Πολιτική|28.03.2019 20:54

Πρώτη κατοικία: Στις 100.000 ευρώ το όριο για τα επιχειρηματικά δάνεια

Κατερίνα Τζαβάρα

Δύο νομοτεχνικές αλλαγές, «όχι από επιθυμία αλλά από ανάγκη» ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

«Για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε μπροστά προτείνουμε δύο νομοτεχνικές αλλαγές, όχι από επιθυμία αλλά από ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά. Η πρώτη αφορά όπως είπε στα επιχειρηματικά δάνεια και προβλέπει περιορισμό του ορίου των επιχειρηματικών δανείων από τις 130.000 στις 100.000, «τη στιγμή της υποβολής της αίτησης». Η δεύτερη αφορά στην αποτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου αναφορικά πάντα με τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με τη δεύτερη αλλαγή προβλέπεται πως για την αποτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όπου ο νόμος προστατεύει κατοικίες έως 175.000 ευρώ για ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια και έως 250.000 για τα υπόλοιπα, θα λαμβάνεται μεν υπόψη η αξία που είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών, αλλά όπως είπε ο κ. Δραγασάκης από κει και πέρα ο δανειολήπτης θα έχει το περιθώριο να αποδείξει με νόμιμο τρόπο πως η εμπορική αξία είναι διαφορετική από εκείνη που προσδιορίζεται στα βιβλία των πιστωτών.

«Προσπαθώ να βρω παράθυρο για να γίνουν οι 100 δικαιούχοι 101», είπε ο κ. Δραγασάκης και εξήγησε: «Αρχίζουμε με την αποτίμηση που είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών και από κει και πέρα αν ο δανειολήπτης με νόμιμο τρόπο  αποδείξει ότι  η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη θα ισχύει αυτή έναντι εκείνης που προσδιορίζεται στα βιβλία των πιστωτών».

Δύο λεπτά πριν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τονίσει από το ίδιο βήμα πως πρόκειται για έναν νόμο «που είναι πολύ περισσότερο υπέρ της ισότητας από τον αντίστοιχο στην Κύπρο, εμπεριέχει και επιχειρηματίες… Όλα τα συστήματα εδώ και έξω έχουν κάποιο ρίσκο, το δικό μας δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών. Ωστόσο για να έχουμε το πράσινο φως από την ECB θα έρθουν κάποιες αλλαγές που επηρεάζουν λίγο την περίμετρο για τα επιχειρηματικά δάνεια».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσακαλώτος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποιο θα θεωρούμε ως κριτήριο για την επιστροφή στην κανονικότητα κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αλλάζει διαρκώς αυτό το κριτήριο προκειμένου να κινδυνολογεί και διαψεύδεται. «Ένα ερώτημα υπάρχει: ποιο κριτήριο προτείνετε εσείς και ποιο εμείς για την επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό πρέπει να το βάλουμε εκ των προτέρων γιατί ο τρόπος που λειτουργούμε μέχρι τώρα δε βοηθάει εσάς, δεν βοηθάει εμάς αλλά ούτε και τον κόσμο», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο κριτήριο που έβαλε ο κ. Καραθανασόπουλος για το «ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης». Και πρόσθεσε: «Αυτός ο νόμος προσπαθεί να κάνει αυτό που έκανε ο Ρούσβελτ στη δεκαετία του ’30; Που έκανε έναν νόμο να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στους δανειολήπτες, τις τράπεζες και το κράτος. Αυτό ακριβώς γίνεται και τώρα.

Υπάρχει μια αδικία για τους ανθρώπους που είναι καλοπληρωτές κι αυτή είναι στη φύση του συστήματος αυτού, από την εποχή του Ρούσβελτ μέχρι σήμερα». Εξήγησε επίσης πως «το νομοσχέδιο έχει έναν πυλώνα στον νόμο Κατσέλη και έναν δεύτερο σε μια νέα προσέγγιση για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια… Επειδή αυτό το νομοσχέδιο έχει δύο πυλώνες χρειαζόταν να διαπραγματευτούμε με τους τέσσερις θεσμούς γιατί ακριβώς ο ένας πυλώνας αυτός του νόμου Κατσέλη πατάει μέσα στις μνημονιακές δεσμεύσεις».

Αύριο στις 12.30 θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά στη ρύθμιση για την προστασία της α΄ κατοικίας. Αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ.

Γιάννης Δραγασάκηςπρώτη κατοικία