Πολιτική|09.12.2023 14:48

Κασσελάκης: Επίθεση σε Νέα Αριστερά - «Η μόνη μετάλλαξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν υπάρχουν αυλικοί των τραπεζών

Newsroom

Σκληρές επιθέσεις τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη Νέα Αριστερά εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι Ευρωεκλογές θα στείλουν το μήνυμα πως θα «τελειώσουμε με το άλλοθι του 41%».

Παράλληλα, απαντώντας στις αναφορές περί «μετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Επειδή ακούγονται πολλά τώρα τελευταία για "μετάλλαξη" του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για ξεκάθαρη αναφορά στα πρόσωπα του Αλέξη Χαρίτση και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι οποίοι αποτέλεσαν σημαντικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον τρόπο αυτόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει συνέχεια στην απόφαση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς να ψηφίσουν «παρών» σε τρία άρθρα του νομοσχεδίου για του servicers, το οποίο απέδωσαν σε ευρωπαϊκές οδηγίες.

Σκληρη κριτική σε Μητσοτάκη

Ξεκινώντας την κριτική του, σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν στηρίζει τις ελπίδες της στην κυβέρνηση της ΝΔ. Σε μια κυβέρνηση που επιβάλλει μιζέρια για τους πολλούς και υπερκέρδη για τους λίγους. Σε μια κυβέρνηση απροκάλυπτης διαφθοράς, που πολιτεύεται με αυταρχισμό και αδιαφάνεια. Σε μια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διαχείριση κάθε κρίσης με αμιγώς επικοινωνιακούς όρους. Δική μας, λοιπόν, αποστολή, ως σύγχρονη κυβερνώσα Αριστερά, είναι να γκρεμίσουμε νοοτροπίες και πολιτικές που έρχονται από πολύ παλιά και κρατάνε την Ελλάδα δεμένη σε ένα παρόν και μέλλον ανασφάλειας».

Ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην χώρα: «Η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ όσον αφορά την αναλογία επενδύσεων προς ΑΕΠ, με απόκλιση 8,8% του ΑΕΠ από την ΕΕ και 8,7% από την Ευρωζώνη. Ετήσιο επενδυτικό κενό: 18 δισ. ευρώ.

Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουμε απόκλιση 6% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη και 7,2% του ΑΕΠ από την ΕΕ (15 δισ. πίσω).

Στους μισθούς και τα ημερομίσθια η Ελλάδα έχει απόκλιση 10,2% του ΑΕΠ (20 δισ. ευρώ) από τον μέσο όρο της ΕΕ. Με το εισόδημά μας αγοράζουμε το 68% του όγκου των ίδιων αντικειμένων σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαίο. Το 2022 στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), η Ελλάδα είναι 24η από τις 27 χώρες στην ΕΕ. Και ταυτόχρονα, η χώρα μας είναι τρίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστά εργασιακού εκφοβισμού, του λεγόμενου mobbing, που βλάπτει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική ακεραιότητα των εργαζομένων, θέτει σε κίνδυνο την εργασία τους ή διαταράσσει το εργασιακό κλίμα.

Στις δαπάνες υγείας απαιτούνται επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλισή μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στις δαπάνες για την εκπαίδευση απαιτούνται 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλιση. Στις δαπάνες οικογένειας και παιδιών απαιτούνται 1,66 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλιση. Στις δαπάνες για ασθένεια και αναπηρία απαιτούνται 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη σύγκλιση.

Η Ελλάδα είναι ουραγός της ΕΕ στη στεγαστική πολιτική, καθώς διαθέτει πολύ λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ για τον σκοπό αυτό, ενώ η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ τους, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία το 1%. Είμαστε μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει καν κοινωνική κατοικία.

Ως προς το διαθέσιμο εισόδημα, η χώρα μας έχει 2,1% του ΑΕΠ διαφορά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ».

Ακολούθως τόνισε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα, όχι η εικονική πραγματικότητα που μας σερβίρει καθημερινά το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνηση αλλά «η υπαρκτή πραγματικότητα ανασφάλειας σε όλα τα επίπεδα: Από την εργασία, το εισόδημα, και τις υποδομές, μέχρι την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας. Μια ανασφάλεια που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες που κακοποιούνται από τους συντρόφους τους».

Προτάσεις για την οπαδική βία

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε αναφορά στις «επιθέσεις των χούλιγκανς» λέγοντας: «Δεν είναι ανεκτό ένας νέος φίλαθλος, ο Μιχάλης Κατσουρής, να δολοφονείται από στρατιές Κροατών νεοναζί. Δεν είναι ανεκτό ένας νεαρός αστυνομικός να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από δολοφονική επίθεση χούλιγκαν. Εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, να ξεπεράσει τον κίνδυνο και να επιστρέψει σύντομα στην οικογένειά του. Δεν είναι ανεκτό ο υπουργός να μένει στη θέση του μετά από όλα αυτά. Αν ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να τον "παραιτήσει" σήμερα. Εκτός κι αν ισχυρίζεται πως ο υπουργός του ακόμα "ψάχνει τις πρίζες" στο γραφείο του».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος «σε μαζικές προσαγωγές από κλειστά γήπεδα που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προτάσεις του για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών αγώνων:

«Σε πρώτη φάση προτείνουμε -σήμερα κιόλας- τη δημιουργία ασφαλών αθλητικών εγκαταστάσεων ως εξής:

  • Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας της εγκατάστασης με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV) και πιστοποιημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.
  • Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασης της θέσης.
  • Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και υποχρεωτικός έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση. Επί παραδείγματι, κάθε ΑΑΕ είναι υποχρεωμένη να έχει: α. Έναν υπεύθυνο ασφαλείας για τη λειτουργία διαχείρισης της ασφάλειας στο γήπεδο τις μέρες αγώνων. β. Προσωπικό ασφαλείας που θα είναι εκπαιδευμένο σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται μέσω του ΚΕΜΕΑ.

Επιπλέον, προτείνoυμε:

  • Θεσμοθέτηση και καθιέρωση προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σχετικά με την προαγωγή και την εμπέδωση της υγιούς φίλαθλης συμπεριφοράς.
  • Την υιοθέτηση καλών πρακτικών χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη βία στους αθλητικούς χώρους.
  • Τη θεσμοθέτηση FAN Projects. Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται για τη νεολαία με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών και την καθοδήγηση των νέων οπαδών, την παροχή συμβουλών για εκπαιδευτική ή επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς και την προτροπή οργάνωσης συλλογικών κοινωνικά επωφελών δράσεων.

Όπως προανήγγειλε, τις προτάσεις αυτές «θα φέρουμε άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν θέση».

Ο κ. Κασσελάκης επεσήμανε ότι όλο το επόμενο διάστημα «θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της άδικης φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, των χαμηλών μισθών και εισοδημάτων, του ιδιωτικού χρέους και της ασυδοσίας των servicers, της κατάρρευσης του συστήματος υγείας, της στεγαστικής και γενικότερης ανασφάλειας των πολιτών, των προβλημάτων των νέων ανθρώπων».

Αφήνοντας αιχμή προς τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Επειδή ακούγονται πολλά τώρα τελευταία για "μετάλλαξη" του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθως αναφέρθηκε στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

  • «Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα διώχνουν τους νέους Έλληνες στο εξωτερικό.
  • Να δημιουργηθεί ένα απλό, σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο.
  • Ένας φορολογικός κώδικας που θα διαρκέσει μια δεκαετία και δεν θα αλλάζει κάθε τρίμηνο, όπως τώρα. Με προοδευτικό συντελεστή φορολογίας εταιρειών. Με σημαντική μείωση του συντελεστή για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (για το 97%) και απειροελάχιστη αύξηση για εκείνες που έχουν ετήσιο κέρδος πάνω από 220.000 ευρώ. Μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα.
  • Να ανακατανείμουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
  • Να υλοποιήσουμε μια δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση που δεν θα αφήσει πίσω τις χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.
  • Να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης.
  • Να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
  • Να δώσουμε έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
  • Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων ή το real estate.
  • Να αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.
  • Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο μια ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιοποιώντας την κρίσιμη γεωπολιτική θέση της χώρας, χτίζοντας γέφυρες με την Ανατολή και τη Δύση για την προσέλκυση διμερών και πολυμερών αμοιβαία επωφελών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, μετά τη σημαντική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε: «Στηρίζουμε σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου αλλά μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Και άρα καλωσορίσαμε τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα. Επειδή είμαστε δύναμη πατριωτικής ευθύνης, αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν θα συρθούμε ποτέ στην πατριδοκαπηλία που επέδειξε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών ή αργότερα, την περίοδο 2021-2023 στα ελληνοτουρκικά. Εμείς επιδιώκουμε σταθερά και πάντοτε αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με γνώμονα αυτήν τη στάση μας, ζητάμε διευκρινίσεις για τη Διακήρυξη που υπεγράφη, ώστε να γίνει σαφές σε πιο βαθμό κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας. Και θέση μας είναι ότι το κλίμα αυτό του διαλόγου και της μείωσης των εντάσεων δεν μπορεί να είναι μια φούσκα που θα διαλυθεί μόλις ο κ. Ερντογάν εξασφαλίσει την αγορά των F16 και των Eurofighter.

Γι' αυτό επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύνδεση της προσφυγής στη Χάγη με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Γι' αυτό και περιμέναμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπενθυμίσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι ο ίδιος το 2017, στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, ενώ προχθές μίλησε για "τουρκική". Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έπραξε, είτε γιατί επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής είτε από πολιτική μικρότητα σε έναν τομέα, την εξωτερική πολιτική, που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εθνική συνεννόηση και συμπόρευση».

«Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε για το δικαίωμα των νησιών μας στην άμυνα, χωρίς να δεχόμαστε τη σχετικοποίηση ζητημάτων που ακουμπάνε τον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτή είναι η θέση και η στάση ευθύνης της αριστερής, προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης», τόνισε.

Τέλος, περιέγραψε τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ευρωεκλογές: «Βάζουμε μεγάλους στόχους γιατί είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει. Και θέλουμε οι ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Γι' αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους. Και θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3 εκατ. συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά και μετά μας γύρισαν την πλάτη».

ειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑ