Ομόφυλα ζευγάρια: Μετρούν «όχι» και αποχές τα κόμματα - Ποιοι έχουν διαρροές
NewsroomΤα «όχι» και τις αποχές μετρούν τα κόμματα της Βουλής προκειμένου να υπολογίσουν πόσοι βουλευτές θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ζήτημα για το αν θα περάσει ή όχι, καθώς αναμένεται να λάβει 170-180 ψήφους «υπέρ».
Οι διαρροές της ΝΔ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ψηφίσουν είτε «όχι» είτε να απέχουν 40 με 50 βουλευτές.
Στους βουλευτές που αναμένεται να απέχουν βρίσκεται ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος αν και αρχικά είχε δηλώσεις ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, άλλαξε στάση. Στην άλλη κατηγορία βρίσκεται ο Μίλτος Χρυσομάλλης ο οποίος έχει δηλώσεις ότι θα καταψηφίσει και θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια την Πέμπτη.
Απώλειες σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά
Την ίδια ώρα ζήτημα για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο φαίνεται πως υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όπου 15 βουλευτές του κόμματος έχουν εκφράσει ενστάσεις, ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι στο τέλος οι διαρροές θα είναι σε μονοψήφιο αριθμό.
Παράλληλα διαρροές υπάρχουν και στη Νέα Αριστερά, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο οι δύο μειονοτικοί βουλευτές που θα απέχουν από την ψηφοφορία.
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών κατέθεσε, μετά τη ΝΙΚΗ και τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί κριτική για την επιλογή της κυβέρνησης να μην επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Από την πλευρά του, ο Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας είναι αρραγής και έχει αποδειχθεί διαχρονικά.
Καταψηφίζουν Άννα Καραμανλή και Ευρυπίδης Στυλιανίδης
Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο δήλωσαν απόψε ότι θα καταψηφίσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή και Ευρυπίδης Στυλιανίδης και πλέον βρίσκονται και αυτοί τη λίστα των βουλευτών που διαφωνούν ανοιχτά με το σχέδιο νόμου.
Πέτσας: Διαφωνώ με το νομοσχέδιο και θα απέχω από την ονομαστική ψηφοφορία
Την διαφωνία του με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο εξέφρασε και ο Στέλιος Πέτσας, βουλευτής της ΝΔ, από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, ο οποίος δήλωσε ωστόσο, ότι θα επιλέξει την αποχή από την ονομαστική ψηφοφορία και όχι την καταψήφιση.
Ο κ. Πέτσας καταγράφεται ως ο δεύτερος βουλευτής που θα απέχει από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, μετά τον Θάνο Πλεύρη και ως ο πέμπτος που δήλωσε ανοιχτά ότι διαφωνεί, μετά και τους Μίλτο Χρυσομάλλη, 'Αννα Καραμανλή και Ευρυπίδη Στυλιανίδη, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.
Μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε ο κ. Πέτσας για τη διαφωνία του, είναι το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, για το οποίο υποστήριξε ότι ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην παρένθετη κύηση, στην οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την πόρτα - κι αυτό γιατί μετά την ψήφιση του νόμου, παιδί που αποκτάται με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο στο εξωτερικό, αναγνωρίζεται αυτομάτως στο εσωτερικό. "Είναι πραγματικά οξύμωρο να θέλεις να απαγορεύσεις κάτι, και όμως με το σχέδιο νόμου να το επιτρέπεις. Επιπλέον αυτή η αντίφαση είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε καταδίκη της Ελλάδας στο Ειδικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς το μόνο κριτήριο για την απαγόρευση της παρένθετης κύησης για ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα θα είναι ο τόπος γέννησης ενός παιδιού, κάτι που υπογραμμίζεται και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής" ανέφερε συγκεκριμένα.
Εξάλλου, ο κ. Πέτσας δήλωσε, ότι τον προβληματίζει οποιαδήποτε ρωγμή στην πολιτική σταθερότητα, που με τόσο κόπο κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια, με το ενδεχόμενο να καταγραφούν στις Ευρωεκλογές ιστορικά υψηλά επίπεδα αποχής, και την ενίσχυση μέσω αυξημένης ψήφου διαμαρτυρίας, ετερόκλητων και ενδεχομένως αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην επόμενη Ευρωβουλή.
Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι: "Για λόγους νομικούς, βιοηθικούς και πολιτικούς, πιστός στις αρχές και στις αξίες μου, ως σύζυγος πατέρας και πολιτικός δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία. Επειδή όμως στηρίζω τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση που αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας, επειδή μια διαφωνία, έστω και σημαντική, δεν μπορεί να θολώσει τις λοιπές πολιτικές μας που κάνουν καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων, αλλά και επειδή επιθυμώ την ενότητα της παράταξης στην οποία ανήκω από μικρό παιδί, θα απέχω από την ονομαστική ψηφοφορία".
Κασσελάκης: Όποιος δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο θα έχει συνέπειες
Νωρίτερα, σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του ομάδας έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με την στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του κόμματος στην ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από σχετικό αίτημα του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος έθεσε το ερώτημα «αν θα έχει συνέπειες αν κάποιος βουλευτής αύριο δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε θετικά.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι Παύλος Πολάκης και Αθηνά Λινού παρουσιάζονται σκεπτικοί ως προς την αυριανή ψηφοφορία.
«Φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται οκ ένα παιδί να μην πει ποτέ μαμά»
«Δεν ξέρω πότε η έννοια της οικογένειας έχασε την ιερότητά της και φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται οκ ένα παιδί να μην πει ποτέ μαμά, ούτε πότε ο βράχος των παιδικών μας χρόνων, ο πατέρας, έγινε ανώνυμο σπέρμα. Αν αυτό είναι πρόοδος τότε είμαι συντηρητική και οπισθοδρομική. Αν όμως είναι ένα μοιραίο βήμα για την αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής την διάλυση των δεσμών που ξεκινούν από την οικογένεια και καθορίζουν όλη μας τη ζωή, τότε όχι δεν μπορώ να συναινέσω και γι’ αυτό καταψηφίζω το νομοσχέδιο», δήλωσε η Άννα Καραμανλή.
Η βουλευτής της ΝΔ εξηγώντας το σκεπτικό της διαφωνία της είπε ότι η επίκληση ότι τα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα όταν μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς δεν της είναι πειστικό, όπως δεν θα της ήταν πειστικό και το επιχείρημα ότι τα παιδιά που στερούνται τον ένα και τον άλλο γονιό ή εγκαταλείπονται δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. «Δεν μου είναι επίσης καθόλου μα καθόλου πειστική η επιχειρηματολογία για τις παρένθετες μητέρες, τις ενοικιαζόμενες μήτρες δηλαδή ή χειρότερα μέσα από κυκλώματα εκμετάλλευσης γυναικών. Μπορεί στο νομοσχέδιο να απαγορεύεται η παρένθετη μητέρα, καθώς όμως θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει κι η παρένθετη μητέρα με ότι αυτό συνεπάγεται» είπε ακόμη.
Τέλος, η κυρία Καραμανλή καταφέρθηκε εναντίον όσων κατηγορούν τους διαφωνούντες βουλευτές σαν ομοφοβικούς και αναχρονιστικούς και κατήγγειλε συνάδελφό της από το κυβερνών κόμμα, ο οποίος της απέδωσε κίνητρα ψηφοθηρίας, όταν δήλωσε ότι τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου.
Στυλιανίδης: «Χριστιανός Ορθόδοξος αλά καρτ;»
«Για την Ορθοδοξία ο γάμος είναι το σημαντικότερο μυστήριο, σκληρός πυρήνας του θρησκευτικού δόγματος. Πώς, λοιπόν, γίνεται κάποιος να δηλώνει Χριστιανός Ορθόδοξος αλά καρτ;», είπε. Σε άλλο σημείο τόνισε πως «η διεθνής ατζέντα επιχειρείται να κυριαρχήσει στην πατρίδα μας». Ο βουλευτής κατέληξε δηλώνοντας στο Σώμα πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
- Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
- Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
- Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της