Έλλη Στάη στο OPEN: Ο «στριμωγμένος» Σούνακ οδηγήθηκε σε διπλωματική αθλιότητα ολκής
NewsroomΓια την ακύρωση, στο παρά πέντε, της προγραμματισμένης συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με σημείο αιχμής τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μίλησε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η Έλλη Στάη.
«Η λέξη “απρέπεια” που χρησιμοποίησε η ελληνική κυβέρνηση είναι “μικρή” λέξη, δηλαδή με πολλή ευγένεια το χαρακτήρισε», σημείωσε η δημοσιογράφος. «Δεν ξέρω αν ισχύει και ότι του αφαίρεσε τη φρουρά αμέσως μετά την ακύρωση της συνάντησής τους αλλά θα έλεγα ότι είναι μία διπλωματική αθλιότητα ολκής, γιατί είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, δεν υπήρχε λόγος να γίνει – γιατί αυτό κάνουμε όλη μέρα σήμερα, ψάχνουμε να βρούμε για ποιο λόγο η βρετανική πλευρά προέβη σε αυτό, και μάλιστα έκανε και την παρακάτω αθλιότητα, είπε “πήγαινε δες τον αντιπρόεδρό μου”. Είναι υποτίμηση πολύ βαριά και, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι, για ποιο λόγο το έκανε, και αν εμείς θα υπήρχε περίπτωση να μπορούμε να το αποφύγουμε», σημείωσε.
«Νομίζω θα απαντήσω πρώτα στο δεύτερο ερώτημα», τόνισε η Έλλη Στάη και πρόσθεσε, «μάλλον δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάτι τέτοιο». Όπως εξήγησε, «φαντάζομαι ότι το διπλωματικό επιτελείο, το οποίο επεξεργάστηκε αυτή τη συνάντηση, ήξερε όλες τις ισορροπίες και τα παρασκήνια, ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας, γιατί εκεί φαίνεται ότι είναι η επικρατέστερη απάντηση. Ότι ο κύριος Σούνακ και η βρετανική κυβέρνηση ακύρωσαν αυτή τη συνάντηση γιατί έχουν να αντιπαρατεθούν, στο εσωτερικό πολιτικό τους σκηνικό, με τους Εργατικούς, οι οποίοι είναι υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, και οι οποίοι προηγούνται 20 μονάδες αυτή τη στιγμή, και μέσα στον χρόνο θα έχουν εκλογές και έχουν τον κύριο Σούνακ υπ’ ατμόν».
Στη συνέχεια, η Έλλη Στάη, τόνισε για τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC ότι, «ήταν πολύ δυνατή συνέντευξη, είχε μεγάλο πέρασμα, αυτό που εμείς θέλαμε και πιθανόν αυτό να πυροδότησε την ξαφνική αντίδραση (Σούνακ) η οποία δε δικαιολογείται βεβαίως, γιατί, και πολιτικά αν το κρίνεις, στο εσωτερικό της Βρετανίας, δε βλέπω να έχει και πάρα πολύ μεγάλο όφελος ο κ. Σούνακ από αυτό, υπάρχει μερίδα των Συντηρητικών που είναι ανένδοτη, θέλουν τα “ελγίνεια μάρμαρα”, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία τους».
Ο ρόλος του Ντέιβιντ Κάμερον
«Να βάλουμε στο τραπέζι και το ζήτημα ότι, στη βρετανική κυβέρνηση, υπουργός εξωτερικών, πρόσφατα διορίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Όλοι γνωρίζουμε, και γνωρίζουν και οι Βρετανοί, ότι είναι ένας από τους χειρότερους πολιτικούς που έχει περάσει από τη χώρα. Γιατί τους οδήγησε σε ένα αναιτιολόγητο δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο ο ίδιος δεν ψήφισε, και σε μία περίοδο υπερβολικού λαϊκισμού. Οπότε αυτό όλο το πολιτικό σκηνικό μπορεί να μας δώσει την εξήγηση», κατέληξε.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών