Βενιζέλος για Σόιμπλε και... Grexit - Είπε «ας συζητήσουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»
NewsroomΟ Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για τις συναντήσεις που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τη συνεργασία τους.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου θυμήθηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, την καταλυτική συνάντηση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, σε ένα ανεπίσημο γεύμα εργασίας, σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο. Όπως είπε ο Έλληνας πολιτικός, σε αυτή τη συνάντηση συμφωνήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς το δεύτερο πρόγραμμα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο υπόγειο ενός ξενοδοχείου στην Πολωνία, περί ενδεχόμενου Grexit. Τις συναντήσεις με τον εκλιπόντα πρώην υπουργό ο ίδιος έχει περιγράψει και στο βιβλίο του, «Εκδοχές πολέμου», στο οποίο αφηγείται γεγονότα από το 2009 έως το 2022.
Ο ίδιος είπε ότι, η σχέση του με τον Σόιμπλε υπήρξε «μια σχέση ουσιαστική και ειλικρινής», και αναφέρθηκε στα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα με τα οποία θα ερχόταν αντιμέτωπη η Ελλάδα, σε περίπτωση Grexit.
«Αρχές Ιουλίου του ’11. Την πρώτη εβδομάδα γίνεται η πρώτη μου ανεπίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, με τον Γιώργο Ζανιά και τον Πέτρο Χριστοδούλου. (…) Κάνουμε τη συνάντηση με τους Γερμανούς βιομηχάνους και στη συνέχεια τη στρατηγική συνάντηση, την καταλυτική με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ένα γεύμα εργασίας ανεπίσημο, σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο. (…) Εκεί στην πραγματικότητα συμφωνούμε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την πορεία προς το δεύτερο πρόγραμμα και την έννοια του χρέους, την έννοια του κουρέματος του χρέους», περιέγραψε αρχικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και συνέχισε: «Το βασικό θέμα ήταν αν εμείς θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ και αν μείνουμε αν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν υπήρξε απειλή. Υπήρξε η ερώτηση, θέλετε να είστε στην ευρωζώνη. Πρέπει να διορθώσουμε τα προβλήματα του προγράμματος και να πάμε σε ένα άλλο σωστό πρόγραμμα. Με μεγαλύτερο δάνειο, με πληρέστερους όρους, με μεγαλύτερη διάρκεια και κυρίως με κούρεμα του χρέους».
Όπως είπε, «τότε για πρώτη φορά διαπιστώνω πόσο μεγάλη σημασία δίνει ο κ. Σόιμπλε στην ανάγκη να εισαχθούν νομοθετικά οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης, που σημαίνει ότι όταν εκδίδεται ένα ομόλογο, οι ομολογιούχοι συγκροτούν μια κοινότητα, μια ένωση προσώπων που αποφασίζει κατά πλειοψηφία για την τύχη του ομολόγου και για τη σχέση με τον εκδότη. (…) Παραδόξως εμείς στην ελληνική νομοθεσία, δεν είχαμε ποτέ αυτή την ρήτρα συλλογικής δράσης. Αλλά και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν τη ρήτρα αυτή έως ότου την εφαρμόσαμε εμείς για πρώτη φορά για να πάμε στο κούρεμα του χρέους. Την εφαρμόσαμε αναδρομικά. Αυτό ήταν η μεγάλη νομική απόφαση και αυτό τώρα πια έχει καταστεί κανόνας υποχρεωτικός για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης».
«Ας συζητήσουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»
Ο Έλληνας πρώην υπουργός, στη συνέχεια, θυμήθηκε τη συζήτηση, στο υπόγειο ξενοδοχείου στην Πολωνία, περί ενδεχόμενου Grexit. «Αναζητήσαμε έναν χώρο, μας είπαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου ότι μπορούμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο, όπου υπήρχε ένα μπαρ, ένα κλασικό για την πόλη μπαρ, το οποίο ήταν κλειστό. Ήταν σκοτεινά, ανάψαμε ένα φως, άρα υπήρχε μια συνθήκη η οποία ήταν αρκετά απειλητική γιατί υπήρχε ημίφως. Καθίσαμε σε μια γωνιά υπήρχε ένα τραπέζι του μπαρ, ένας μικρός καναπές στον οποίο κάθισαν οι δύο Γερμανοί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γκέρκ Άσμουσεν. Πάντα το σχήμα ήταν ένας συν ένας και από την άλλη μεριά, σε δύο μικρές πολυθρόνες καθίσαμε ο Γιώργος Ζανιάς και εγώ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αρκετά ταχύς και άμεσος, ευθύς, χωρίς προλόγους. “Ας συζητήσουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ”, ήταν η χαρακτηριστική φράση. Άρα έθεσε το ζήτημα αμέσως στο τραπέζι και άρχισε ένα γκραν γκινιόλ, το οποίο κράτησε 90 λεπτά. Ο Σόιμπλε με τη βοήθεια του Άσμουσεν μας ανέπτυξε το επιχείρημα πόσο ευνοϊκό θα ήταν για την Ελλάδα να αποχωρήσει προσωρινά υποτίθεται από το ευρώ και όταν ανακάμψει, όταν ξανά αποκτήσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ευρωζώνη, το βλέπουμε», είπε.
Όσον αφορά τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα που θα είχε το Grexit αλλά και την απάντηση που έδωσε ο ίδιος στον Σόιμπλε, όταν του ανακοινώθηκε το σχέδιο της ΕΕ, υπογράμμισε πως, «είχαν προετοιμάσει ένα σχέδιο, ότι δε χρειάζεται ανησυχία, οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν από το ΑΤΜ ένα μικρό ποσό, 50 ευρώ, κάθε εβδομάδα για τις στοιχειώδεις δαπάνες, θα υπήρχε διακοπή των εμπορικών συναλλαγών και με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αλλά η ΕΕ θα φρόντιζε για την οργάνωση μιας αερογέφυρας για μεταφορά αγαθών που δεν τα βρίσκει κανείς στην ελληνική παραγωγή, για τη μεταφορά φαρμάκων, άρα μιλάμε για μια συνθήκη πολεμική. Του απάντησα αμέσως ότι αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε δεκτό γιατί θα είναι τραγικό για την κοινωνική συνοχή, απειλητικό για τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και επιπτώσεις στην ευρωζώνη που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει».
«Μιλάμε για μία άλλη χώρα»
Όπως είπε, αυτό θα πήγαινε την Ελλάδα, «στην εποχή των Παγετώνων. Τα πλεονεκτήματα μιας εξόδου από το ευρώ είναι χιλιοειπωμένα. Βεβαίως, θα είχαμε νομισματική κυριαρχία, θα μπορούσαμε να οργανώσουμε μια σειρά υποτιμήσεων του νέου εθνικού νομίσματος, της νέας δραχμής. Δε θα χρειαζόταν καν να πάρουμε την πρωτοβουλία υποτιμήσεων, διότι θα πηγαίναμε σε μια διαρκή, καθημερινή περιδίνηση του νέου νομίσματος, δηλαδή σε υποτιμήσεις που θα μας επέβαλε η αγορά. Αυτό θα εξανέμιζε την αξία των καταθέσεων, οι οποίες θα είχαν μετατραπεί από καταθέσεις σε ευρώ σε καταθέσεις σε νέα δραχμή. Θα εξανέμιζε την αξία των ακινήτων, θα άλλαζε την αγορά εργασίας υπό την έννοια της φθήνιας. Θα έκανε δελεαστικές κάποιες επενδύσεις εντάσεως εργασίας στη χώρα μας, αλλά με ταπεινωτικούς μισθούς, με πολύ μικρή αγοραστική δύναμη, άρα μιλάμε για άλλο επίπεδο οικονομίας, αγοράς, μισθών και άλλο επίπεδο ζωής. Μιλάμε για μια άλλη χώρα. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει δεκτό. Ήταν η ανατροπή του εθνικού οράματος και της εθνικής στρατηγικής που μας έβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μας κράτησε στη Δύση».
«Αυτά που συμφωνούσαμε τηρούνταν, υπήρχε ειλικρίνεια στις σχέσεις μας»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τη συμμετοχή του στο τελευταίο Eurogroup. «Ήταν μια σχέση ουσιαστική και ειλικρινής», τόνισε. «Στο τελευταίο λοιπόν Eurogroup, στο οποίο μετείχα τον Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης στο χρέος και λίγο πριν τις εκλογές, είχαμε μια ιδιωτική συνομιλία, μια προσωπική συνομιλία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο του Eurogroup και του είπα τότε “σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ειλικρίνειά σου και γιατί μείνατε πιστός σε όλα όσα συμφωνήσαμε”. Μπορεί να συμφωνούσαμε δύσκολα, αλλά αυτά που συμφωνούσαμε τηρούνταν και κυρίως υπήρχε μία ειλικρίνεια στις σχέσεις μας. Και τότε, με το ιδιόρρυθμο αλλά υπαρκτό χιούμορ του, μου απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «κοίταξε, δεν σου είπα πολλά ψέματα επειδή συζητούμε μεταξύ μας στα αγγλικά και ως εκ τούτου έχουμε περιορισμένες εκφραστικές δυνατότητες. Εάν μιλούσαμε στα γερμανικά, θα σου είχα πει πάρα πολλά ψέματα», κατέληξε.
- Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
- Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
- Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό