Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου και το «μενού» των συζητήσεων
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΒήμα για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να αποτελέσει η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως στόχος είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες βέβαια παραμένουν, ωστόσο επιδίωξη είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν διμερείς κρίσεις.
Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους. Στο ενδιάμεσο υπήρξε ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και ενδεικτικά αναφέρεται ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα (η οποία περιλαμβάνει θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία όπως για παράδειγμα η οικονομία και το περιβάλλον).
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μετά από επτά χρόνια – στη διάρκεια των οποίων οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης - επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας.
Τι περιμένει η Αθήνα
Να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την θετική ατζέντα - δηλαδή για θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία - θέλει η κυβέρνηση, βάζοντας παράλληλα και σαφείς κόκκινες γραμμές. Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε πως «η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να προσέλθουμε στον διάλογο με την Τουρκία.
Είναι σημαντικό και ωφέλιμο για δύο χώρες να συζητούν με καλή πίστη, αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αναιρούμε ούτε κατ’ ίχνος οποιαδήποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα ούτε θέματα κυριαρχίας μπορούν να τεθούν σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου».
Να σημειωθεί εδώ πως μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να μιλήσει στο μουσουλμανικό κοινό, υιοθετώντας μια ρητορική με αντιδυτικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου, ενδεχομένως επειδή δεν επιθυμεί να ανοίξουν παράλληλα πολλά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεων στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη ( υπουργοί Εξωτερικών και διπλωματικοί σύμβουλοι). Νωρίτερα την ίδια ημέρα οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία.
Να σημειωθεί πως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον τύπο και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας. Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, πέρα από τον υπουργό Εξωτερικών και τους υφυπουργούς θα συμμετέχουν υπουργοί με αρμοδιότητες στους τομείς της άμυνας , της μετανάστευσης , του πολιτισμού και του τουρισμού , της οικονομίας και της εκπαίδευσης.
Πώς ξεκίνησε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ταγίπ Ερντογάν που υπέγραψαν από κοινού και την ιδρυτική Διακήρυξη του Συμβουλίου. Ακολούθησε τρεις ακόμα συνεδριάσεις : στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο (Αντώνης Σαμαράς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), στην Αθήνα Δεκέμβριο του 2014 (Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου) και στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 2016 ( Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου). Τώρα θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή