Πολιτική|14.02.2024 15:12

Ομόφυλα ζευγάρια: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση υπέρ του νομοσχεδίου - Τι είπαν οι εισηγητές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με τις ομιλίες των εισηγητών ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Από την πλευρά της η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα μπορούσα να σχολιάσω το άγχος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς -πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή - για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Μην ανησυχείτε. Εμείς αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε αποδείξει την ενότητά μας εδώ και 50 χρόνια. Και η πολυφωνία που τόσο κατακρίνετε είναι αυτή που μας βοηθάει να πάμε μπροστά ενωμένες και ενωμένοι. Αντίθετα, με εσάς, εμείς δεν επιβάλουμε απόψεις αλλά λειτουργούμε με βαθιά δημοκρατικό τρόπο επιτρέποντας σε όλες τις απόψεις να ακουστούν». Σύμφωνα με την ίδια η ψήφιση του παρόντος νομοθετήματος είναι θέμα ανθρωπιάς. «Και ας αναλογιστούμε τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια στις σκιές, μπλεγμένοι σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ισορροπώντας πολλές φορές σε δύο πραγματικότητες- του εξωτερικού και την ελληνική. Εγώ πάντως δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ταξιδεύει σε μία χώρα και να μην αναγνωρίζομαι ως η μητέρα των παιδιών μου», είπε.

Ακρίτα: Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα υπογράμμισε ότι ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο. «Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα», τόνισε. Υπενθύμισε, δε, ότι ο Μ. Βορίδης έχει τονίσει πως το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό.

Χρηστίδης: Στηρίζουμε το απαραίτητο βήμα στην ισότητα

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ «για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα, την άρση των διακρίσεων και την ορατότητα». «Προσωπικά πιστεύω ότι ο πολιτικός γάμος, η νομική δηλαδή δημιουργία συγγένειας πρώτου βαθμού σε ένα σύγχρονο κράτος, προκύπτει ως ελεύθερη απόφαση δύο ενήλικων ατόμων, μέσα από την οποία αποκτούν δικαιώματα και υποχρεώσεις ο ένας έναντι του άλλου και από κοινού έναντι του κράτους. Και σε αυτή την απόφαση, εφ’ όσον λαμβάνεται ελεύθερα, δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν μπορούν να υπάρχουν διακρίσεις, δεν μπορούν να υπάρχουν προϋποθέσεις, πέραν φυσικά της μη ύπαρξης άλλου νόμιμου γάμου», προσέθεσε ο ίδιος.

Μπιμπίλας: Αυτονόητο καθήκον της ελληνικής Πολιτείας

Την ίδια ώρα, ο εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας σημείωσε ότι «για εμάς ευτυχώς και για άλλους εδώ μέσα, που πρεσβεύουμε ότι θέματα τα οποία έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι αυτονόητο καθήκον της ελληνικής Πολιτείας να τα ρυθμίσει, έστω και καθυστερημένα, έστω και μετά από πιέσεις από την ΕΕ, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να τα αναγνωρίσει. Έστω και ελλιπώς σε κάποιες περιπτώσεις, αναγνωρίζει δικαιώματα που υφίστανται ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε κράτη της Αμερικής».

Αχτσιόγλου: Δεν κάνετε κάποια προοδευτική στροφή

Από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτιόγλου υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν κάνει κάποια προοδευτική στροφή, θυμίζοντας υποθέσεις όπως το ναυάγιο στην Πύλο. «Δε μπορείτε να μιλάτε για πρόοδο, όταν πριν λίγες μέρες το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδίκασε την κυβέρνηση, καταδίκασε τη χώρα, με μεγάλη πλειοψηφία, για τις παραβιάσεις στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το ναυάγιο της Πύλου, με τις παραβιάσεις στα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου, για τις παραβιάσεις σε ό,τι αφορά την προστασία δημοσιογράφων», σημείωσε.

Σαράκης: Αλλοιώνει τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας

Ο  βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αλλοιώνει τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας, τον θεσμό της οικογένειας και μια διαχρονική αξία του ελληνισμού», ενώ ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Πέτρος Δημητριάδης, είπε ότι ψηφίζουν «όχι» επειδή αγαπούν την πατρίδα τους.

Δημητριάδης: Είμαστε υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας, αγαπάμε την πατρίδα

Είμαστε υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας ως θεμέλιο του έθνους, ανέφερε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δηητριάδης, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι το κόμμα δεν καταψηφίζει το νομοσχέδιο επειδή μισεί κάποιον, αλλά επειδή αγαπάει την πατρίδα. Επιπλέον, ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, ανατρέπεται πλήρως όλη η βάση του οικογενειακού δικαίου διότι μέχρι σήμερα γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ήταν ανυπόστατος. Επίσης υπογράμμισε ότι ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει διεθνής δέσμευση να θεσμοθετηθεί γάμος μεταξύ ομόφυλων, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, αποδεικνύεται ότι τον αναγνωρίζουν μόνο 36 χώρες παγκοσμίως και 20 στην Ευρώπη.

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Απορρίφθηκαν οι τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκαν από την Ελληνική Λύση, τους «Σπαρτιάτες» και τη Νίκη επί του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής με απολύτως σαφή τρόπο αποφαίνεται ότι το ν/σ είναι εντός Συνταγματικού πλαισίου, καθώς συμφωνεί με την πάγια νομολογία του ΣτΕ και βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιώματα ανθρώπου. «Είναι αντισυνταγματική και η εξάλειψη διακρίσεων; », αναρωτήθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσθέτοντας ότι εκπληρώνεται ο όρκος που όλοι δώσαμε να φυλάσσουμε το Σύνταγμα.

«Αυτονόητα η Πλεύση Ελευθερίας υποστηρίζει ολόθερμα το ν/σ που αποτελεί οφειλόμενη από καιρό εκπλήρωση του συνταγματικού καθήκοντος της πολιτείας».

Εκ μέρους της Νέας Αριστεράς η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως ακούστηκε ότι το νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό γιατί αντιβαίνει στο ορθόδοξο δόγμα. «Είναι αλυσιτελές το επιχείρημα γιατί πουθενά δεν λέει ότι οι νόμοι του κράτους είναι οι νόμοι της πολιτείας», είπε.

Ο Θανάσης Παφίλης, εκ μέρους του ΚΚΕ, είπε ότι το νομοσχέδιο και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην πορεία ανοίγει δρόμους επικίνδυνους και δήλωσε ότι το ΚΚΕ απέχει από τη συζήτηση. «Οι θέσεις της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών δεν συνιστούν καν συνταγματικά επιχειρήματα. Το νομοσχέδιο δεν αντικρούει τις διατάξεις του Συντάγματος», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν ήρθαμε εδώ για να φέρουμε τον Αυριανισμό, τον πολιτικό γάμο φέραμε να ψηφίσουμε.

«Είναι ευπρόσδεκτη η ένσταση όπως και η ονομαστική! Προσπαθούν να προκαλέσουν ρήγματα στη συνοχή της ΝΔ. Δεν θα το πετύχουν καθώς η συνοχή της είναι αρραγής», τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Νωρίτερα, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης αλλά και της Νίκης διαφώνησαν για τον Χριστιανισμό και κυρίως ποιος είναι ο εκπρόσωπός του στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο Κ. Χήττας υπογράμμισε ότι παραβιάζεται το άρθρο 3 του Συντάγματος για την επικρατούσα θρησκεία και τόνισε ότι η Νίκη δεν μιλά για την παραβίαση των συγκεκριμένων διατάξεων. «Γιατί αυτοί που μας το παίζουν καλοί Χριστιανοί δεν αναφέρονται στο άρθρο για την επικρατούσα θρησκεία μας;» τόνισε, με τον Γιώργο Αποστολάκη από τη «Νίκη» να υπογραμμίζει απευθυνόμενος προς τον κ. Χήττα ότι «κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι η αναφορά στην επικρατούσα Θρησκεία δεν απαγορεύει στην πολιτεία να ρυθμίζει διοικητικά θέματα. Κάνετε λαϊκισμό ακόμα και σε συνταγματικά ζητήματα. Γελάνε με όσα λέτε στην αίθουσα» και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η Νίκη μάλλον δεν είναι τόσο κοντά στο Χριστό όσο η Ελληνική Λύση.

«Γι’ αυτό και δεν εξασφαλίσαμε την αντιπροσωπεία των επιστολών του», προσέθεσε.

ΒουλήΣΥΡΙΖΑΠλεύση Ελευθερίαςομόφυλα ζευγάριαειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΝέα αριστερά