Πολιτική|08.03.2024 06:25

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση στη Βουλή – Σήμερα η ψηφοφορία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εντάσεις, αντεγκλήσεις αλλά και επιχειρήματα από κάθε πλευρά επικράτησαν, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, με τα αίματα να ανάβουν με αφορμή την αναφορά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στους «sugar daddies».

Στα ύψη η αντιπαράθεση

Όλα ξεκίνησαν στη Βουλή με την ένταση αντισυγταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε μεν από την πλειοψηφία της Βουλής, έδειξε όμως τις διαθέσεις της αντιπολίτευσης. Ο Σωκράτης Φάμμελος και Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσαν τον τόνο, με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου αντισυνταγματικό και να τονίζει πως η κυβέρνηση επιχειρεί την καταστρατήγηση του Συντάγματος.

«Η τήρηση του Συντάγματος είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία, γ’ αυτό καταθέσαμε την ένσταση αντισυνταγματικότητας και περιμένουμε να το κάνουν όλα τα προοδευτικά κόμματα», είπε με αιχμή στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «είστε ασύδοτη κυβέρνηση και τα κάνετε για τους κολλητούς σας και βαφτίζετε το κρέας ψάρι», είπε. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσέθεσε ότι «εμείς θα καταψηφίσουμε ό,τι προσκρούει στην προϋπόθεση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευση».

Είχε, βέβαια, προηγηθεί η πρόταση της Νέα Αριστεράς σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (απαιτούνται 50 υπογραφές), η οποία ωστόσο δεν ευοδώθηκε.

Τα φώτα όμως της δημοσιότητας έπεσαν στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς όσα είπε περί sugar daddies είχαν ως αποτέλεσμα να ανάψει η συζήτηση. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος επανάλαβε ουσιαστικά όσα νωρίτερα είχε ισχυριστεί ο κ. Κουτσούμπας. «Σε αυτή την συζήτηση έχουμε το ΠΑΣΟΚ ως λαγό για τις αντιδραστικές αλλαγές που θα υπάρξουν. Από αυτή την άποψη προβάλλονται διάφορα μοντέλα. Αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ στο μοντέλο της Σουηδίας με τους sugar daddies και τα sugar babies, με τα κορίτσια να προσφέρουν υπηρεσίες στους πλούσιους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανασόπουλος, με τη Υφυπουργό Παιδείας, Ζέτα Μακρή να αντιδρά έντονα. «Άκουσα και τον γγ του ΚΚΕ το πρωί να αναφέρεται στο sugar daddies και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Ως γυναίκα θλίβομαι είναι απαράδεκτη και σεξιστική άποψη. Λυπούμαι πάρα πολύ», είπε η Ζέτα Μακρή με τον κ. Καραθανασόπουλο να τονίζει ότι πρόκειται για μια πραγματικότητα. «Αυτή την πραγματικότητα εσείς την τρέφετε. Με τις πολιτικές σας μετατρέπετε τα κορίτσια σε συνοδούς υπηρεσιών πολυτελείας. Αυτό λέμε ως ΚΚΕ», ενώ η κυρία Μακρή υπογράμμισε ότι θλίβεται από την επιμονή του ΚΚΕ. Από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για βαρύτατο ολίσθημα του ΚΚΕ και προσέθεσε: «Είναι ντροπή και δεν έχετε δικαίωμα . Να το πάρετε πίσω. Είστε το 2024 στην Ελλάδα. Δεν είστε σε χώρες της ΕΣΣΔ του ’80».

Λίγο αργότερα, νέα ένταση προκλήθηκε στη Βουλή με αφορμή την τοποθέτηση της βουλευτή της ΝΔ, Κατερίνας Παπακώστα, η οποία κάλεσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα να πάρει πίσω τη δήλωσή του. «Το ΚΚΕ κατήγγειλε μια πραγματικότητα που έχει επεκταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Αυστραλία», απάντησε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, επί της ουσίας του νομοσχεδίου ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσπάθησε να αποκρούσει τα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Σας καλώ να υπερψηφίσετε ένα νομοσχέδιο που κάνει το αυτονόητο, το επιβεβλημένο και το αναγκαίο. Με θάρρος και σθένος όχι μόνο αλλάζει σελίδα στο βιβλίο, αλλά ανοίγει το νέο βιβλίο», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραιδιωτικά πανεπιστήμιαΠΑΣΟΚΝέα αριστεράΔημήτρης ΚουτσούμπαςΠλεύση ΕλευθερίαςΣωκράτης ΦάμελλοςΝίκος ΑνδρουλάκηςΑλέξης ΧαρίτσηςΚΚΕ