Ευρωεκλογές: Οι πρώτες συζητήσεις στη Νέα Δημοκρατία για τα πρόσωπα και η «πρεμιέρα» της επιστολικής ψήφου
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΤο επόμενο ορόσημο για την κυβέρνηση είναι οι ευρωεκλογές και σταδιακά μπαίνουν τα διλήμματα της επικείμενης κάλπης. Αυτό που θα τονίζεται όλο και εντονότερα από το «γαλάζιο» στρατόπεδο στο δρόμο προς την αναμέτρηση του καλοκαιριού είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα και χαλαρή ψήφο.
Μιλώντας πρόσφατα στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο στοίχημα της κάλπης του Ιουνίου και στόχος είναι να κινητοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός. Ειδικότερα σημείωσε πως το στοίχημα αυτό θα είναι σύνθετο: από τη μία πλευρά να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα του τόπου και από την άλλη να εκλεγούν στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα δυναμώσουν την εθνική φωνή.
Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπου καταγράφεται διατήρηση της καθαρής υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο πως σε μια σειρά επιμέρους ερωτήματα είναι εμφανές πως οι πολίτες αναμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση στη μάχη της ακρίβειας αλλά και σε μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων.
Με αυτά τα δεδομένα στην Πειραιώς θέλουν να ανεβάσουν ταχύτητες και να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας στις εκλογές και κυρίως υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί pressing εκ των δεξιών. Στόχος των «γαλάζιων» είναι και στις ευρωεκλογές να επιβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το Μαξίμου θέλει να τρέξει μια σειρά κρίσιμων μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027.
Ποια ονόματα είναι στο τραπέζι
Οι πρώτες σκέψεις για τα πρόσωπα που θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας έχουν γίνει, ωστόσο το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν. Αυτό που επιδιώκεται είναι στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο να συμμετέχουν πρόσωπα που μπορούν να μιλήσουν στους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά και πρόσωπα που σηματοδοτούν τα πολιτικά ανοίγματα.
Με δεδομένο πως οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης αναζητούνται και πρόσωπα που είναι αναγνωρίσιμα, ωστόσο η δημοσιότητα δεν θα είναι το μοναδικό κριτήριο. Στόχος δεν είναι άλλωστε ένα ψηφοδέλτιο με celebrities σημειώνεται από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος
Το ζητούμενο είναι με τα πρόσωπα που θα επιλέγουν να σταλεί από τη μια πλευρά μήνυμα συνέχισης του έργου που έχει γίνει αλλά παράλληλα να υπάρξει και σήμα ανανέωσης. Από τους νυν ευρωβουλευτές δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της Άννα Μισελ Ασημακοπούλου και του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ενώ μένει να φανεί και τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές
Όσον αφορά στις νέες υποψηφιότητας στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόσωπο που εμπιστεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γνωρίζει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά θέματα.
Στο μεταξύ δεν φαίνεται να ισχύουν σενάρια περί υποψηφιότητας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Τάσου Χατζηβασιλείου (γραμματέας διεθνών σχέσεων της Ν.Δ), ωστόσο δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα πρόσωπα που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά θέματα (όπως η Αριστοτελία Πελώνη, ειδική σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και δημόσιας διπλωματίας του πρωθυπουργού).
Παράλληλα θα επιχειρηθούν και πολιτικά ανοίγματα, καθώς από τη Νέα Δημοκρατία θέλουν να επεκταθούν ακόμα περισσότερο στο χώρο του κέντρου. Στα ονόματα που ακούγονται είναι αυτό της Εύης Χριστοφιλοπούλου, που στο παρελθόν είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ ενώ πέρυσι το όνομα της είχε ακουστεί και για την Αρχή Διαφάνειας. Επίσης μένει να φανεί αν θα γίνει συζήτηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, που υπενθυμίζεται πως έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.
Στα ονόματα που παίζουν δυνατά είναι αυτό του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, που το 2012 είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ (υπενθυμίζεται εδώ πως ήταν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού πέρυσι στην Χειμάρρα). Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως έχει συζητηθεί το όνομα της Βούλας Πατουλίδου (που ασχολείται ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) . Στα ονόματα που κυκλοφορούν εντόνως είναι του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά.
Τέλος να σημειωθεί πως σε γενικές γραμμές στόχος είναι να μην είναι στο ευρωψηφοδέλτιο πρόσωπα που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις εθνικές εκλογές ή στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια εξαίρεση για ένα ή δύο πρόσωπα, όπως για παράδειγμα τον Αλκιβιάδη Στεφανή (που δεν κατάφερε να εκλεγεί περιφερειάρχης στο Βόρειο Αιγαίου).
Μάχη ενάντια στην αποχή
Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές-για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος-και διατήρηση του σταυρού προτίμησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η επιστολική ψήφος είναι ένα εργαλείο ενάντια στην αποχή και δεν περνά απαρατήρητο πως το 2024 οι ευρωεκλογές θα γίνουν εν μέσω θέρους και ελλοχεύει ο κίνδυνος αρκετοί να είναι αυτοί που θα επιλέξουν να πάνε παραλία και όχι στις κάλπες. Άλλωστε υπάρχει σε ένα μέρος των ψηφοφόρων και μια εκλογική… κόπωση, καθώς το 2023 υπήρξαν διπλές εθνικές εκλογές και ακολούθησαν οι αυτοδιοικητικές.
Επίσης κρίσιμο είναι πως με το νέο σύστημα αναμένεται να έχουν περισσότεροι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό την δυνατότητα να ψηφίσουν. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη τετραετία δόθηκε υπό προϋποθέσεις στους απόδημους το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους αλλά ήταν εξαιρετικά μικρή η συμμετοχή (σε αρκετές περιπτώσεις λόγω απόστασης των εκλογικών τμημάτων από τον τόπο κατοικίας). Πλέον με το νέο σύστημα για τους αποδήμους θα υπάρχει μόνο επιστολική ψήφο, άρα δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.
- Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Κραυγή αγωνίας από Γκουτέρες: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Υεμένη είναι «εξαιρετικά ανησυχητικοί»
- Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη
- Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία σήμερα - Πού θα χιονίσει