Τη δική τους απάντηση δίνουν
κυβερνητικές πηγές σχετικά με το
ψήφισμα του
Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας «επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης» το σχετικό κείμενο και βλέποντας πολιτικώς υποκινούμενα συμφέροντα πίσω από την ψήφισή του.
«Γνωστοί κύκλοι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ευρώπη»
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, «για 7η φορά η γνωστή σε όλους
εμμονική και
πολιτικά υποκινούμενη ομάδα
ευρωβουλευτών που
συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφερε και πάλι προς ψήφιση στο ΕΚ ένα
κατάπτυστο ψήφισμα για το
κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Ενόψει
ευρωεκλογών και δεδομένου ότι η Ελλάδα και η
κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνουν επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα - στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική, στο μεταναστευτικό, οι γνωστοί κύκλοι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ευρώπη επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του Κράτους Δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας».
«Επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης»
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι πρόκειται για ένα κείμενο, «επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης», με το οποίο, «τα μέλη των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων μετατρέπουν σε πολιτική αρένα τις Βρυξέλλες κλονίζοντας δυστυχώς την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας με κινδυνολογίες και εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία και τις θεσμικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και θωράκιση των θεσμών στη χώρα μας».
Η στήριξη του ΕΛΚ
«Πρέπει να πω, σταματήστε το, βλάπτετε το κράτος δικαίου» είπε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για την καλή κατεύθυνση στην Ελλάδα» ξεκαθαρίζοντας πως «προφανώς πρόκειται για κομματική πολιτική κατάχρηση ζητημάτων κράτους δικαίου».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ξεκάθαρη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα», πρόσθεσε, ενώ μιλώντας για το κράτος δικαίου, ο Μάνφρεντ Βέμπερ στηλίτευσε τη στάση των Σοσιαλιστών υπογραμμίζοντας ότι «οι Σοσιαλιστές έχουν πολλά να κάνουν για να εγγυηθούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθούν όλο το σύστημα που βασίζεται στο κράτος δικαίου σε ορισμένες από τις χώρες στις οποίες κυβερνούν. Άρα η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και η Νέα Δημοκρατία κάνει καλή δουλειά». Παράλληλα, επισήμανε ότι έχουν γίνει «επτά διαδοχικές συζητήσεις» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος-δικαίου.
«Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει απαντήσει επανειλημμένα και διεξοδικά σε όλα τα ψεύδη και τους αυθαίρετους ισχυρισμούς εναντίον της, είτε μέσω της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, είτε μέσω των εκπροσώπων των Ελληνικών Αρχών, ακόμη και δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από την αίθουσα της Ολομέλειας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Κοινό Ψήφισμα των πολιτικών ομάδων της αριστεράς, συνειδητά παραγνωρίζονται οι σοβαρές θεσμικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έφερε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και παραλείπονται σκοπίμως τα επίσημα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής του 2023 για το Κράτος Δικαίου, στην οποία υπογραμμίζεται η πρόοδος της Ελλάδας στις συστάσεις της.
Η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που καταψήφισε το Κοινό Ψήφισμα, ενώ κατέθεσε δικό του Ψήφισμα υπέρ των ελληνικών θέσεων. Το Κοινό Ψήφισμα κατά της Ελλάδας υπερψήφισαν λιγότεροι από τους μισούς Ευρωβουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου (δηλαδή 330 εκ των συνολικά 705). Μεταξύ αυτών οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά από την Ομάδα της Αριστεράς, Νίκος Παπανδρέου από τους Σοσιαλιστές, Πέτρος Κόκκαλης από τους Πράσινους και Γιώργος Κύρτσος από την ομάδα Renew Europe και Αλέξης Γεωργούλης από τους μη εγγεγραμμένους, συμμετέχοντας στην προσπάθεια διασυρμού της χώρας τους.
Βεβαίως κάποιους από τους παραπάνω Ευρωβουλευτές δεν τους ενοχλεί το γεγονός ότι συνυπάρχουν στην ίδια πολιτική ομάδα με τον Παύλο Πολάκη ο οποίος για άλλη μία φορά επανέλαβε το δόγμα "να βάλουμε κανέναν στη φυλακή για να κερδίσουμε στις εκλογές".
Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι φτάνουν μάλιστα στο σημείο να συγκρίνουν την Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μπει στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για ζητήματα κράτους δικαίου.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ολλανδής ευρωβουλευτού κας Σόφι ιντ Βέλντ η οποία ασχολείται νυχθημερόν με την Ελλάδα και με μια σειρά από ακρότητες και αβάσιμες θέσεις παρουσιάζει τη χώρα μας σαν ένα άντρο ανομίας, αντιδημοκρατικότητας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όμως, η προσπάθεια αυτών των κύκλων πέφτει στο κενό γιατί συγκρούεται με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και "προσκρούουν" σε μια σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να ενισχύσει τη λειτουργία των θεσμών και έχει προχωρήσει σε κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που φέρνουν τη χώρα μας πιο κοντά στην Ευρώπη», διαμηνύουν οι κυβερνητικές πηγές.
Τέλος, αναφέρονται στα «σημαντικά», όπως τα χαρακτηρίζουν, βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.
«Δείκτης για το θέμα του Rule of Law στην Ελλάδα είναι η επίσημη αναγνώριση των επιδόσεών μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ετήσια Έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου και όχι ένα ψήφισμα που στηρίζεται σε παραπλανητικές και ψευδείς εντυπώσεις που θέλουν να δημιουργήσουν ενόψει των ευρωεκλογών τα κέντρα διαστρέβλωσης σε Αθήνα και Βρυξέλλες υιοθετώντας εκθέσεις που χωρίς κανένα ίχνος επιστημονικής μεθοδολογίας εμφανίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα που έχει κατρακυλήσει στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και από χώρες με δικτατορικό καθεστώς, οι κύκλοι αυτοί προσπαθούν να παραμορφώσουν την εικόνα της Ελλάδας», ισχυρίζονται.
Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 μέχρι σήμερα στον τομέα αυτό;
«Συστήσαμε, με τον νόμο 4622/2019, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην οποία συγκεντρώθηκαν έξι, διάσπαρτοι μέχρι τότε, ελεγκτικοί μηχανισμοί της δημόσιας διοίκησης. Πλέον, έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς καταγγελίες για ζητήματα διαφθοράς που χρόνιζαν μέχρι και 10 ή και 12 χρόνια και πλέον υποχρεωτικά, οι νέες καταγγελίες εξετάζονται μέσα σε 30 ημέρες.
Με νομοθετική μας πρωτοβουλία εκσυγχρονίσαμε την διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων. Αναδιαρθρώσαμε την ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της. Καθορίστηκε η διαδικασία άρσης του απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα θεσπίζοντας επιπλέον δικλείδες ασφαλείας με υπογραφές από δυο εισαγγελείς. Ταυτόχρονα αναβαθμίσαμε την ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης. Συγκροτήσαμε εντός της ΕΥΠ Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου με σκοπό την διερεύνηση για ζητήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος εντός της υπηρεσίας.
Θεσμοθετήσαμε μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου σε όλες τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.
Ενισχύθηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο και εκσυγχρονίστηκε η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για τη διαρκή επιμόρφωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης.
Υλοποιούμε μεθοδικά τα Εθνικά Σχέδια Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, το Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Παιδιών, την Εθνική Στρατηγική για την ΛΟΑΤKΙ+ Κοινότητα, για την ισότητα των φύλων και το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση και την πρόληψη παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Εκσυχρονίσαμε το καθεστώς απονομής ασύλου προκειμένου να ολοκληρώνονται με ταχύτητα οι αιτήσεις και να λαμβάνουν το συντομότερο δυνατόν άσυλο όσοι το δικαιούνται, αλλά και να εκδίδονται με την ίδια ταχύτητα οι απορριπτικές αιτήσεις, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δώσαμε οριστικά τέλος στις δομές ντροπής όπου στοιβάζονταν πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργήσαμε νέες δομές με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Υιοθετήσαμε κανόνες καλής νομοθέτησης για την εξάλειψη των εκπρόθεσμων τροπολογιών και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος της δημόσιας διαβούλευσης και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Καταρτίσαμε ένα ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής. Κάθε Δεκέμβριο, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε οι πολίτες γνωρίζουν ποια είναι ακριβώς η κυβερνητική πολιτική ανά τομέα ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν τα πεπραγμένα μας.
Υλοποιούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν και βαθαίνουν το Κράτος Δικαίου και οι οποίες αποτυπώνονται με θετικές αναφορές στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, της Ομάδας των Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ).
Η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση έδωσε το δικαίωμα στη μειοψηφία να συνιστά εξεταστικές επιτροπές με πρόταση τουλάχιστον δέκα βουλευτών.
Μετά από χρόνια, καθιερώθηκε το δικαίωμα των Ελλήνων εκλογέων που μένουν στο εξωτερικό να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους μέσω επιστολικής ψήφου», λένε.
Ως προς την ελευθερία του Τύπου
«Σε θέματα του Τύπου, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας και ακολουθούμε έναν πλήρη οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν και λειτουργούν περισσότερες εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα από ποτέ. Έχουμε καταρτίσει τα Μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία διέπονται από διαφανείς κανόνες και κριτήρια.
Το σύνολο του Τύπου θωρακίζεται από ένα νέο, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ θωρακίζουμε την ελεύθερη ειδησεογραφία, μέσω πρόσθετων παρεμβάσεων στον Ποινικό Κώδικα και την κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμησης, ώστε να προστατεύσουμε τους πραγματικούς λειτουργούς της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας από κακόβουλες μηνύσεις και αγωγές.
Σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών έχουν υλοποιηθεί υποχρεωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια των δικαστικών λειτουργών για την προστασία των δημοσιογράφων από τις κακόβουλες αγωγές (SLAPPS), τα οποία σκοπεύουμε, από κοινού με την ΕΣΔΙ, να εμπλουτίσουμε και να συστηματοποιήσουμε», καταλήγουν.
Η ανακοίνωση της Ευρωβουλής
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε το καμπανάκι για «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου» και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωβουλής. Όσον αφορά στον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι Ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.
Απειλές και επιθέσεις σε δημοσιογράφους
Καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές - συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.
Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών και τη κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων.
Τι λένε για το Predator
Το Κοινοβούλιο καταδικάζει επίσης σε ανακοίνωσή του την εργαλειοποίηση των «απειλών εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών. Σε απάντηση στο λεγόμενο "Predatorgate", οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol.
Ζητούν επιπλέον να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.
Επίσης, στο ψήφισμα εκφράζονται ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση από αξιωματούχους που ελέγχουν την κυβέρνηση.
Αστυνομική βία, διείσδυση εγκλήματος στην ΕΛΑΣ και απωθήσεις μεταναστών
Μεταξύ άλλων, το Κοινοβούλιο επισημαίνει και την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των ερευνών και των δικαστικών αποφάσεων, τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως υπάρχει ανησυχία και για την μεταχείριση των μεταναστών και τις απωθήσεις, καθώς και τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως τις εκστρατείες συκοφάντησης, τις δικαστικές παρενοχλήσεις κατά των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η έρευνα για τα Τέμπη
Οι ευρωβουλευτές υποψιάζονται τέλος, έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη και ανησυχούν για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Εισαγγελία της ΕΕ.
Κασσελάκης: Η γιγαντιαία προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει
Με ποστ του στο X ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε πως:
«Οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν απαντήσεις για το έγκλημα των Τεμπών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ελευθερία του Τύπου, την αστυνομική βία.
Αυτές οι πρακτικές θυμίζουν καθεστώτα άλλων δεκαετιών ή άλλων χωρών.
Υπερήφανος για τη δουλειά του
@kostarvanitis
Η πατρίδα μας αξίζει καλύτερα.
Η γιγαντιαία προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει».
Νέα Αριστερά: Διεθνής διασυρμός - Να απολογηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά αναφέρει σχετικά:
Σε μια ιστορική απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα με ευρεία πλειοψηφία καταδίκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του τύπου. Οι υποκλοπές, η δολοφονία Καραϊβάζ, οι εκδικητικές αγωγές εναντίον ανεξάρτητων δημοσιογράφων, το έγκλημα της Πύλου μετατρέπουν τη χώρα μας σε σύμβολο του σύγχρονου πολιτικού αυταρχισμού.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες. Για το διεθνή διασυρμό. Για το γεγονός ότι την κυβέρνηση του στην Ευρωβουλή στήριξε η άκρα δεξιά. Για την παραβίαση του κράτους δίκαιου. Για την καθημερινή υπονόμευση της Δημοκρατίας μας.
Η Νέα Αριστερά χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και δηλώνει ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανατροπή της αυταρχικής κυβέρνησης της Δεξιάς και την επανεκκίνηση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.
ΠΑΣΟΚ: Περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής σχολιάζει ως εξής το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καταδικάζει τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο.
Επισημαίνει ακόμα τη συγκάλυψη, που επιχείρησε η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών απορρίπτοντας το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός επαναλάμβανε ότι η Ελλάδα «ανήκει στη Δύση». Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την απόσταση μεταξύ διακηρύξεων και κυβερνητικής πρακτικής.
Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή δημοκρατία. Είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε στις συστηματικές επιθέσεις στο κράτος δικαίου, που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς».
Πέτρος Κόκκαλης: Ως Έλληνας οργίζομαι
Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης σχολίασε με ανάρτησή του στο Facebook: «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα και τους πολίτες της, καθώς ολοκληρώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συζήτηση για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, με έγκριση σχετικού ψηφίσματος.
Στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Ιανουαρίου, αναδείχθηκε, μέσα από κατατεθειμένα στοιχεία, εκθέσεις οργανώσεων και τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, το γεγονός ότι στην Ελλάδα βιώνουμε από το 2019 μια συνεχιζόμενη συρρίκνωση του κράτους δικαίου, καθώς και συστηματικές προσπάθειες ελέγχου της ελευθερίας του Τύπου, για τις οποίες πλήρως υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είχα επισημάνει από νωρίς τον κίνδυνο η Ελλάδα να περιπέσει στην κατάσταση χωρών και κυβερνήσεων τύπου Όρμπαν και να θεωρηθεί ότι δεν πληροί τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου, προκειμένου να λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δυστυχώς, αυτό επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στα μέσα Ιανουαρίου.
Ως Έλληνας οργίζομαι καθώς είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποχρεούται να καυτηριάσει την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα στο μισό αιώνα από την πτώση της στρατιωτικής χούντας.
Ως Ευρωπαίος δημοκράτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ελπίζω το σημερινό ψήφισμα να είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να γίνει η κοιτίδα δημοκρατίας που μας αξίζει και όχι το νότιο πρότυπο ενός ορμπανικού καθεστώτος, που ορισμένοι επιδιώκουν».