Πολιτική|07.01.2024 07:12

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Μπλίνκεν στα Χανιά: Εξελίξεις για F-35 «βλέπει» η Αθήνα - Παζάρι για F-16 κάνει η Άγκυρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

«Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί». Η χαρακτηριστική αυτή αναφορά από κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν- όπου φυσικά συζητήθηκαν και τα εξοπλιστικά - είναι ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στο τετ α τετ.

Τι εκτιμά η Αθήνα

Η Αθήνα εκτιμά πως θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα εξελίξεις σχετικά με τα F-35 και υπογραμμίζει πως το θέμα δεν μπορεί να συνδέεται με τα F-16 που ζητά η Τουρκία για να πει «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Αισθάνομαι ότι το ζήτημα των F35 θα λήξει. Είναι ένα θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35» σημείωσε χθες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ επεσήμανε πως «για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας».

Να σημειωθεί εδώ πως στο πλαίσιο στις περιοδείας που πραγματοποιεί ο 'Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου χθες είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μετέβη στην Κρήτη όπου το απόγευμα είχε κατ / ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην οικία του στα Χανιά και ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Στην κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσει γρήγορα το θέμα των F 35 προκειμένου τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς να φτάσουν το 2028 στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, όπου θα είναι η βάση τους.

Ουσιαστικά η βασική εκκρεμότητα στον άξονα της αμυντικής συνεργασίας αφορά το συγκεκριμένο θέμα, καθώς μια σειρά άλλων εξοπλισμών είναι σε φάση δρομολόγησης. Για παράδειγμα, για τα αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk, για τα οποία έφτασε προ ημερών από τις ΗΠΑ το Letter of Acceptance και πλέον η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει, αν επιθυμεί την αγορά τους.

Ποια θέματα μπήκαν στο τραπέζι

Τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Ενδεικτική δε του κλίματος που επικράτησε χθες ήταν η αναφορά του κ. Μπλίνκεν πως «δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή».

Όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο (αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια).

Στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαιτέρως στο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και θα συνεχιστούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, ενώ θα συναντηθεί με τους ομολόγους του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Τι συζητήθηκε στην Κωνσταντινούπολη

Ένα ανατολίτικο παζάρι επιδιώκει να κάνει για ακόμα μια φορά η Άγκυρα, που προσπαθεί να συνδέσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τα μαχητικά F-16. Η τουρκική πλευρά γνωρίζει πως δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα των F 35 και πλέον ρίχνει το βάρος στα F-16.

Χθες περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη, που ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις. Στη συνέχεια o Άντονι Μπλίνκεν είχε συνάντηση και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Στη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέρι Φλέικ.

Στο τραπέζι βρέθηκαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (όπου 'Αγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις σε μια σειρά θεμάτων), περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις. Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ θέλουν να περάσει το θέμα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση μέσα στο μήνα και να μην συνεχίσει η Άγκυρα την τακτική των καθυστερήσεων.

Αντονι ΜπλίνκενF35ΤουρκίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΗΠΑF16