Πολιτική|12.01.2024 14:20

Ρωγμές και αντιδράσεις φέρνει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο: «Πυροβολεί» ο Σαμαράς, αντιδρούν γαλάζιοι βουλευτές - Διαφοροποιήσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Newsroom

Αναταραχή και ρωγμές στα τρία μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα φέρνει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, που αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να «πάρει πάνω του» την ευθύνη να πείσει βουλευτές και για αυτό άλλωστε έχει ήδη oργανώσει τα ανάλογα «φροντιστήρια». Παράλληλα, στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι ο Πρωθυπουργός ουδέποτε έκλεισε το μάτι στην αποχή και εξηγούν ότι είναι απόφαση του ιδίου στο συγκεκριμένο θέμα να μην επιβληθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας καθώς αποτελεί ζήτημα δικαιωμάτων.  

Επιμένει ο Σαμαράς, «κλωτσάνε» βουλευτές και υπουργοί

Απαντώντας επί της ουσίας στον Πρωθυπουργό αναφορικά με την αποχή, ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε σήμερα: «Θα λέμε στον λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και ταυτόχρονα σε βουλευτές και υπουργούς να απέχουν;»

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφορικά με τη δική του στάση ως προς το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, δήλωσε ότι «έχει ξεκάθαρη άποψη και θα τοποθετηθεί στη Βουλή». «Στη συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, για αυτό το ζήτημα και εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, φτάνοντας στο Δικαστικό Μέγαρο της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.

Επιπλέον, οι διαφωνίες εντός γαλάζιων βουλευτών αλλά και μελών του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται ότι παραμένουν. Μιλώντας στο Open, το πρωί της Παρασκευής ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης τάχθηκε μεν υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών διευκρίνισε, όμως, ότι διαφωνεί με τεκνοθεσία και δεν πρόκειται να ψηφίσει τη σχετική ρύθμιση.

Αναφερόμενος στην υιοθεσία παιδιών,  ο κ. Κυρανάκης είπε πως «δεν άκουσα το πρωθυπουργό να λέει πως μπορεί να υιοθετήσουν τα ομόφυλα ζευγάρια», και επανέλαβε πως είναι λίγα τα παιδιά προς υιοθεσία. «Εγώ είμαι θετικός εφόσον δεν υπάρχουν διατάξεις που επιτρέπουν την τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια», επισήμανε. Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί πως πρέπει να βρεθούν εκτός κυβέρνησης υπουργοί και υφυπουργοί που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο κ. Κυρανάκης σχολίασε: «δεν είναι δική μου θέση να εκφράσω άποψη για αυτό. Δεν έχω την πρόθεση και το ενδιαφέρον για το τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με συναδέρφους μου. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα κάποιου που δεν συμφωνεί».

Στην ίδια γραμμή και ο Νότης Μηταράκης ο οποίος μιλώντας στο OPEN ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Διαφωνώ επί της αρχής, άρα δεν μπορώ να το ψηφίσω επί της αρχής. Διαφωνώ όταν ερχόμαστε και ορίζουμε ότι είναι το ίδιο ως άποψη γάμου είτε είσαι ετερόφυλος είτε είσαι ομόφυλος» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ».

Με τα υπάρχοντα δεδομένα εκτιμάται ότι δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο περίπου 50 κυβερνητικοί βουλευτές ενώ θέμα φαίνεται να υπάρχει με τουλάχιστον τέσσερις μέλη του υπουργικού συμβουλίου.  Σε ερώτηση αν ένας υπουργός που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο θα συνεχίσει να μένει στην κυβέρνηση, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι «ήταν σαφής η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι  τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο, οι υπουργοί συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση από αυτές τις αποφάσεις». Τέλος, τόνισε πως ο «πρωθυπουργός αξιολογεί καθημερινά τις ατομικές συμπεριφορές και κρίνει και στην πορεία και την απόδοση ενός υπουργού».

Ρωγμές και εντός ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα η αιφνίδια απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη να ανακοινώσει από την τηλεόραση την επιβολή κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο, έφερε νέο γύρο αναταραχής εντός Κουμουνδούρου.

Ενοχλημένος από την ανακοίνωση Κασσελάκη για επιβολή κομματικής πειθαρχίας σχετικά με το ζήτημα εμφανίστηκε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε εμφάνισή του στο Kontra. «Θα το ψηφίζαμε όλοι και όλες. Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας το άκουσα από την τηλεόραση οπότε δεν έχω να σας πω κάτι», είπε αρχικά ενώ, όταν ρωτήθηκε εάν η πρακτική του προέδρου του κόμματος τον ξενίζει, απάντησε «προφανώς». Όπως είπε, «προφανώς δεν ήμουν ο μόνος που το άκουσα από την τηλεόραση».

Και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Γιάννης Σαρακιώτης, εξέφρασε (και μάλιστα πρώτος απ’ όλους δημόσια) την διαφωνία του για την κομματική πειθαρχία. Μιλώντας στο Blue Sky ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε κατηγορηματικά, «εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, το μέλος της ΠΓ του κόμματος, Διονύσης Τεμπονέρας, εξέφρασε με περισσότερο κομψό τρόπο το αχρείαστο της κομματικής πειθαρχίας στο Action 24. «Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπογράψει πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι μπροστά από την πρόταση της κυβέρνησης. Από την αρχή έχουμε ταχθεί ότι εμείς θα στηρίζαμε μια πρωτοβουλία που θα στήριζε την ισότητα των ζευγαριών», είπε, ενώ στη συνέχεια μετά από νέα ερώτηση σχετικά υπογράμμισε πως, ο Στέφανος Κασσελάκης, «προφανώς ήθελε να δώσει έναν επιπλέον τόνο σε κάτι που έχει ήδη αποτυπωθεί».

Αντιρρήσεις και στο ΠΑΣΟΚ

Παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα την στάση του κόμματος στην ψηφοφορία, ήδη ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης είναι το πρώτο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αλήθεια» της Χίου, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για «πολιτική υποκρισία» της κυβέρνησης, είπε ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος στη Βουλή και ότι επί της αρχής η θέση του είναι στο «όχι».

«Ελλειμματικό αλλά ναι» από Νέα Αριστερά

Την απόφαση της Νέας Αριστεράς να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ανακοίνωσε ο Αλέξης Χαρίτσης ασκώντας, παράλληλα, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας. «Δεν χωρούν μικροκομματικά παιχνίδια ή υπολογισμοί, αν θέλετε, αριθμητικοί. Εδώ πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα με θεσμικότητα που επιβάλλει η σοβαρότητα τέτοιων ζητημάτων. Εμείς λοιπόν από την πρώτη στιγμή είπαμε πλήρη δικαιώματα σε όλους και θέλουμε να γίνει νόμος του κράτους ένα νομοσχέδιο το οποίο θα διασφαλίζει αυτά τα πλήρη δικαιώματα σε σχέση και με τα ομόφυλα ζευγάρια, σε σχέση και με το γάμο και σε σχέση με την τεκνοθεσία. Την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση θα περιμένουμε να την δούμε καταρχάς. Και βεβαίως εμάς η πρόθεσή μας είναι να γίνει νόμος του κράτους επιτέλους αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών. Από εκεί και πέρα, από αυτά τα οποία έχουμε δει μέχρι σήμερα, από αυτά τα οποία άκουσα και από τον πρωθυπουργό, φαίνεται ότι η πρόταση την οποία θα φέρει η κυβέρνηση ή σκέφτεται να φέρει η κυβέρνηση, είναι ελλειμματική. Για παράδειγμα υπάρχει το ζήτημα της παρένθετης μητέρας το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από το ελληνικό κράτος από το 2002, άρα εδώ δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων».

Σημειώνεται, τέλος, ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφίσει και η Πλεύση Ελευθερίας ενώ κατά θα ταχθούν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη. 

ομόφυλα ζευγάριαΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραγάμος ομόφυλωνΛΟΑΤΚΙ