ΠΑΣΟΚ: Στροφή στην κοινωνική ατζέντα και το «ναι» υπό όρους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΣτροφή στην κοινωνική ατζέντα επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιδιώκει το κόμμα να βγει… μπροστά από τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, ο κ. Ανδρουλάκης επίλεξε να μην αναφερθεί είτε στο αγροτικό ζήτημα είτε στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταδίκαζε την Ελλάδα για το Κράτος Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα: «Πανεπιστήμια: Ανοίγουμε τον διάλογο».
Ναι μεν αλλά από το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε σαφές, δεν είναι κατά των Ιδιωτικών Πανεπιστήμιων, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες προυποθέσεις. Μιλώντας, μάλιστα, με βουλευτές του κόμματος, προκύπτει πως θεωρούν ότι η πρωτοβουλία δεν είναι προς την αρνητική κατεύθυνση, αρκεί να υπάρχει η λογική της παραγωγής πτυχίων και μόνο.
Ειδικότερα, χθες, ο Στέφανος Παραστατίδης έθεσε το πλαίσιο, προσδιορίζοντας τους 4 πυλώνες της πρότασης, που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει στον δημόσιο διάλογο. Συγκεκριμένα:
-Υποχρεωτικός ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων για λειτουργία προς όφελος της διδασκαλίας, της έρευνας και των φοιτητών
-Ομαλή ένταξη των μη κερδοσκοπικών στην ανώτατη εκπαίδευση με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών
-Αναγνώριση της αξίας των μη κρατικών φορέων στην παροχή επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης
-Διαμόρφωση κοινού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας για τα δημόσια και τα μη κρατικά ιδρύματα ώστε να προστατεύονται ο χρόνος, οι πόροι και η προσπάθεια των φοιτητών.
Αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη στάθηκαν στην τοποθέτηση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος χαρακτήρισε παγκόσμια ιδιομορφία το να απαγορεύεται στη χώρα μας η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες, με την υποχρέωση αυτές να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ενώ υπάρχουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο κ. Αλιβιζάτος απάντησε και στα περί αντιστυγταμγατικότητας του νομοσχεδίου: Όπως είπε βάσει του ενωσιακού δικαίου, η ερμηνεία της επ’ αμοιβή διδασκαλίας ως υπηρεσία που πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα μεταξύ των κρατών-μελών, βοηθά να δούμε τη σύσταση ανωτάτων σχολών υπό το πρίσμα της λειτουργίας παραρτημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη θα επιμείνουν στην ανάγκη το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να στηριχθεί, με σημαντικά κονδύλια. Εκεί θεωρούν ότι είναι το κλειδί για την επόμενη ημέρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό