Πολιτική|17.12.2023 18:19

Φάμελλος στη Βουλή για προϋπολογισμό: «Έχει καταρρεύσει η αξιοπιστία του Μητσοτάκη»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι όσο και να μαγειρέψει τα νούμερα ο κύριος Χατζηδάκης δεν μπορεί να κρύψει τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για πληθωρισμό απληστίας. «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας τα βγάζουν όλο και δυσκολότερα πέρα. Αλήθεια, ποιος περίμενε τόσο γρήγορα μετά τις εκλογές με την περήφανη νίκη του 41% να ξεφτίσει και να καταρρεύσει το σενάριο της αριστείας και της επιτελικότητας και κυρίως της αξιοπιστίας του κ. Μητσοτάκη;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την οπαδική βία, ο Σ. Φάμελλος είπε ότι μετά τα πρόσφατα περιστατικά κάθε αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη, «που μετά από κάθε μείζονα κρίση είτε ζητάει συγνώμη είτε επαναλαμβάνει εξαγγελίες αλλά επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα, δεν έκανε τίποτα από όσα είπε για την οπαδική βία, μόνο λόγια χωρίς στρατηγική», έχει χαθεί. «Η ίδια κατάρρευση προσδοκιών κυριαρχεί και στα ράφια των σουπερμάρκετ στο λάδι, στα τυροκομικά και γενικά στα τρόφιμα, στις τιμές των καυσίμων αλλά και στις αναγγελίες πλειστηριασμών κατοικιών, που αυξάνονται, αφού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε πρόσφατα με νόμο, να συνεχίσει τα χατίρια μόνο στους servicers ενώ αναμένουμε 250.000 πλειστηριασμούς έως το 2026 χωρίς προστασία της α’ κατοικίας. Και αμέσως μετά επέλεξε να εισάγει, ένα οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις και επιστήμονες, διαψεύδοντας κάθε προεκλογική του δέσμευση, όταν μας κατηγορούσε υποκριτικά ότι εμείς σχεδιάζουμε νέους φόρους», σημείωσε ο ίδιος.

Για την Παιδεία, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είμαστε 2% κάτω στους πόρους παιδείας ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ενώ αντίστοιχα το ιδιωτικό κόστος και στην παιδεία αυξάνεται, άρα πολλαπλασιάζονται και οι διακρίσεις και οι ανισότητες. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Φάμελλο πλέον έχουμε και νέα προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή και κλιματική μετάβαση. «Από τη μια μεριά η ενεργειακή κρίση μας στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια, αλλά και η έλλειψη θωράκισης πχ πρόληψης στη Δαδιά και στην Θεσσαλία αποτύπωσε και δημοσιονομικό κόστος δισεκατομμυρίων, πέρα από το κόστος ζωών, περιουσίας και περιβάλλοντος. Και όλα αυτά και λόγω του πολιτικού σας ελλείμματος και επιλογών σας», είπε.

Απευθυνόμενος προς τον Κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι όλα είναι θέμα επιλογών: Η κυβέρνηση επέλεξε το συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη απέναντι στην ακρίβεια. Η κυβέρνηση επέλεξε τα προκλητικά υπερκέρδη και χαμηλότατη φορολογία ειδικά στα μερίσματα. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην μειώνει τους έμμεσους φόρους, συνεχίζοντας στην οδό της εισπρακτικής εκμετάλλευσης της ακρίβειας. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην παρέχει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, γιατί δεν είναι αύξηση αλλά επίδομα τα 70 ευρώ μικτά για την πλειοψηφία των υπαλλήλων του δημοσίου και το 3% αύξηση στις συντάξεις που έχουν εξανεμιστεί από τον πληθωρισμό στα βασικά αγαθά και ιδίως στα τρόφιμα».

Παράλληλα, κατέθεσε εκ νέου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ως εξής:

-αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή,

-επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων,

-10% αύξηση των μισθών του δημοσίου,

-επαναφορά 13ης σύνταξης,

-αύξηση 7,5% στους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

-μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

-μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% (0% για παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί).

Στο φορολογικό:

-αφορολόγητο στις 10 χιλ. ευρώ για όλους

με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις.

-κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους.

-ενιαία προοδευτική φορολόγηση φυσικών προσώπων

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στην τροπολογία με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς διαφώνησε. «Ποιος άνοιξε τον δρόμο άραγε για να επιτίθεται σήμερα ο κ Σαμαράς; Ποιος καθιέρωσε έναν κυρίαρχο δημόσιο λόγο όπου όποιος ασκεί κριτική στα ελληνοτουρκικά, στα εξοπλιστικά ή στηρίζει τις Πρέσπες θεωρείται "εθνική εξαίρεση" ή θυμίζει Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης τα έλεγε αυτά τόσα χρόνια. Και σε αυτά πατάει ο κ. Σαμαράς. Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής. Να καθυστερούν τα 3 μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που συνδέονται με την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τα συμφέροντα της χώρας μας», σημείωσε.

ΣΥΡΙΖΑΒουλήπροϋπολογισμόςΣωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώρα