Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα μετάσχει με μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΕπιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ότι η Ελλάδα θα μετάσχει με μια φρεγάτα που θα έχει αμυντικό και συνοδευτικό χαρακτήρα, στην επιχείρηση που ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Εύθραυστη η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα
«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και για συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπορικό της στόλο», υπογράμμισε μιλώντας στη Βουλή και παράλληλα τόνισε ότι οι ενέργειες των Χούθι οδηγούν ουσιαστικά σε οικονομική επιβάρυνση των εμπορευμάτων.
«Αυτό βραχυπρόθεσμα και κυρίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικές συνέπειες στο διεθνές εμπόριο, αλλά και στα δημοσιονομικά των χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε εύθραυστη την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ γενικότερα για τη Μέση Ανατολή παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση αποκλιμάκωση και οι οποίες ειρηνευτικές προσπάθειες προσκρούουν σε μείζονα ζητήματα όπως αυτό των προσφύγων και των ομήρων».
«Ασπίδες»
Την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των αναρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε ένα όνομα, Άσπιδες, που σημαίνει προστάτης. Και αυτός είναι ο σκοπός, να προστατεύσουμε τα πλοία, να αναχαιτίσουμε επιθέσεις και εχθρικά πλοία, όχι να εμπλακούμε σε κάποιου είδους δράση κατά των Χούθι, αλλά μόνο να εμποδίσουμε τις επιθέσεις στα πλοία», εξήγησε.
«Είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή. Ανησυχούμε όλοι για την κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ και “πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μας ζητούν να προχωρήσουμε επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποφέρει πολύ λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους που συνεπάγεται η ανάγκη να περάσουν από τη Νότια Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει κόστος και συνεπώς τις τιμές. Επηρεάζει τον πληθωρισμό. Για αυτό είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο», κατέληξε ο Μπορέλ.
«Είμαι σίγουρος ότι θα παρθεί μια απόφαση»
Αν και όπως είπε δεν είναι όλα τα κράτη διατεθειμένα να συμμετάσχουν ζήτησε να μην μπουν εμπόδιο.
«Είμαι σίγουρος ότι θα παρθεί μια απόφαση. Δεν θα είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα σταθεί εμπόδιο, ελπίζω. Όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, πρέπει απλώς να κάνουν στην άκρη», για να μην παρεμποδιστεί η υλοποίηση της αποστολής, είπε.
«Θέλουμε να είμαστε πολύ γρήγοροι. Ελπίζω ότι στις 17 αυτού του μήνα η αποστολή μπορεί να ξεκινήσει. Πρέπει να αποφασίσουμε ποια χώρα θα αναλάβει τη διοίκηση, πού θα είναι το αρχηγείο και ποια ναυτικά μέσα θα διαθέσουν τα κράτη μέλη», πρόσθεσε.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση.
Μάλιστα, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι θα προτείνει η Ελλάδα να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης και θα προσφέρει το στρατηγείο στη Λάρισα.
Δένδιας: «Θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης»
«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.
Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».
Οι Χούθι - Ο «τρόμος των εμπορικών πλοίων»
Οι αντάρτες Χούθι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη. Μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα οι αντάρτες πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους. Οι Χούθι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που η οργάνωση λέει ότι συνδέονται με το Ισραήλ ή με προορισμό τα ισραηλινά λιμάνια αλλά και αμερικανικά πλοία.
Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές.
Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξαν στόχους των Χούθι στην Υεμένη ως αντίποινα για επιθέσεις στη ναυτιλία. Οι κοινές δυνάμεις, σε συντονισμό με τους συμμάχους, πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές και θαλάσσιες επιδρομές σε θέσεις εκτόξευσης πυραύλων Χούθι και συστήματα αεράμυνας εντός της Υεμένης.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό