Πολιτική|21.10.2018 00:31

Μήνυμα Τσίπρα από Βρυξέλλες: «Χαμηλώστε τους τόνους»

Βούλα Κεχαγιά

Το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα - Κοτζιά µετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου και την παραίτηση του δεύτερου έρχεται σήµερα µετά το διακριτικό άνοιγµα του πρωθυπουργού προς τον τέως υπουργό και τη δήλωσή του ότι θα συνεχίσει να τον συµβουλεύεται. Αλλωστε όπως είπε εµφατικά θεωρεί το θέµα λήξαν «και δεν πρόκειται να δώσω καµία συνέχεια».

Της συνάντησης των δύο θα έχει προηγηθεί η ορκωµοσία του Αλέξη Τσίπρα στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας και φυσικά η ανάγνωση της 9σέλιδης επιστολής Κοτζιά που έφθασε στο Μαξίµου µετά την πρωθυπουργική αναχώρηση για τις Βρυξέλλες.

Επί της ουσίας το µήνυµα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίµου λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο είναι ότι δεν υπάρχει καµία προσπάθεια αντιδικίας µε τον Νίκο Κοτζιά, αντιθέτως ο πρωθυπουργός επιθυµεί τη συνέχιση της συνεργασίας µαζί του ακόµη και µέσω ενός άτυπου συµβουλευτικού ρόλου που θα έχει ο τέως υπουργός. Ο πρωθυπουργός έγινε σαφές ότι προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους στην αντιπαράθεση µε τον κ. Κοτζιά αναγνωρίζοντας το σπουδαίο, όπως είπε, έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών. «Για µένα ο Κοτζιάς ήταν ανοιχτό βιβλίο σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής» είπε µε νόηµα ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας ευτυχής διότι, όπως εξήγησε, αυτό το βιβλίο θα έχει τη δυνατότητα να το συµβουλεύεται συχνά για τον συγκεκριµένο τοµέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίστηκε χθες αποφασισµένος να υπηρετήσει µε προσήλωση τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών -τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η Συµφωνία των Πρεσπών- τονίζοντας εµφατικά πως είναι ο πρωθυπουργός που φοράει το καπέλο της εθνικής γραµµής και ως αρµόδιος υπουργός.

Μήνυµα και στον Καµµένο

Πρόσθεσε µάλιστα ότι τα ζητήµατα εξωτερικής πολιτικής θα βρίσκονται «αποκλειστικά στα δικά µου χέρια», στέλνοντας ένα έµµεσο µήνυµα και στον Πάνο Καµµένο πως η όποια αµφισβήτηση της γραµµής θα είναι ευθεία αµφισβήτηση του ιδίου. Βεβαίως ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σε συµµαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «άλλο η έκφραση διαφορετικής άποψης και άλλο η εθνική γραµµή».

Ο πρωθυπουργός ωστόσο έστειλε και άλλα µηνύµατα χθες από τις Βρυξέλλες. ∆ιαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της και την πορεία της και δήλωσε εµφατικά ότι ο ίδιος είναι αποφασισµένος να προστατεύσει τα δύο κεντρικά επιτεύγµατά της: την έξοδο από την κρίση και τη Συµφωνία των Πρεσπών «χωρίς να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου»Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ψήφου εµπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε όσα είχε γράψει το «Εθνος» πριν από δύο εβδοµάδες ότι σε καµία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις του. «Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εµπιστοσύνης όταν αµφισβητείται η εµπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Είναι πανθοµολογούµενο ότι η κυβέρνησή µου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της εθνικής αντιπροσωπείας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ΠΓ∆Μ, επαναλαµβάνοντας ωστόσο ότι η προοπτική έναρξης διαδικασίας για συνταγµατική αναθεώρηση είναι µονόδροµος για τους γείτονές µας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ. Σηµειωτέον πως η Κίνηση «Πράττω», της οποίας ηγείται ο Νίκος Κοτζιάς, στην προχθεσινή της έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε τη συνέχιση της στήριξης της κυβέρνησης, ενίοτε και µε κριτικό τρόπο. Οι βουλευτές που ανήκουν στο «Πράττω» έχουν αποκλείσει την πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης.

Διάψευση για πρόωρες εκλογές

Με κατηγορηµατικό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε σενάρια για εκλογές εντός του επόµενου διµήνου ή για αίτηµα παροχής ψήφου εµπιστοσύνης από τη Βουλή. Είπε χαρακτηριστικά πως οι  φήµες για εκλογές σέρνονται επί 2,5 χρόνια και προκάλεσε όσους τις συντηρούν «ας παίξουνε κανένα Λόττο».

ΤσίπραςΚοτζιάςΒρυξέλλεςΜαξίμου