Πολιτική|06.03.2024 07:18

Στο κόκκινο ο πολιτικός υδράργυρος: Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης και η «γαλάζια» απάντηση στα βέλη της αντιπολίτευσης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση για μια σειρά ανοιχτών θεμάτων. Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να αφήσουν πίσω μια σειρά από καυτά θέματα και να υπάρξει ένας καθαρός οδικός χάρτης μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου, ωστόσο ο στόχος αυτός φαίνεται πως δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί.

Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια

Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια - που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί την Παρασκευή -έχει πυροδοτήσει μία σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση δεν δέχεται μόνο τα πυρά της Κουμουνδούρου  αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αντίθετα είναι και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Πάντως στην πολιτική συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια οι «γαλάζιοι» βάζουν στο στόχαστρο πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορούν πως γίνεται ένας «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ». Στη Νέα Δημοκρατία θα ήθελαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας να ψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να σταλεί μήνυμα συναίνεσης ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό και έτσι στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση πορεύεται κατά μόνας. Στην Πειραιώς υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως στις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του προωθούμενων ρυθμίσεων αλλά δεν περνά απαρατήρητο πως τις νεότερες ηλικίες η εικόνα είναι διαφορετική.

Την ίδια στιγμή που στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για την «μονομαχία» στη Βουλή αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ένα ακόμα θέμα προκαλεί πολιτική σύγκρουση. Η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους, έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες το πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο για σχολιασμό και έλεγαν πως έχουν υπάρξει σαφείς τοποθετήσεις και από την κυρία Ασημακοπούλου και από το υπουργείο Εσωτερικών. Προσέθεταν πως η υπόθεση ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές, ενώ υπογράμμιζαν πως ουδεμία σχέση έχει όλη αυτή η συζήτηση με την επιστολική ψήφο. Μάλιστα κατηγορούσαν  τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως οδηγούν τη συζήτηση εκεί «για να καταφερθούν κατά μιας τόσο θετικής πρωτοβουλίας, την οποία δεν στήριξαν».

Πάντως είναι  δεδομένο πως είναι ένα θεμα που απασχολεί το κυβερνών κόμμα, ενώ το pressing από την αντιπολίτευση θα συνεχιστεί. Να σημειωθεί πως ανακοινώθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων πως για «τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους» κινήθηκαν άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος. Και στη συνέχεια έγινε γνωστό πως τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που θα εξετάσει με ποιον τρόπο έφθασαν email στους αποδήμους διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας της Αθήνας.

Την ίδια στιγμή από την Νέα Δημοκρατία εξαπολύουν πυρά στην Κουμουνδούρου  μετά την έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες που ξεκίνησε η Εισαγγελία πρωτοδικών για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Γαλάζιες» πηγές  σημειώναν πως ο νόμος είναι σαφής και έχει υποχρέωση όποιος είναι αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας που εκπροσωπείται σε εθνικό ή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να μην συμμετέχει σε αλλοδαπή  εταιρεία. Μάλιστα  έλεγαν πως για το θέμα αυτό υπήρξε νόμος το ΣΥΡΙΖΑ από το 2016.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Χωρίς  την καθιερωμένη δοξολογία στη Μητρόπολη θα γίνει ο φετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το τέλος της λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος θα συμφάγει με τους συνοδικούς, ενώ φαίνεται πως δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επίσκεψη και το γεύμα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Να σημειωθεί πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε τις προσκλήσεις, ενώ σε ανακοίνωση τονίζεται πως ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου 20 μέρες είχε ψηφιστεί  το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο με το οποίο είχε διαφωνήσει η Εκκλησία. Το νομοσχέδιο έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς υπήρξαν  21 βουλευτές που το καταψήφισαν  και 31 που απείχαν (διαρροές ωστόσο υπήρχαν και από άλλα κόμματα).

Επιχείρηση συσπείρωσης 

Με όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα από τη Νέα Δημοκρατία θα ενταθεί η προσπάθεια για την συσπείρωση παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αυξηθούν προκειμένου να τονιστεί το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης και να αποφευχθεί μία ψήφος διαμαρτυρίας. 

Σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα είναι στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, αναμένεται να επικυρωθεί η  υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκ μέρους του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η συζήτηση όπως είναι φυσικό θα αφορά και τις ευρωεκλογές.  

Νέα ΔημοκρατίανομοσχέδιοΣΥΡΙΖΑΚατερίνα Σακελλαροπούλουειδήσεις τώρακυβέρνησηπανεπιστήμιαΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος