Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο σχεδιασμός του Μαξίμου και οι ισορροπίες στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΔεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όταν έρθει η ώρα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ήδη, άλλωστε, υπάρχουν βουλευτές -που κοιτάνε κυρίως σε ένα παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο - που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν. Και στο κυβερνών κόμμα θέλουν μεν να περάσει η συγκεκριμένη διάταξη αλλά χωρίς αυτό να πυροδοτήσει εντάσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το πρώτο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πότε τελικά θα δοθεί στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη διάταξη, καθώς φαίνεται πως αναζητείται το κατάλληλο timing. Το γεγονός πάντως πως το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο δείχνει πως δεν είναι εύκολο να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις γιορτές (πρέπει να προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση).
Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, διαφορετικά θα πάει για μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θα ήθελαν άλλωστε να ανοίξουν τη σχετική συζήτηση λίγο πριν τις κάλπες, καθώς κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρούσαν να αξιοποιήσουν την συγκυρία για να «μιλήσουν» σε ένα πιο παραδοσιακό κοινό.
Επίσης, μένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει μόνο τα συγκεκριμένα θέματα (γάμο ομόφυλων ζευγαριών, τεκνοθεσία) ή θα υπάρξει ένα ευρύτερο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις για θέματα ισότητας και οικογένειας. Στη δεύτερη περίπτωση ίσως θα μπορούσαν να περάσουν οι συγκεκριμένες διατάξεις με λιγότερες αντιδράσεις από τους «γαλάζιους».
Τα «ναι» και τα «όχι» στο νομοσχέδιο
Δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Μάλιστα χθες - ερωτηθείς αν θα υπέβαλε την παραίτησή του εφόσον δεν ισχύσει ψήφος κατά συνείδηση στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου- σημείωσε πως «στα ζητήματα της συνειδήσεως εννοείται ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω. Αν μου πει κάποιος, "θα το κάνεις υποχρεωτικά αυτό", δεν μπορώ να το κάνω». Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης /Αδωνις Γεωργιάδης τηρεί στάση αναμονής και έχει πει πως περιμένει πρώτα να δει το νομοσχέδιο για να αποφασίσει.
Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν αναμένεται να υπερψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επίσης, φαίνεται πως δεν θα υπερψηφίσουν βουλευτές όπως ο Θάνος Πλεύρης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης κ.α.
Σε γενικές γραμμές οι βουλευτές που διατηρούν στενούς δεσμούς με ένα πιο «παραδοσιακό» ακροατήριο της Ν.Δ. είναι και αυτοί που δυσκολεύονται να πουν «ναι». Και μένει να φανεί αν θα επιλέξουν τη λύση της αποχής ή θα πάνε στην ψηφοφορία για να πουν «όχι». Την ίδια στιγμή υπουργοί και βουλευτές που προέρχονται από το κεντρώο χώρο αναμένεται να υπερψηφίσουν χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Πάντως, προς το παρόν από το υπουργικό συμβούλιο η Σοφία Ζαχαράκη έχει δημόσια μιλήσει για την απόφαση της να πει «ναι» στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Μάλιστα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναμένεται να είναι αυτό που θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο.
Τέλος, όσον αφορά στο θέμα της τεκνοθεσίας μένει να φανεί ποια θα είναι η προτεινόμενη ρύθμιση. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί στους άνδρες το δικαίωμα της κατά μόνας τεκνοθεσίας, που σήμερα έχουν οι γυναίκες.
- Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
- Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
- Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη