Θυμός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την εκδήλωση Τεμπονέρα: Το παρασκήνιο της πρόσκλησης σε Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου
Νίκος ΣβέρκοςΚάθε άλλο παρά καλοδέχτηκαν στην Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη την είδηση πως ο Διονύσης Τεμπονέρας διοργανώνει εκδήλωση στις 13 Φεβρουαρίου με τίτλο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;» στο Θέατρο Άλφα με συμμετοχή του ιδίου, του Μανώλη Χριστοδουλάκη και της Έφης Αχτσιόγλου. Τα κομματικά επιτελεία στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ενοχλημένα για την επιλογή τους να εμφανίζονται ως αποκλειστικοί ή προνομιακοί συνομιλητές για το μέλλον των προοδευτικών κομμάτων, ενώ η Νέα Αριστερά κατεβαίνει με σαφή «γραμμή» στις εν λόγω διεργασίες.
Πώς διοργανώθηκε η εκδήλωση
Ο Διονύσης Τεμπονέρας εδώ και περίπου δέκα ημέρες αναζητούσε έναν φορέα υπό την αιγίδα του οποίου θα λάμβανε χώρα η συγκεκριμένα εκδήλωση. Προσέτρεξε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δυο ή τρία μέσα ενημέρωσης και εν τέλει ξεκίνησε συζητήσεις με την Εφημερίδα των Συντακτών.
Ύστερα, οι Μανώλης Χριστοδουλάκης και Έφη Αχτσιόγλου έλαβαν σχετικές προσκλήσεις. Σημειώνεται πως ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως η εκδήλωση, ούτε ποιο σχήμα θα την διοργανώσει, καθώς η διεύθυνση της «Εφ.Συν.» επέλεξε για την εφημερίδα τον ρόλο μόνο του συντονισμού της από δημοσιογράφο της.
Την Κυριακή και αφού ελήφθησαν θετικές απαντήσεις από τους Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου, η πληροφορία διέρρευσε, προκαλώντας τις σχετικές συζητήσεις στα κομματικά επιτελεία.
ΣΥΡΙΖΑ: Αποδίδουν προσωπική στρατηγική Τεμπονέρα
Στην Κουμουνδούρου έμπειρα στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι η συζήτηση για το μέλλον του προοδευτικού χώρου πρέπει προφανώς να διεξαχθεί, καθώς αποτελεί και «μεγάλη αγωνία» πολλών πολιτών που παρακολουθούν τις εξελίξεις και επιθυμούν την ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ωστόσο, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους, όχι για τους συμμετέχοντες, αλλά για τη χρονική στιγμή που επιλέγει ο Διονύσης Τεμπονέρας να ανοίξει η εν λόγω συζήτηση, αποδίδοντάς του μάλιστα προσωπική στρατηγική. Αναφορικά με τους όρους με τους οποίους ανοίγει η συζήτηση, επισημαίνουν πως το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κινείται «δια ίδιον όφελος» και με στόχο να αποκτήσει ισχυρότερη θέση και διαύλους επικοινωνίας στο πολιτικό σκηνικό εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, το ζήτημα ενδεχόμενης συνεργασίας με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου δεν έχει «λήξει» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε εξ άλλου ότι «το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές δυνάμεις στη Νέα Δημοκρατία».
ΠΑΣΟΚ: Δεν συμμετέχουμε στην εκδήλωση
Στην Χαριλάου Τρικούπη η είδηση της συμμετοχής του Μανώλη Χριστουδουλάκη στην εκδήλωση Τεμπονέρα προκάλεσε ποικίλα σχόλια, με τον Δημήτρη Μάντζο να δηλώνει χτες (ΣΚΑΙ) ότι η εκδήλωση αυτή «είναι κάτι που δεν αφορά το κόμμα» και πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θεσμική εμπλοκή ή συμμετοχή στην εκδήλωση». «Πληροφορηθήκαμε την εκδήλωση από τα μέσα ενημέρωσης» σημείωσε, ενώ αντέτεινε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει εδώ και καιρό για την ανάγκη θεσμικού διαλόγου με την κοινωνία στο προσκήνιο, χωρίς κανενός άλλου είδους διαβουλεύσεις. Ο Δημήτρης Μάντζος ουσιαστικά παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές και εφόσον κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, να πάρει πρωτοβουλία για έναν τέτοιο διάλογο.
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης φέρεται να είπε σε συνομιλητές του πως εφόσον η πρόσκληση αφορούσε εκδήλωση εφημερίδας, δεν είχε λόγο να αρνηθεί, ενώ από το ΠΑΣΟΚ δήλωναν άγνοια για την απόφασή του. Δεν διανύουν πάντως και τις καλύτερες φάσεις οι σχέσεις του βουλευτή με την ηγεσία του κόμματος, ενώ ο ίδιος εμφανιζόταν από μέσα ενημέρωσης μέχρι πρόσφατα ως «δελφίνος» για την περίπτωση που το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές δεν ήταν ικανοποιητικό.
Νέα Αριστερά: Έχουμε σαφείς απόψεις – Δεν φοβόμαστε τον διάλογο
Η Έφη Αχτσιόγλου, όταν έλαβε την πρόσκληση για την εκδήλωση, επικοινώνησε με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, από τους οποίους έλαβε θετική απόκριση για να συμμετάσχει στη συζήτηση. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον πολιτικό διάλογο» λένε στελέχη της Νέας Αριστεράς, που εκτιμούν ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ανοίξει αναπόφευκτα το διάλογος και το νεότευκτο κόμμα θα δείξει ενδιαφέρον να συζητήσεις για το περιεχόμενο της αντίπαλης στον Μητσοτάκη πολιτικής.
Ωστόσο, θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το ποια πρέπει να είναι αντιπαραθετική στην κυβέρνηση πολιτική, λέγοντας ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να απορρίψουν τον δρόμο της συναινετικής αντιπολίτευσης. Να αλλάξουν, δηλαδή, κατεύθυνση τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ και να αναθεωρήσουν τη στάση τους αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ή τα εξοπλιστικά προγράμματα. Για τον ρόλο της Νέας Αριστεράς θυμίζουν μάλιστα ότι θα κινηθεί το επόμενο διάστημα με τον ίδιο τρόπο που πολιτεύτηκε στο θέμα της επιστολικής ψήφου, τραβώντας τελικά στο «όχι» τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό