Βουλή: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - «Η ανώτατη παιδεία δεν είναι συναλλαγή»
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΈντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν οι εισηγητές της αντιπολίτευσης επί του νομοσχέδιου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι πολιτική επιλογή της για την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος Πισσαρίδη, που επιτάσσει τη μετατροπή της εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό σε αγοραίο προϊόν.
Oι αντιδράσεις των κομμάτων
«Η ακαδημαϊκή έρευνα δεν μπορεί να είναι εμπόριο, δεν μπορεί να είναι επιχείρηση», είπε ο κ. Καλαματιανός, επισημαίνοντας ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί και όχι να ορίζεται και να κατευθύνεται από τους νόμους της αγοράς. «Η ανώτατη παιδεία δεν είναι συναλλαγή και δεν μπορεί να ορίζεται και να κατευθύνεται από τους νόμους της αγοράς.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο συνδέεται άμεσα με τη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της χώρας. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε όχι μόνο να το διαφυλάξουμε, αλλά και να το ενισχύσουμε ώστε να συνεχίσει να επιτελεί τον σπουδαίο σκοπό του. Πρέπει να προστατεύσουμε τις ίσες ευκαιρίες και την ισότιμη πρόσβαση στην ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση. Αυτές είναι οι προτεραιότητες μας», προσέθεσε ο ίδιος.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει στις απαγορεύσεις, αλλά στις ισχυρές ρυθμίσεις. Οι ισχυρές ρυθμίσεις έναντι των ισχυρών κερδοσκοπικών μηχανισμών είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από μια εξ ολοκλήρου απαγόρευσή τους. Το βλέπουμε στη χώρα μας με το αρρύθμιστο πεδίο των κολεγίων. «Κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο – μη κερδοσκοπικό παράρτημα είναι ένα απολύτως παράδοξο σχήμα. Ο κύριος Πιερρακάκης ανάφερε ότι αυτό γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Δεν υπάρχει επίσης καμία απολύτως ρύθμιση που να αποτρέπει την νόθευση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τους», σημείωσε.
Για νομοσχέδιο έκτρωμα έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. «Μπίζνες ακόμη κι αν είναι να παραβιαστεί το Σύνταγμα, οι νόμοι και το κράτος Δικαίου», είπε για το νομοσχέδιο, η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη, ενώ η Ασπασία Κουρουπάκη από τη Νίκη, ανέφερε ότι συνιστά πολιτική εκτροπή η νομοθετική επιβολή που αποπειράται η κυβέρνηση.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό