Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Όλα όσα συζητήθηκαν, πώς κλείδωσε η παραμονή Βορίδη, τα… μηνύματα στους υφυπουργούς
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΤα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου για «την ισότητα στον πολιτικό γάμο» έγιναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 13 άρθρα και όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση «η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς».
Την παρουσίαση του βασικού πλαισίου του νομοσχεδίου έκανε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που μάλιστα αναφέρθηκε και σε παραδείγματα από άλλες χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά το λόγο πήραν 14 μέλη του υπουργικού συμβουλίου μεταξύ των οποίων ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και η Σοφία Ζαχαράκη (που στήριξαν τις προωθούμενες διατάξεις).
Εξαίρεση αποτέλεσε ο Μάκης Βορίδης που εξέφρασε την διαφωνία του για μια ακόμα φορά ωστόσο κατέστησε σαφές πως θα επιλέξει την αποχή για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Δεν έχει περάσει άλλωστε απαρατήρητο πως ο κ. Βορίδης είχε αποφύγει τους υψηλούς τόνους το προηγούμενο διάστημα και σε δημόσιες παρεμβάσεις του εξέπεμπε μηνύματα ενότητας του κόμματος.
Η στάση αυτή εκτιμήθηκε και έτσι παρά το γεγονός πως ο υπουργός Επικρατείας δεν λέει «ναι» στο νομοσχέδιο θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Με κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν πως «ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν άλλωστε πως ο Μάκης Βορίδης είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει σε ένα δεξιό κοινό. Και μπορεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές γαλάζια επιδίωξη να παραμένει το κέντρο ωστόσο παράλληλα στόχος είναι ένα μην χαθεί ένα παραδοσιακό ακροατήριο στο οποίο στοχεύουν κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό υπουργικό ο Μάκης Βορίδης τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου μιλώντας για περίπου 15 λεπτά και χρησιμοποιώντας επιχειρήματα τόσο πολιτικά όσο και νομικά. Ωστόσο, υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα πολιτικό στην κυβέρνηση και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός απάντησε στον υπουργό « χαίρομαι που οι διαφωνίες εκφράζονται με δομημένο τρόπο» και σημείωσε πως δεν θα μπει σε νομικά ζητήματα καθιστώντας σαφές πως είναι σε θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών.
Ο «γρίφος» με τους υφυπουργούς
Ερωτηματικό παραμένει πάντως τι θα γίνει με τους υφυπουργούς που ακόμα παραμένουν αναποφάσιστοι και φλερτάρουν με την αποχή από την ψηφοφορία. Δεν αποκλείεται σε αυτή την φάση να μην οδηγηθούν στην έξοδο, ωστόσο σε έναν επόμενο ανασχηματισμό θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν να υπάρξουν αντικαταστάσεις.
Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε τέσσερις υφυπουργούς, που ακόμα δεν είναι σαφές τι θα πράξουν την κρίσιμη ώρα. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κ. Κυρανάκης μπορεί να υπερψηφίσει, ο Γ. Κεφαλογιάννης και Σ. Κελέτσης είναι μεταξύ της υπερψήφισης και της αποχής ενώ γρίφος παραμένει η στάση της Μ. Κεφάλα.
Το γεγονός πάντως πως η Μ. Κεφάλα είναι υφυπουργός στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την εξίσωση, καθώς είναι από τα βασικά υπουργεία που θα κληθούν να εφαρμόσουν το νέο νόμο. Ουσιαστικά ακόμα και αν τελικά δεν καταψηφίσει και επιλέξει την αποχή στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει μια συζήτηση για το πως θα παραμείνει στο υπουργείο για να τρέξει μια σειρά μέτρων τα οποία δεν θα έχει υπερψηφίσει.
Τι λέει η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο
Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές «το σχέδιο νόμου που βγήκε σε διαβούλευση είναι ένα λιτό και περιεκτικό νομοθετικό κείμενο που, εφόσον υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, θα επεκτείνει τη δυνατότητα σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και θα εξασφαλίσει νομική προστασία των παιδιών τους, καθιστώντας την Ελλάδα την 37η χώρα στον κόσμο που θεσμοθετεί την “Ισότητα στον Γάμο”». Να σημειωθεί εδώ πως στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται καμία αλλαγή σε θέματα που έχουν σχέση με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δεν γίνεται καμία αναφορά στο Γονέας 1/ Γονέας 2 και δεν τροποποιείται το πλαίσιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο που αναρτήθηκε για διαβούλευση, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Τονίζεται, δε, ότι η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»