Πολιτική|05.02.2024 15:38

Ομόφυλα ζευγάρια: Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή - Οι θέσεις και οι διαφωνίες των κομμάτων

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ευρύτερη συναίνεση συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, του οποίου η επεξεργασία ξεκίνησε στις αρμόδιες Επιτροπές.

ΝΔ: Δίχτυ ασφαλείας για τα παιδιά 

Η εισηγήτρια εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο θέτουμε ένα προστατευτικό δίχτυ κυρίως για τα παιδιά, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο:

  • «Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.
  • Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών
  • Δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 ή γονέα 2 αφού για εμάς ξεκάθαρα γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα».

Σύμφωνα με την ίδια, «ένας άντρας ή μία γυναίκα μπορούν κατά μόνας να υιοθετήσουν. Και μπορούν να συζούν ή να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης με όποιον ή όποια θέλουν και να μεγαλώσουν μαζί το παιδί. Επομένως, εμείς τώρα σηκώνουμε το χαλί, βγάζουμε αυτή την θολή κατάσταση στην επιφάνεια και θεσμοθετούμε έχοντας ως θεμέλια της συζήτησης την ισότητα των πολιτών και την προστασία των παιδιών».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» και ζητά διορθώσεις 

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα επισήμανε ότι η Βουλή θα κατοχυρώσει δικαιώματα όχι για κάτι που θα έρθει, αλλά για κάτι που υπάρχει». Ταυτόχρονα, ζήτησε να γίνουν ορισμένες διορθώσεις, δηλαδή η διάταξη για τον γάμο να αντικατασταθεί με τον όρο άτομα «ανεξαρτήτως φύλου».

«Το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την κυβέρνηση. Δεν θα προσφέρει εξιλέωση για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε δήλωσή της η ίδια στο περιστύλιο της Βουλής είχε τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τονίσει τα κενά που υπάρχουν στο νομοσχέδιο. Όπως είπε θα έπρεπε να «βασίζεται στο άρθρο 4 του Συντάγματος που λέει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Αυτό δεν φαίνεται δυστυχώς εδώ στο νομοσχέδιο».

ΠΑΣΟΚ: «Ναι», με επίθεση στην κυβέρνηση 

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Χρηστίδης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν προέκυψε ως μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα υφιστάμενων διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Προέκυψε ως μια προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης να παρουσιάσουν τον κ. Μητσοτάκη ως προοδευτικό και υπέρμαχο ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτικό. Ένα υπέροχο pinkwashing. Ένα pink washing το οποίο αφορά τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος δεν φοβάται να προχωρήσει σε υποκλοπές, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της πατρίδας μας, αλλά θέλει να καλύψει αυτή του την επιλογή, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αποτελεί επιχείρημα λέγοντας ότι εντάξει: με κατηγορείτε για τις υποκλοπές, αλλά εγώ ξέρετε, έκανα και την ισότητα στον πολιτικό γάμο», τόνισε.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «αν οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός, η οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση έφερνε αυτό ή κάποιο αντίστοιχο νομοσχέδιο, το πιθανότερο είναι ο κ. Μητσοτάκης να πρωταγωνιστούσε στη διατύπωση θέσεων αντίστοιχες με του κ. Σαμαρά και του κ. Βορίδη, όπως και συνολικά η Νέα Δημοκρατία, ανεξάρτητα με το τι τελικά θα πράξουν οι βουλευτές της σημερινής συμπολίτευσης».

Αντίθετο το ΚΚΕ: Ανοίγουν τον δρόμο για την εμπορεία παιδιών 

Την αντίθεση του ΚΚΕ στις προωθούμενες διατάξεις εξέφρασε η βουλευτής του κόμματος Παρασκευή Δάγκα, υποστηρίζοντας ότι νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο είτε για εμπορεία παιδιών από άλλες χώρες, είτε μέσω της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όπως η ίδια είπε, η κυβέρνηση νομιμοποιεί ουσιαστικά την παρένθετη μητρότητα.

«Οι γυναίκες θα γίνονται μηχανές αναπαραγωγής παιδιών χωρίς καμία θεσμική προστασία», τόνισε χαρακτηριστικά. Είναι πρόκληση η προσπάθεια που γίνεται να ταυτίζεται η επιστημονική θέση του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει και την ταξικότητα, με την αναχρονιστική σκοταδιστική τοποθέτηση της Εκκλησίας, για να κρυφτεί η συντηρητική λογική του νομοσχεδίου, που υπερασπίζεται την πυρηνική οικογένεια ως θεμελιακή οικονομική κοινωνική μονάδα, που απλώς θέλετε να την επεκτείνετε και σε άλλες μορφές συμβίωσης», προσέθεσε κυρία Δάγκα, προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους που το ΚΚΕ διαφωνεί. Θύμισε ότι το ΚΚΕ έχει λάβει πρωτοβουλίες για την κοινωνική απομόνωση ανθρώπων με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, έχει υποστηρίξει την ισότιμη ελεύθερη συμβίωση δύο ανθρώπων, χωρίς οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό.

Ελληνική Λύση: Θέλουμε τα παιδιά να έχουν πατέρα και μητέρα

«Έχουμε ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινωνία και το Σύνταγμα που αναφέρει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο της αρχής του έθνους», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαρακης, και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. «Θέλουμε τα παιδιά να έχουν πατέρα και μητέρα, και όχι αφύσικα γονέας ένα και γονέας δύο. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν γονείς και όχι γονείς νούμερα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Στηρίζει η Νέα Αριστερά το νομοσχέδιο 

Την θετική στάση της Νέας Αριστεράς προανήγγειλε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Ολομέλεια, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ένα βήμα πριν για αναγνώριση γάμου για όλα τα άτομα και όχι για ομόφυλα ζευγάρια».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η Νίκη 

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και ο βουλευτής της Νίκης, Γιώργος Αποστολάκης.  «Αρκετά διαιρέσατε την κοινωνία, να αποσύρετε το νομοσχέδιο», είπε, καλώντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας να καταψηφίσουν και όχι να απέχουν. «Είμαστε στο όριο και θα πρέπει να δείτε το ζήτημα υπό όρους ιστορικής και εθνικής επιβίωσης. Φθίνουμε», κατέληξε.

Στηρίζει και η Πλεύση Ελευθερίας 

Τέλος, για αποφασιστικό βήμα της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού εις βάρος των ομόφυλων ζευγαριών έκανε λόγο ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας

ΠΑΣΟΚνομοσχέδιοομόφυλα ζευγάριαειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΕλληνική ΛύσηΝέα ΔημοκρατίαΝέα αριστεράΠλεύση ΕλευθερίαςΚΚΕΒουλή