Πολιτική|22.01.2024 20:04

Επιστολική ψήφος: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση φέρνει η τροπολογία για επέκταση και στις εθνικές εκλογές - «Αιφνιδιασμός και επικοινωνιακά τρικ»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση εκ μέρους της Νίκης Κεραμέως της τροπολογίας για την επέκταση της επιστολικής ψήφους και στις εθνικές εκλογές. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για αιφνιδιασμό εκ μέρους της Υπουργού, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος. 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος έκανε λόγο για επικοινωνιακό τρικ, το οποίο δυναμιτίζει τα ψήγματα φερεγγυότητας που θέλησε να οικοδομήσει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει συνταγματικές αρχές και μάλιστα μετά απ’ αυτή την εξέλιξη πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν την επί της αρχής ψήφο του. Τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά τόνισε ότι οδεύουμε σε μια «αυταρχική δημοκρατία» και έκανε λόγο για κυβερνητικό πραξικόπημα.

Τι κατέθεσε η Νίκη Κεραμέως

Τροπολογία με την οποία επεκτείνεται το δικαίωμα ψήφο των Ελλήνων κατοίκων στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές κατέθεσε το απόγευμα της Δευτέρας η κυβέρνηση.

H κυρία Κεραμέως μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο που εισάγει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές είπε πως «η ευρεία συναίνεση επί της αρχής αποτελεί ένα ιδιαιτέρως θετικό μήνυμα, αφού αποδεικνύει ότι για μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, μπορούμε να λειτουργήσουμε πέρα και πάνω από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Πέρα και πάνω από κόμματα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυρία Κεραμέως:

  • επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο και σε περίπτωση διενέργειας βουλευτικών εκλογών, όσον αφορά στους εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας
  • ορίζεται ότι σε περίπτωση διενέργειας την ίδια μέρα βουλευτικών εκλογών και ευρωεκλογών ή βουλευτικών εκλογών και εθνικού δημοψηφίσματος τυχόν φάκελοι ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές ή για εθνικά δημοψηφίσματα που έχουν αποσταλεί πριν από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος προκήρυξης γενικών βουλευτικών εκλογών θεωρούνται άκυροι και δεν λαμβάνονται υπόψη
  • καταργείται το υφιστάμενο πλαίσιο για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας

Δείτε εδώ τη σχετική τροπολογία.

Όλα όσα είπε η Νίκη Κεραμέως

Η ίδια ανέφερε σχετικά ότι πρόκειται για μια κίνηση που δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος να δείξει ότι σε θέματα δημοκρατίας δεν χωρούν διαφωνίες.

«Έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς με την πατρίδα με τεράστια οφέλη για τη χώρα. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και απαιτεί την ψήφο 200 βουλευτών για να ισχύσει. Είναι δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία που βαραίνει τον καθένα μας (…) Ήδη κόμματα που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για την επιστολική στις ευρωεκλογές, γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές; Η Βουλή των Ελλήνων έχει ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να εγκρίνει το νομοσχέδιο που αίρει τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών. Η κατάθεση της τροπολογίας, για τους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό με προϋποθέσεις ενίσχυσης της συμμετοχής, συνιστά χρέος της πολιτείας. Η υπερψήφιση της τροπολογίας είναι ένα σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού και διάθεσης να πράξουμε το αυτονόητο πέρα και πάνω από διαφορές και κόμματα και χρώματα. Να δείξουμε ότι σε θέματα δημοκρατία είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».

Βουλήειδήσεις τώραεπιστολική ψήφοςΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑΝίκη Κεραμέως