Πολιτική|15.02.2024 07:17

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Τα… μαθηματικά της γαλάζιας κάλπης - Μετράνε τα «ναι», τα «όχι» και τις αποχές στη ΝΔ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων έφτασε η ώρα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και απόψε θα φανεί πως έχουν διαμορφωθεί οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Στην κυβέρνηση θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερα γαλάζια «ναι», ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται σε όσους βουλευτές διαφωνούν είναι πως η αποχή είναι καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση.

Από το Μαξίμου σημειώνεται πως η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς και δεν αφαιρεί δικαιώματα στους πολλούς, ενώ αυτό που επισημαίνεται είναι πως ένα θέμα ισότητας δεν προσφέρεται για διχασμό και υπερβολικές μεγεθύνσεις. Παράλληλα από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται πως ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών έχει νομοθετηθεί σε 36 χώρες, ενώ αντίστοιχα η υιοθεσία επιτρέπεται σε 39 χώρες.

Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επεσήμανε πως «απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζουμε την ισότητα στο γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή, διότι έτσι εντάσσουμε την εξέλιξη των κοινωνικών δικαιωμάτων στην παράδοσή μας και τελικά έτσι δημιουργούμε μια πιο ισχυρή κοινωνία, μια πιο ισχυρή πατρίδα, ένα πιο ισχυρό έθνος».

Το νομοσχέδιο θα υπερψηφίσουν περισσότεροι από 100 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και σύμφωνα με εκτιμήσεις «γαλάζιων» κοινοβουλευτικών μπορεί να προσεγγίσουν στους 110 τελικά. Από εκεί πέρα μένει να φανεί πόσοι βουλευτές θα επιμείνουν στην σκληρή γραμμή του «όχι» και πόσοι θα στραφούν στην αποχή. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται το πολιτικό «μασάζ» σε μια προσπάθεια ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν να είναι κάτω από 20. Σε μια τέτοια περίπτωση η εκτίμηση είναι πως οι αποχές θα είναι κοντά στις 25, ωστόσο υπάρχει και ένας μικρός πυρήνας βουλευτών που θα αποφασίσει στο παραπέντε της ψηφοφορίας.

Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που έχει εκφράσει την κάθετη διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και έχει πει πως θα καταψηφίσει. Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει ενστάσεις και λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχε καταψηφίσει την τροπολογία για το μεταναστευτικό. Σήμερα μένει να φανεί αν θα επιλέξει να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους και να προχωρήσει σε μια ευρύτερη κριτική, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα θελήσει να κάνει μια ομιλία με ιδεολογικό χρώμα.

Να σημειωθεί ακόμα πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως θα απέχει, ενώ πιθανότατα το ίδιο θα πράξει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας. Επίσης υπάρχουν δύο υφυπουργοί-ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και η Μαρία Κεφάλα- που δεν είχαν ανοίξει επισήμως τα χαρτιά τους για το τι πράξουν σήμερα στην ψηφοφορία.

Οι εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ

Από το βήμα της Βουλής εξέφρασαν χθες τη διαφωνία τους με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Μπάμπης Αθανασίου, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Μάριος Σαλμάς και η Άννα Καραμανλή. Μάλιστα οι πέντε αυτοί βουλευτές ανέφεραν πως θα καταψηφίσουν ενώ «όχι» αναμένεται να πουν επίσης οι : Ανδρέας Κατσανιώτης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Φωτεινή Αραμπατζή, Φώντας Μπαραλιάκος, Κώστας Καραγκούνης, Βασίλης Γιόγιακας, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Θανάσης Δαβάκης, Γιώργος Καρασμάνης και Θεόδωρος Καραόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπερψηφίσουν οι Γιάννης Λαμπρ'οπουλος, Περικλής Μαντά, Διονύσης Ακτυπης, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιάννης Ανδριανού και Κώστας Βλάσης. Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που έχουν ήδη πει δημόσια πως θα απέχουν, όπως για παράδειγμα ο Στέλιος Πέτσας, ο Άγγελος Συρίγος και ο Γιάννης Καλλιάνος. Την αποχή επιλέγει τελικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης, ενώ θεωρείται πιθανόν το ίδιο να πράξουν ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Χρήστος Κέλλας, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Νότης Μηταράκης κ.α.

ειδήσεις τώραΜέγαρο ΜαξίμουΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκηςομόφυλα ζευγάρια