στο κριτήριο και στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.
“Θα κάνουμε ένα δημόσιο κοστολογημένο πρόγραμμα, κυβερνητικό πρόγραμμα, για το οποίο δεν θα υπάρχει αμφιβολία από κανέναν πολίτη. Θα είναι ξεκάθαρο προς όλους”. Συνιστά αυτή η αναφορά μομφή προς την προηγούμενη ηγεσία ότι εξέπεμψε με το πρόγραμμα της θολό στίγμα;
Θεωρία δύο άκρων;
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που είχε έντονη οσμή από την θεωρία των δύο άκρων: «Η αποχή είναι ένα μεγάλο ρίσκο για την κοινωνία μας σήμερα. Ένα μεγάλο ρίσκο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές αμφιταλαντεύσεις. Σε extreme. Και σε ακροδεξιά και σε αναρχία. Ειδικά όταν υπάρχουν οικονομικές πιέσεις, κοινωνικές πιέσεις”, είπε χαρακτηριστικά. Είναι βέβαιο ότι προκάλεσε απορία στους συνομιλητές του καθηγητές, Κοντιάδη και Λιάκο. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια κατηγορήθηκε ως το ένα άκρο από τους πολιτικούς του αντιπάλους αφού υπήρξε μόνιμη επωδός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα στελέχη της ΝΔ που εισήγαγαν στον δημόσιο διάλογο την ανιστόρητη και επικίνδυνη αυτή προσέγγιση.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή