Πολιτική|17.12.2023 06:52

Φυγή προς τα εμπρός με ατζέντα οικονομίας επιδιώκει η κυβέρνηση - Επιμένει για το μεταναστευτικό ο Σαμαράς

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να δώσει έμφαση σε μία ατζέντα οικονομίας θέλει η κυβέρνηση και σήμερα το βράδυ ψηφίζεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στην επόμενη ημέρα της οικονομίας, κάνοντας αναφορά σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση της ανεργίας, η πορεία των εξαγωγών κ.α. Παράλληλα πρόκειται να αναφερθεί στα μέτρα στήριξης, υπογραμμίζοντας πως μόνο μέσα στο Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν παραπάνω απο 700 εκατομμύρια με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις υπογραμμίζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο και επισημαίνεται πως η ίδια συνταγή θα ακολουθηθεί και την επόμενη χρόνια. Στόχος είναι να συνδυαστεί η «δημοσιονομική σταθερότητα με την κοινωνική ευαισθησία» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στο Μαξίμου δίνουν έμφαση στη μάχη με την ακρίβεια, καθώς αναγνωρίζουν πως η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Και μιλάνε για «εισαγόμενη ακρίβεια», που αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους: τον δραστικό έλεγχο της αγοράς και την στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε μόνιμα μέτρα στήριξης όπως οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων αλλά και σε μια σειρά έκτακτων ενισχύσεων (π.χ. εφάπαξ ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης). Θα επισημάνει παράλληλα ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται απόλυτα το πρόβλημα της ακρίβειας ειδικά στα τρόφιμα και θα συνεχίζει να στηρίζει τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Επίσης ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας πως με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν θα αυξηθούν το 2024 οι δαπάνες για την υγεία (κατά 481 εκατομμύρια) και την παιδεία (κατά 255 εκατομμύρια). Και για μια ακόμα φορά θα εκπέμψει μήνυμα πως στόχος είναι να τρέξουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην οικονομία αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς.

Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν σε μια σειρά κινήσεων που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα, όπως το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές κ.α. Αυτό πάντως που τονίζεται είναι πως δεν θα υπάρξει χαλάρωση και μια σειρά κομβικών αλλαγών θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς.

Τροπολογία για μετανάστες: Επιμένει ο Σαμαράς - Τι απαντά η κυβέρνηση

«Φωτιές» έχει ανάψει τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης, με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητά την απόσυρση της. H παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού συζητήθηκε ιδιαιτέρως, καθώς ήρθε για ένα θέμα που στο Μαξίμου δεν περίμεναν πως θα πυροδοτήσει τέτοιας έκτασης αντίδραση.

Η δήλωση του κ. Σαμαρά έγινε ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεφε από τις Βρυξέλλες και σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε μια πρώτη συζήτηση και αποφασίστηκε να βγουν μπροστά κυβερνητικά στελέχη για να εξηγήσουν τη ρύθμιση. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει στη θέση του και χθες συνεργάτες του παρέπεμπαν σε πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου πως δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει περαιτέρω έκταση στο θέμα και να συνεχιστεί αυτό το πινγκ - πονγκ ανακοινώσεων. «Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή» σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Να σημειωθεί εδώ πως η ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην Πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης συνέντευξη του, στην οποία είχε εκφράσει την διαφωνία του για δύο ακόμα θέματα: την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν στην Αθήνα και το σχέδιο νόμου - που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση - για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επομένως μένει να φανεί αν θα πυκνώσουν ανάλογες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα, με έμφαση να δίνεται σε ζητήματα που «μιλάνε» σε ένα δεξιό ακροατήριο.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην Ολομέλεια όπου τις επόμενες ημέρες θα γίνει ψηφοφορία για την εν λόγω τροπολογία ( η αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας). Από το γαλάζιο στρατόπεδο το μήνυμα είναι πως υπάρχει κομματική πειθαρχία (κάτι που δεν αφορά τον πρώην πρωθυπουργό). Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν υπάρξει άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. που να έχουν κάνει ανάλογη τοποθέτηση με τον Αντώνη Σαμαρά.

μετανάστεςΚυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηπροϋπολογισμόςΑντώνης Σαμαράςειδήσεις τώρα