Πολιτική | 16.12.2023 07:07

Νέο… μήνυμα Σαμαρά μέσα σε 20 μέρες - Πώς απαντά η κυβέρνηση στην κριτική του πρώην πρωθυπουργού

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μια τροπολογία για τους μετανάστες που κατατέθηκε στη Βουλή άναψε πολιτικές φωτιές, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του ζήτησε την απόσυρση της. «Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών» ανέφερε, επισημαίνοντας πως «αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες».

Η νέα αυτή παρέμβαση του Αν. Σαμαρά έρχεται είκοσι μόλις ημέρες μετά την συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου είχε στείλει διπλό «μήνυμα». Ειδικότερα είχε ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει «όχι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (σημείωση: η κυβέρνηση έχει πει πως θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο), ενώ είχε κάνει συγκεκριμένες αναφορές για το πώς βλέπει τη στάση της Τουρκίας (αναφορές που είχαν γίνει μια «ανάσα» πριν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα)

Μάλιστα στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Αν. Σαμαράς είχε καταστήσει σαφές πως θα συνεχίσει να τοποθετείται για θέματα πρώτης γραμμής, υπογραμμίζοντας πως «ως πρώην πρωθυπουργός έχω υποχρέωση να μιλάω». Και πριν συμπληρωθούν τρεις εβδομάδες ήρθε η νέα παρέμβαση του για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης. H εν λόγω τροπολογία δίνει τη δυνατότητα χορήγησης τριετούς άδειας διαμονής σε μη νομίμως εισελθόντες στην Ελλάδα, οι οποίοι όμως ζουν και αποδεδειγμένα έχουν εργαστεί στην Ελλάδα επί τριετία.

Τι λέει η κυβέρνηση

Μετά την σαφή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού σήμανε …συναγερμός στην κυβέρνηση και ακολούθησε σειρά δηλώσεων σε μια προσπάθεια να μην έχουν συνέχεια οι γαλάζιες αντιδράσεις. Αυτό που τονιζόταν από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η εν λόγω ρύθμιση αφορά λιγότερα από 30.000 άτομα που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν αφορά όσους θα έρχονται στη χώρα από εδώ και πέρα.

«Δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, δεν αλλάζει η επταετία και συνολικά το πλαίσιο πολιτικής» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Παράλληλα σημείωσε πως «έρχεται μία διάταξη με εφάπαξ εφαρμογή, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις».

Στα όσα ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αδ. Γεωργιάδης, που να σημειωθεί εδώ πως είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει σε ένα δεξιό κοινό. Μάλιστα αναφέρθηκε στον «αγαπημένο Αντώνη», υπερασπίστηκε την τροπολογία και δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του πρώην πρωθυπουργού για να συζητήσουν για τη ρύθμιση.

Από το κυβερνών κόμμα επιδιώκουν να μην χάσουν ένα παραδοσιακό κοινό, το οποίο άλλωστε φλερτάρουν κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Και μέχρι την Δευτέρα που το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας - στο οποίο έχει κατατεθεί η πολυσυζητημένη τροπολογία - θα συζητηθεί στην Ολομέλεια αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω τοποθετήσεις υπουργών για να μην υπάρξουν άλλοι γαλάζιοι που δεν θα ψηφίσουν.

ΒουλήΑντώνης Σαμαράςειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατία