Πολιτική|07.03.2024 06:05

Νέα Αριστερά: Επιθετικές κινήσεις κατά πάντων και φρέσκα πρόσωπα

Νίκος Σβέρκος

«Η πρωτοβουλία για πρόταση δυσπιστίας ήταν η αρχή» λένε κορυφαία στελέχη της Νέας Αριστεράς, που χτες μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνυπογράψουν την πρότασή της, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση με πολλαπλούς αποδέκτες. Εξαπολύουν βολές κατά των υπόλοιπων προοδευτικών κομμάτων και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Νέα Αριστερά κατά πάντων - «Η υπόλοιπη αντιπολίτευση διευκολύνει τον Μητσοτάκη»

Πηγές της Νέας Αριστεράς σε έντονο ύφος ανέφεραν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να υπογράψει πρόταση δυσπιστίας επικαλούμενος γελοίες δικαιολογίες, ότι τάχα, η κυβέρνηση θα συσπειρωθεί επειδή η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί». Λαμβάνοντας αφορμή από το γεγονός ότι το 2022 και το 2023 επί προεδρίας Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, συμπλήρωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «απαρνείται έτσι το πρόσφατο παρελθόν του αλλά και την λογική του κοινοβουλευτικού όπλου της δυσπιστίας. Απαρνείται στην πραγματικότητα την ίδια την πολιτική»

Έστρεψαν όμως τα πυρά τους και κατά του ΠΑΣΟΚ για την άνευ αιτιολόγησης άρνησή του, εκτιμώντας ότι «πιθανότατα να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν καταλήξει στο εσωτερικό του αν είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων». «Αφήνουμε τον κύριο Ανδρουλάκη να λύσει τα προβλήματα στο κόμμα του και να διευκρινίσει αν τελικά θα μπει ή όχι εμπόδιο στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων» προσέθεταν.

Για το ΚΚΕ πηγές της Νέας Αριστεράς σημείωναν πως δεν εξεπλάγησαν από την στάση του και σημείωναν με νόημα ότι από την χθεσινή ημέρα «θα μνημονεύουμε τους επαίνους του Βελόπουλου πως "πραγματική Αριστερά είναι το ΚΚΕ"». Για την Πλεύση Ελευθερίας, δε, που σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά εξέτασε θετικά το ζήτημα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν: «Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Τα είπε μόνη της η κα Κωνσταντοπούλου όταν έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι διατάξεις για την ίδρυση μη κρατικών ανωτάτων σχολών μπορούν να ερμηνευτούν σε συμφωνία με το Σύνταγμα δίνοντας άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Πιερρακάκη».

Από τη Νέα Αριστερά σημείωναν ότι «η αντιπολίτευση, με εξαίρεση τη Νέα Αριστερά, επιλέγει να διευκολύνει τον Κ. Μητσοτάκη να νομοθετήσει την παραβίαση του Συντάγματος με την απεμπόληση των κοινοβουλευτικών εργαλείων που έχει στα χέρια της» και σημείωναν με νόημα ότι «το συμπέρασμα είναι απλό: Η συναινετική αντιπολίτευση δεν απειλεί την κυριαρχία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτή η αντιπολίτευση που απορρίπτει η κοινωνία».

Διπλή τακτική και νέα πρόσωπα

Η πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς κυριάρχησε χθες στις συζητήσεις γύρω από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, φέρνοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον Αλέξη Χαρίτση. Τέτοιες επιλογές ενισχύουν το προφίλ του προέδρου του κόμματος, με αρκετούς να λένε ότι η κίνησή του ήταν αντίστοιχη με αυτές που έκανε προ δεκαετίας η Αριστερά στη Βουλή.

Πέραν αυτού, οι πρόσφατες επισκέψεις του Αλέξη Χαρίτση στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, δείχνουν την διττή τακτική που θέλουν να ακολουθήσουν στη Νέα Αριστερά: Αφενός να εμφανιστούν ως μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση και παράλληλα να προσδώσουν θεσμικότητα στις κινήσεις τους.

Ούτως ή άλλως στη Νέα Αριστερά σχεδιάζουν να πυκνώσουν αντίστοιχες ενέργειες στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενώ επιθυμούν να ενισχύσουν το προφίλ του νέου και διαφορετικού κόμματος. Γι αυτό και σχεδιάζεται να βγουν «μπροστά» πρόσωπα που σχετίζονται λιγότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Κωστής Καρπόζηλος. Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν άλλωστε ότι το 1/3 του μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού του, ή αλλιώς περίπου 80 στελέχη του, δεν ήταν ενταγμένα στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε είχαν για χρόνια ενεργό κομματική δραστηριότητα.

ΣΥΡΙΖΑΚΚΕκυβέρνησηΠΑΣΟΚΝέα Δημοκρατίαπρόταση μομφήςΓαβριήλ ΣακελλαρίδηςΝέα αριστερά