Λευκός καπνός για οικονομία και μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες: Πώς βλέπει η κυβέρνηση τις ευρωπαϊκές αποφάσεις
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΙκανοποίηση υπάρχει στην Αθήνα για τις συμφωνίες που υπήρξαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά για το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού. Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως μια σειρά θέσεων που διατύπωσε η ελληνική πλευρά βρήκαν πρόσφορο έδαφος και θετικά αποτιμάται το γεγονός πως σε δύο τόσο κρίσιμα θέματα υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης.
Στο Μαξίμου επιδιώκουν μέχρι τις ευρωεκλογές να «τρέξουν» μια σειρά μέτρων στο οικονομικό πεδίο (με έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας) και παράλληλα να μπει μπροστά μια μεταρρυθμιστική ατζέντα (π.χ. ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων). Το γεγονός επομένως πως τελικά μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κρίσιμα θέματα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δημιουργείται καθαρός δρόμος.
Η πρώτη είδηση που αποτιμάται θετικά από την κυβέρνηση αφορά στη συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο- αναφέρθηκε σε «μια συμφωνία στην οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει, όπου λαμβάνονται υπόψη και οι εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα». Έκανε δε λόγο για «μια σημαντική ευρωπαϊκή απάντηση στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα».
Να σημειωθεί πως βασικός πυλώνας της συμφωνίας είναι η υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είτε με την μετεγκατάσταση αιτούντων ασύλου είτε με την οικονομική συνεισφορά στις χώρες πρώτης υποδοχής. Παράλληλα προβλέπονται αυστηρότερες διαδικασίες στα σύνορα και επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου ώστε το αργότερο σε έξι μήνες να υπάρχει η πρώτη απόφαση. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για μια αποτελεσματική απάντηση σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρόκληση και επεσήμανε πως «οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν ποιος έρχεται στην ΕΕ και ποιος μπορεί να μείνει, όχι οι διακινητές».
Την ίδια στιγμή χαμόγελα ικανοποίησης σκόρπισε στην Αθήνα η είδηση πως υπήρξε συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Κρίσιμο για την κυβέρνηση αποτελεί το σημείο της συμφωνίας που προβλέπει πως οι επενδύσεις στην άμυνα δύνανται για πρώτη φορά να λειτουργούν ως κατηγορία δαπανών που θα εξαιρούνται από τον υπολογισμό του (υπερβολικού) ελλείμματος.
Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται πως ικανοποιήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες που είχαν τεθεί όσον αφορά την ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών, την ειδική πρόνοια για τους τόκους του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2033, την προστασία των επενδύσεων και την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή. Στην κυβέρνηση θέλουν να υπάρξει χώρος για να υλοποιηθεί χωρίς πίεση η οικονομική πολιτική ωστόσο παράλληλα στέλνουν σήμα πως θα λαμβάνονται υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Τα ορόσημα του 2024
Να τρέξει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις θέλει η κυβέρνηση και ένα από τα κομβικά νομοσχέδια στο οποίο εστιάζει είναι αυτό που προβλέπει την λειτουργία στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων. Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μία «ιστορική μεταρρύθμιση» στην παιδεία και με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό στόχος είναι να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή στις αρχές της νέας χρονιάς.
Παράλληλα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο έγινε αναφορά στον οδικό χάρτη το 2024, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στα ετήσια σχέδια δράσης «με 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα τα οποία θα υπηρετούν τον εκσυγχρονισμό και τη σύγκλιση της χώρας μας με την Ευρώπη». Να σημειωθεί πως μετά από εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2024, που περιλαμβάνει περισσότερες από 221 μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και πλέον των 2.000 δράσεων.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής