Πολιτική | 24.11.2023 09:50

«Πυρά» Μαρινάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν νομίζουν ότι μεγάλα ερωτήματα θα τα απαντήσουν με πορείες και καταλήψεις, η κατάληξη είναι αυτή»

Newsroom

«Θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις» στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανέφερε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας πως αυτές θα έχουν λογική για να μην «υπάρξουν αδικίες». Παράλληλα, σχολίασε τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «δεν είναι τυχαίο που η ΝΔ μετά από πολλές δυσκολίες -και τα σωστά και τα λάθη της- παραμένει το μόνο κόμμα εξουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Ο νέος πρόεδρος, ο κ. Κασσελάκης, είναι το αποτέλεσμα. Τα αίτια κρύβονται στα τελευταία δύσκολα χρόνια που πέρασε η χώρα. Όταν τίθενται πολύ μεγάλα ερωτήματα και κάποιοι νομίζουν πως θα τα απαντήσουν με πορείες, καταλήψεις, με το πόσα χρόνια είναι στην αριστερά, με λαϊκισμό, η κατάληξη είναι αυτή».

Σχολιάζοντας τη λέξη «νοικοκυραίοι» που είπε σε ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως «ήταν υποκριτικό γιατί εξελέγη πρόεδρος ενός κόμματος που έχει πολεμήσει αυτή τη λογική. Αυτά που θυμήθηκε εκ των υστέρων ο κ. Κασσελάκης, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια για αυτά».

Για τις υποκλοπές είπε πως «είναι μια σοβαρή υπόθεση. Καμία υπόθεση δεν υποτιμούμε», σημειώνοντας πως δεν μπορεί να την σχολιάσει καθώς είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο 

Για το φορολογικό νομοσχέδιο και τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Θα γίνουν κάποιες σημειακές παρεμβάσεις. Είμαι δικηγόρος, ελεύθερος επαγγελματίας και θέλω πάρα πολύ να προστατέψω αυτή τη συζήτηση στο μέτρο που μου αναλογεί από το τσουβάλιασμα και την ισοπέδωση. Είναι αδιανόητο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ζημίες και το 71% κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει πως είναι φοροφυγάδες. Μέσα σε αυτό το 71% που πάει να γίνει η ρύθμιση. Είναι ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης με 10 για παράδειγμα εργαζομένους που πληρώνονται με τον κατώτατο και ο ίδιος δηλώνει έσοδα κάτω από αυτούς, αυτό δεν μπορεί να το αφήσουμε να συνεχιστεί.  Αυτό είναι μια μεγάλη αδικία»,

Επισήμανε πως: «Εξαιρούνται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για 3-5 χρόνια, εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δουλεύουν με έως 2 εργοδότες με μπλοκάκι και είναι μαχητικό το τεκμήριο».

«Μετά τη δημόσια διαβούλευση, το τελικό κείμενο που ψηφίζεται έχει παρεμβάσεις και βελτιώσεις. Οι κινητοποιήσεις όταν δεν συνοδεύονται από κραυγές και μηδενισμό χρήσιμες είναι αρκεί να γίνονται σύννομα και να μην εμποδίζουν τους συμπολίτες μας. Θεωρώ πως υπάρχει μια παραπληροφόρηση γιατί δεν είναι οριζόντιο αυτό το νομοσχέδιο, δεν τσουβαλιάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι σημειακές παρεμβάσεις θα έχουν τη λογική να μην υπάρξουν αδικίες», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. 

«Θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μέτρα κατά της ακρίβειας»

Για την ακρίβεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, όπως και όλη η Ευρώπη. Τρεις είναι οι πυλώνες αντιμετώπισης. 1. Αυξήσεις των εισοδημάτων με μόνιμες παρεμβάσεις, 2. Στοχευμένες παρεμβάσεις. 3. Έλεγχοι. Η χώρα μας μέχρι το 2019 δεν είχε ελεγκτικό μηχανισμό. Δεν γεννήθηκε η αισχροκέρδεια με την εισαγόμενη ακρίβεια. Προϋπήρχε. Μόνο το 2023 έχουν γίνει πάνω από 20,000 έλεγχοι, 1.600 παρεμβάσεις, 9 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα έχουν εισπραχτεί. Μετά την επιβολή προστίμου έχουμε δει και πτώσεις μέχρι και 25%».

Τέλος, επισήμανε πως «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα για να μειωθούν οι συνέπειες για το πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες». 

ειδήσεις τώραελεύθεροι επαγγελματίεςΣΥΡΙΖΑφορολογικό νομοσχέδιοακρίβειαΠαύλος Μαρινάκης