Τεμπονέρας - Χριστοδουλάκης - Αχτσιόγλου: Η ανατομία μιας εκδήλωσης με guest star τον Κασσελάκη
Νίκος ΣβέρκοςΗ χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Θέατρο Άλφα δεν άνοιξε νέους ορίζοντες στη συζήτηση για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Όποιος ανέμενε κάτι τέτοιο, προφανώς αγνοεί τον χρόνο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διοργανώθηκε η συζήτηση ανάμεσα στους Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου. Ωστόσο, επικυρώθηκε πως αυτή η συζήτηση αφορά και τα τρία κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, όσο και αν οι ομιλητές από τα δύο πρώτα κόμματα εμφανίστηκαν εύλογα περιχαρακωμένοι στις κομματικές τους εστίες. Και φυσικά είναι μια συζήτηση που ακουμπά τις ηγεσίες τους, όπως φάνηκε από την απρόσμενη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη.
Οι παριστάμενοι από τα τρία κόμματα
Ήδη από τις 6 το απόγευμα το θέατρο, αλλά και ο χώρος μέχρι το πεζοδρόμιο της Πατησίων είχαν γεμίσει με κόσμο. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν μέλη ή στελέχη των τριών κομμάτων, με το μικρότερο ποσοστό αυτών να είναι οργανωμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από το κόμμα της Κουμουνδούρου το «παρών» έδωσαν περίπου 40 μέλη και στελέχη, ενώ παρέστησαν επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης, που ούτως ή άλλως έχει το ρόλο του Νέστορα του κόμματος, και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Αρκετά ήταν τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη Νέα Αριστερά, γεγονός λογικό μιας και η ηγεσία της νεότευκτης ομάδας είχε δώσει τις «ευλογίες» της να αποδεχτεί την πρόσκληση η Έφη Αχτσιόγλου. Ανάμεσα στους κορυφαίους της Νέας Αριστεράς βρισκόταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Μερόπη Τζούφη, καθώς και πλήθος στελεχών της.
Με στυλ και «χορογραφία» αρχηγού πολιτικής ομάδας εμφανίστηκε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Μέλη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως νεαρής ηλικίας, τον ανέμεναν λίγα μέτρα από το θέατρο και όταν εμφανίστηκε περπάτησε τη στοά έχοντας έναν «στρατό» μελών πίσω του. Αρκετοί σχολίαζαν πως επρόκειτο για επίδειξη δύναμης από έναν «δελφίνο», όσο και αν ο ίδιος αρνείται τον χαρακτηρισμό και την πρόθεση. Πέραν αυτών, στην εκδήλωση βρέθηκαν ο Γιάννης Σγουρός, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Σταμάτης Μαλέλης και ο Κώστας Τσουκαλάς. Από την Κ.Ο. ουδείς και ουδεμία.
Την θύρα του Θεάτρου Άλφα πέρασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος και o πρώην δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Πέτρος Κωνσταντίνου.
Η έκπληξη που επιφύλαξε ο Κασσελάκης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει πρόσκληση από τον Διονύση Τεμπονέρα για την εκδήλωση όπως είχαν λάβει και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προγραμματισμένη συνάντηση με στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, την οποία όμως ακύρωσε λίγη ώρα πριν. Κάλεσε την συνοδεία του και λίγους συνεργάτες του, οι οποίοι μέχρι λίγο πριν την άφιξή τους δεν γνώριζαν τον προορισμό τους, και αναχώρησαν από τα γραφεία της Πλατείας Κουμουνδούρου.
Η άφιξη Κασσελάκη δημιούργησε αίσθηση στο χώρο, ενώ η επιλογή του να παρευρεθεί στο θέατρο Άλφα ερμηνεύτηκε με διάφορους τρόπους. Ορισμένοι υποστήριξαν πως αντελήφθη την σημασία της εκδήλωσης και θέλησε να είναι μέρος της συζήτησης για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά. Άλλοι θεώρησαν ότι με αυτόν τον τρόπο «αγκαλιάζει» τον Διονύση Τεμπονέρα, που διαγράφει πορεία ανταγωνιστική στο εσωκομματικό πεδίο. Και άλλοι σημείωναν πως η φρασεολογία περί «υπονομευτών» και «αποστατών» λήγει αντικειμενικά.
Στο τελευταίο συνηγόρησαν δύο γεγονότα: Πρώτον, ομιλήτρια ήταν η Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της οποία εμφανίστηκε ο Κασσελάκης διακόπτοντας την ροή της εκδήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς δέχτηκε στο πρόσφατο παρελθόν και προσωπικές επιθέσεις από τον σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το στενό του επιτελείο. Δεύτερον, όταν ο συντονιστής Δημήτρης Τερζής του επισήμανε πως αν θέλει μπορεί να λάβει το λόγο για να τοποθετηθεί, εκείνος απάντησε πως δεν χρειάζεται, καθώς «υπάρχει εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας τον Διονύση Τεμπονέρα.
Οι σύντομες αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη δεν διατάραξαν την συζήτηση, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες σηκώθηκε, χαιρέτισε δια χειραψίας τους ομιλητές και αποχώρησε από τα καμαρίνια.
Δυο αναδιπλώσεις και μια πρόκληση
Στο αμιγώς πολιτικό σκέλος της εκδήλωσης, οι Διονύσης Τεμπονέρας και Μανώλης Χριστοδουλάκης φάνηκαν διατεθειμένοι να μην αμφισβητήσουν τα κόμματά τους. Αντίθετα προέταξαν στην ανάγκη να ισχυροποιηθεί το κάθε κόμμα ξεχωριστά εν όψει των ευρωεκλογών. Η Έφη Αχτσιόγλου από την άλλη έθεσε πολιτικές προϋποθέσεις για την συνεργασία.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρουσίασε μεν την οπτική του για το «Μέτωπο Δημοκρατίας», αλλά σημείωσε εισαγωγικά πως «μοναδικό μας μέλημα, είναι να στηρίξουμε και να δυναμώσουμε το “σπίτι” μας, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένας κοινωνικά ισχυρός πόλος με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η λύση για τον προοδευτικό κόσμο θα προέλθει μέσα από έναν κοινωνικά ισχυρά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Από την πλευρά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανέφερε μεν πως είναι αναγκαία μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία όμως θα έχει «φορτίο αρχών, ιστορική αναφορά και συνέχεια», που δεν μπορεί να είναι άλλο «από το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Παράταξη». Σημείωσε, δε, πως «ο πλούτος του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μπορεί να συνθέσει ετερόκλητες ιδεολογικές αφετηρίες».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Έφη Αχτσιόγλου, που εκτίμησε πως «ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ». Κάλεσε δε τις δυνάμεις «που ασφυκτιούν σήμερα στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών» και πέριξ αυτών να «κάνουν το βήμα, να προτάξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα του πολιτικού περιεχομένου».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό