Πολιτική|28.01.2024 10:24

Πώς... βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και για ποια θέματα βγάζουν «κίτρινες κάρτες»: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολλαπλά μηνύματα για την κυβέρνηση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τα πρώτα … καμπανάκια έχουν αρχίσει να χτυπάνε. Η καθαρή «γαλάζια» υπεροχή διατηρείται και η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό δείχνει να μην παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Ωστόσο την ίδια στιγμή η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί τον πονοκέφαλο των νοικοκυριών, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία το μέλλον.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, η ακρίβεια είναι με διαφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, ενώ ακολουθούν η υγεία, το ύψος των εισοδημάτων, η εγκληματικότητα και η παιδεία. Ένα απο τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το γεγονός πως επτά στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν πως έχουν ληφθεί λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας της χώρας

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Metron Analysis, το 60% εκτιμά ότι η χώρα βαδίζει προς «την λάθος κατεύθυνση» ενώ στον αντίποδα το 34% λέει «προς τη σωστή» (το 4% είναι ουδέτερο και το 2% δεν απάντησε). Όσον αφορά στις εντυπώσεις για το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον πληθωρισμό το 73% έχει μάλλον αρνητική άποψη.

Σχετικά με το έργο της κυβέρνησης- σύμφωνα με την GPO- το 41,7% των πολιτών το κρίνει « θετικά » και «μάλλον θετικά» , ενώ το 57,6% το κρίνει «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά» . Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης σύμφωνα με την Marc, θετικές και μάλλον θετικές γνώμες έχει το 14,9% και 27,5% αντίστοιχα, ωστόσο μάλλον αρνητική ή αρνητική γνώμη έχει το 22,6% και το 33,3%.

Πάντως να σημειωθεί πως- ενόψει και των ευρωεκλογών -το κοινό μήνυμα από όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Η ψαλίδα με την αντιπολίτευση δεν κλείνει, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προηγείται με μικρή διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα δεν περνά απαρατήρητο πως στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ενισχυμένη εμφανίζεται στην πρόθεση ψήφου η Ελληνική Λύση.

Τι λένε οι πολίτες για κρίσιμα κυβερνητικά νομοσχέδια

Ο Φεβρουάριος είναι ένας κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση, καθώς στόχος είναι να περάσουν από την Βουλή δύο πολυσυζητημένα νομοσχέδια : για την πολιτική ισότητα στο γάμο αλλά και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τα δύο αυτά θέματα :

-Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν Ωστόσο όσον αφορά την υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια στο πλαίσιο ενός πολιτικού γάμου το 54,6% των πολιτών σίγουρα διαφωνεί και το 10,2% μάλλον διαφωνεί (σύνολο διαφωνίας 64,8%).

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Metron Analysis, το 62% συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν πως τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, ενώ το 36% έχει αρνητική γνώμη (το 1% δηλώνει ουδέτερο και το 1% δεν απάντησε). Ωστόσο όσον αφορά στο δικαίωμα για τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια το 69% διαφωνεί, ενώ το 30% συμφωνεί (το 1% δεν απάντησε)

Στο μεταξύ σύμφωνα με την GPO, το 49.1 % είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά το 48.3 % είναι κατά η μάλλον κατά. Όσον αφορά την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια σχεδόν επτά στους δέκα είναι κατά ή μάλλον κατά.

-Νομοσχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμια: Σχετικά με τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων σύμφωνα με την Metron Analysis το 52% είναι υπέρ και το 42% κατά. Ωστόσο υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία και οι νεότερες ηλικίες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικές σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο.

Τη ίδια στιγμή σύμφωνα με Marc στην ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, «συμφωνώ» δηλώνει το 37,6% και «μάλλον συμφωνώ» το 18,5% (αθροιστικά δηλαδή ποσοστό 56,1%). Στον αντίποδα σχεδόν τέσσερις στους δέκα δηλώνουν πως διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν.

ειδήσεις τώραγάμος ομόφυλωνκυβέρνησηΚυριάκος Μητσοτάκηςυιοθεσίαδημοσκοπήσεις