Πολιτική|30.03.2019 08:20

ΚΙΝΑΛ: Ενοποίηση-ανάχωµα στον διεµβολισµό από τον ΣΥΡΙΖΑ

Φώφη Γιωτάκη

«Η Κεντροαριστερά είναι εδώ» είναι το µήνυµα που θέλει να εκπέµψει το Κίνηµα Αλλαγής µέσα από το 2ο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριό του, που ξεκινά σήµερα το πρωί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τόσο η Φώφη Γεννηµατά όσο και οι κορυφαίοι της παράταξης φέρονται αποφασισµένοι, παρά τις ενδοοικογενειακές αποχρώσεις τους, να αναδείξουν µε τις οµιλίες τους τη σηµασία της κοινής προσπάθειας εν όψει των εκλογικών αναµετρήσεων που ακολουθούν αλλά και των διληµµάτων που θα τεθούν στο µετεκλογικό πολιτικό περιβάλλον.

Η προετοιµασία της µάχης ευρωεκλογών περνά, άλλωστε, µέσα από τη στρατηγική ενοποίησης των κεντροαριστερών δυνάµεων, που το ΚΙΝΑΛ φιλοδοξεί να θέσει υπό την οµπρέλα του, προκειµένου να δηµιουργήσει ισχυρά αναχώµατα απέναντι στην επιχείρηση διεµβολισµού από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι αύριο, δεύτερη µέρα του Συνεδρίου, θα µιλήσει ο υποψήφιος για την Κοµισιόν, Ολλανδός σοσιαλδηµοκράτης Φρανς Τίµερµανς, αποτελεί για τη Χαριλάου Τρικούπη µια πρώτη σοβαρή ένδειξη για το ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλδηµοκράτες αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν τα βήµατα ισχυροποίησης του προοδευτικού πόλου µε κορµό το ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Τσίπρας και η παρέα που τον ακολουθεί, η οµάδα του Μαξίµου, δεν έχουν καµία σχέση µε την Κεντροαριστερά» είναι η φράση που χρησιµοποιεί η κυρία Γεννηµατά και που κατά πληροφορίες θα επαναλάβει για να συνδέσει τη διαπίστωση µε την άποψη που έχει για τις έντονες διεργασίες στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα. Κατά την κυρία Γεννηµατά σε όλη την Ευρώπη υπάρχει διάλογος και συνεργασία ανάµεσα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα και στην Αριστερά, για να αντιµετωπιστούν οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος που οδηγούν στη διαρκή λιτότητα και στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και αφήνουν περιθώριο να αναπτυχθεί η ακροδεξιά.

Οι ομιλίες

«∆υστυχώς στην Ελλάδα ο χώρος της Αριστεράς δεν εκφράζεται έτσι όπως θα έπρεπε από τον ΣΥΡΙΖΑ µε τη σηµερινή του ηγεσία» τονίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που θα ανοίξει µε την οµιλία της τις εργασίες του διήµερου Συνεδρίου. Θα ακολουθήσουν οι παρεµβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Σηµίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, του διεκδικητή της ηγεσίας το 2017 και υποψήφιου σήµερα ευρωβουλευτή, Νίκου Ανδρουλάκη, του Νίκου Παπανδρέου και άλλων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙ∆ΗΣΟ, την Ε∆ΕΜ και τις διάφορες Κινήσεις.

Οι πληροφορίες λένε ότι στελέχη που θα λάβουν τον λόγο δεν θα αποφύγουν να θίξουν τα κακώς κείµενα της πορείας για την ενοποίηση του χώρου, να αναφερθούν στις αποχωρήσεις του Ποταµιού και του Θανάση Θεοχαρόπουλου και να καταδείξουν τα διδάγµατα από τα λάθη. Το βράδυ µετά το φινάλε των οµιλιών θα γίνουν, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, οι ψηφοφορίες για την έγκριση του πολιτικού κειµένου και τις καταστατικές. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, όνοµα και σύµβολο, θα τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς η πλειοψηφία των Συνέδρων πιστεύει στη διαχρονική του δύναµη και στον έντονο συµβολισµό.

Η απόφαση που θα ληφθεί αφορά την ανάδειξη του ήλιου στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, όπου θα ξεχωρίζουν υπό τη σκέπη του ΚΙΝΑΛ και τα σύµβολα του ΚΙ∆ΗΣΟ και της Ε∆ΕΜ. Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι στρατηγικός στόχος του Κινήµατος Αλλαγής είναι η ισχυροποίησή του ως ευρύτερου φορέα της Κεντροαριστεράς, που θα συνενώνει τις δυνάµεις της Σοσιαλδηµοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και του Προοδευτικού Κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται η συµµετοχή στα ψηφοδέλτια ανθρώπων της Κεντροαριστεράς εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως της Νίκης Φούντα, πρώην βουλευτή της ∆ΗΜΑΡ.

Κίνημα ΑλλαγήςΦώφη Γεννηματά