Έλλη Στάη στο OPEN: Κερδισμένη η Ελλάδα από την κρίση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
NewsroomΔιαστάσεις έχει πάρει το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και του διπλωματικού «επεισοδίου» μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου μετά την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ, στο παρά πέντε. Μάλιστα, για το θέμα προκλήθηκε μεγάλη ένταση, στη Βουλή των Κοινοτήτων, μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η Έλλη Στάη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η θυελλώδης συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων δείχνει ότι, η απρέπεια Σούνακ συνέβη επειδή είναι στριμωγμένος και αυτό φαίνεται ακόμα και στη γλώσσα του σώματος. Ο Ρίσι Σούνακ έχει στριμωχθεί, δεν μπορεί να κάνει πίσω τώρα πια και να παραδεχθεί ότι κακώς δε δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό και επιμένει σε κάτι το οποίο, για την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι μία επιπλέον κατηγορία. Λέει ότι, ο έλληνας πρωθυπουργός, είχε δεσμευθεί να μη θέσει το θέμα των Μαρμάρων δημόσια – κάτι που η Αθήνα αρνείται. Τώρα είναι ο λόγος του ενός εναντίον του λόγου του άλλου.
Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς την τεράστια διάσταση εντός του βρετανικού κοινοβουλίου, καθώς ο Κιρ Στάρμερ, κατηγόρησε τον Ρίσι Σούνακ, ότι, αρνούμενος να δει τον Μητσοτάκη, δε συζήτησε και άλλα, φλέγοντα θέματα, όπως αυτό της μετανάστευσης, που ήταν και το θέμα της σημερινής συζήτησης. Εκεί, ο Στάρμερ είπε και κάτι πολύ προσβλητικό προς τον Σούνακ. Ότι, ο έλληνας πρωθυπουργός, πήγε στη Βρετανία και έκανε σόου, αντί να θελήσει να συζητήσει με τον βρετανό ομόλογό του, τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη χώρα.
«Γι’ αυτό νομίζω ότι είναι εντυπωσιακή και σωστή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που λέει ότι το θέμα έχει κλείσει, με τη Βρετανία είμαστε φίλοι και σύμμαχοι και προσδοκούμε στο μέλλον», κατέληξε η Έλλη Στάη.
«Θα πρέπει να βρεθεί η περίτεχνη λύση του δανεισμού των Μαρμάρων»
Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν, με την τόσο μεγάλη έκταση που πήρε το θέμα, ανοίγει ο δρόμος για κάποια συμφωνία «επιστροφής» των Γλυπτών του Παρθενώνα, ακόμα και υπό τη μορφή δανεισμού με δεδομένο ότι, σε σημερινές έρευνες, προκύπτει ότι περίπου το 59% των Βρετανών διαφωνούν με τη στάση Σούνακ ενώ, από τις ίδιες μετρήσεις προκύπτει ότι, περίπου των 60% των πολιτών ισχυρίζονται ότι θα επιθυμούσαν η χώρα τους να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εδώ υπάρχουν τα μεγάλα ζητήματα που έχει η χώρα», σύμφωνα με την Έλλη Στάη. «Καταρχήν, το Brexit έχει οδηγήσει τη χώρα σε μία τελείως διαφορετική θέση, και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο οικονομίας. Αυτή τη στιγμή μάλλον δεν έχει βρει προσανατολισμό, γι’ αυτό και ο Σούνακ κατηγόρησε τον Στάρμερ ότι υποστηρίζει χώρα της ΕΕ, και όχι τη Βρετανία. Πρόκειται για τα απόνερα του Brexit με τα οποία είναι αντιμέτωποι. Στα θέματα που μάς αφορούν, όπως τα Γλυπτά, αλλά και το μεταναστευτικό, η ακύρωση της συνάντησης έβλαψε τους πάντες, στη βάση των θεμάτων που έπρεπε να συζητηθούν. Σε ό,τι μάς αφορά, στο θέμα των Μαρμάρων θα έχουμε μακρύ δρόμο. Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι, ο Ρίσι Σούνακ θα απέλθει τον επόμενο χρόνο και θα γίνει πρωθυπουργός ο αρχηγός των Εργατικών, το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει μία θετική θέση αλλά, όπως είπε και σήμερα ο κ. Στάρμερ, ούτε οι Εργατικοί έχουν αποφασίσει και ούτε πρόκειται να αλλάξουν τον νόμο, ο οποίος είναι δεσμευτικός για το Βρετανικό Μουσείο, που λέει ότι δεν μπορούμε να διαθέτουμε τα εκθέματα των συλλογών μας. Θα πρέπει, οπότε, να βρεθεί αυτή η περίτεχνη λύση που έχει ήδη συζητηθεί και από την ελληνική μεριά για τον τρόπο που θα μπορέσουν να επιστρέψουν τα Μάρμαρα, χωρίς να είναι ιδιοκτησία μας», υπογράμμισε η δημοσιογράφος.
- Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
- Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
- Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
- Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ