Πολιτική|20.12.2023 07:25

ΣΥΡΙΖΑ: «Σκιώδης κυβέρνηση» με… πολυθεσίτες

Σπύρος Ραπανάκης

Φρένο στα σενάρια για αναβολή του συνεδρίου ή για μετατροπή του σε διαρκές- χωρίς εκλογή νέων συνέδρων- βάζουν στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως τονίζουν, η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίασε πολύ πρόσφατα και έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν. Έτσι οι εκλογές για αντιπροσώπους θα διεξαχθούν βάση προγράμματος στα μέσα Φεβρουαρίου. Όπου υπάρχει καπνός ωστόσο υπάρχει και φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν στελέχη που έχουν στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη χωρίς να εντάσσονται απαραίτητα στο στενό του κύκλο, τα οποία πράγματι θα καλοέβλεπαν ένα διαρκές συνέδριο, «πανηγυρικού» χαρακτήρα που θα απέφευγε τη βάσανο της εκλογής συνέδρων και το μέτρημα δυνάμεων μεταξύ των άτυπων ομαδοποιήσεων που διαμορφώνονται στη νέα εποχή για την Κουμουνδούρου. Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτές οι φωνές δεν είναι πλειοψηφικές και σύμφωνα με πληροφορίες δεν τις ακούει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Την ίδια όμως στιγμή ο προγραμματισμός για τα περιφερειακά συνέδρια που θα ολοκληρώνονταν τον Ιανουάριο έχει πάει πίσω, αφού ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει ούτε είναι σαφές ότι τελικώς θα διεξαχθούν, τουλάχιστον σε όλες τις περιφέρειες. Άλλωστε μέχρι στιγμής ο Στέφανος Κασσελάκης γυρνάει την Ελλάδα αλλά με την λογική των απροειδοποίητων προσωπικών επισκέψεων.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χθες η «σκιώδης κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την ανακατανομή των χρεώσεων στα μέλη της ΠΓ. «Όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «συστρατεύονται» σε αυτή την προσπάθεια, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τις επιδιώξεις της επόμενης ημέρας. Η Πολιτική Γραμματεία, που λειτουργεί και ως πολιτικό κέντρο, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ξεκινάει άμεσα την ανάπτυξη σχεδίου σε όλους τους τομείς, μετά τις νέες χρεώσεις που ανέλαβαν τα μέλη του», αναφέρει στην ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου. Δεν περνάει απαρατήρητη βέβαια η λογική της ανακύκλωσης προσώπων και η έλλειψη διαθεσιμοτήτων με αποτέλεσμα ένα μέλος της ΠΓ να έχει δυο και τρεις χρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποχώρηση των 6+6 και της Ομπρέλας τα μέλη της ΠΓ δεν αναπληρώθηκαν. Έτσι, ο Αλέκος Φλαμπουράρης είναι από σήμερα υπεύθυνος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον Πολιτισμό και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς. Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει δυο τομείς, ενέργεια- περιβάλλον και Διεθνείς Σχέσεις-Εξωτερική Πολιτική & Ευρωπαϊκή Πολιτική. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναλαμβάνει την Εργασία, τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και τον Πολιτικό Σχεδιασμό. Η Κατερίνα Νοτοπούλου Κοινωνική Πρόνοια, Στεγαστική πολιτική και τουρισμό. Ο Πάνος Ρηγας άμυνα και παιδεία. Ο Κώστας Ζαχαριάδης αυτοδιοίκηση και νεολαία. Στο τομέα της υγείας αναλαμβάνει ο Παύλος Πολακης που τελεί και χρέη συντονιστή- υπερτομεάρχη των ΕΠΕΚΕ. Στα αξιοσημείωτα είναι δυο απουσίες: Αυτές της Όλγας Γεροβασίλη και του Γιάννη Ραγκούση.

Με πρόσωπα που στην πλειονότητα τους κατείχαν στελεχιακές θέσεις ή ήταν υποψήφιοι στις εκλογές στελεχώνονται και οι θεματικές ομάδες εργασίας (ακρίβεια, στέγαση αναπτυξιακά συνέδρια). Ομοίως, και η συμβουλευτική επιτροπή Think Tanks που απαρτίζεται από την Διάνα Βουτυράκου, τον Μενέλαο Γκίβαλο, τον Όθωνα Ηλιόπουλο, τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Λευτέρη Κρέτσο, τον Σπύρο Κασάπη και τον Μανόλη Καπνισάκη.

Χθες το μεσημέρι υπήρξε η πρώτη, υβριδικού τύπου όπως αναφέρουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συνάντηση μεταξύ των συντονιστών και αναπληρωτών συντονιστών των τμημάτων, των τομεαρχών και της συντονίστριας των Think Tanks. Ο στόχος που έχει θέσει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι τα think tank να αποτελέσουν «κρίκο στην αλυσίδα της δημιουργίας σύγχρονης πολιτικής που θα στοχεύει στην ανασυγκρότηση της χώρας» .Στην εισήγηση του κατά τη χθεσινή συζήτηση, αυτό εξήγησε και ο ίδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διάνα Βουτυράκου, παρουσίασε τη μέχρι τώρα πορεία στην αξιολόγηση των αιτήσεων και έθεσε χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα βήματα. Όπως τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στα βιογραφικά που έχουν κατατεθεί συγκαταλέγονται νέοι άνθρωποι αλλά και καταξιωμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο που έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να βοηθήσουν στην κατάρτιση ενός σχεδίου με στόχο την ανάταση της κοινωνίας.Μένει λοιπόν να φανεί ποια θα είναι αυτά πρόσωπα και εαν θα μετουσιωθεί σε πράξη η δέσμευση Κασσελάκη για ανάδειξη νέων στελεχών από την ίδια την κοινωνία.

Στέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα