Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Πέρασε με 159 «ναι» το νομοσχέδιο μετά από θυελλώδη αντιπαράθεση
NewsroomΥπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εν μέσω αντιδράσεων μέσα και έξω από τη Βουλή. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από 159 βουλευτές, ενώ προηγήθηκε θυελλώδης αντιπαράθεση τριών ημερών που κορυφώθηκε την Παρασκευή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Καταψήφισαν 129 βουλευτές, ενώ «παρών» δήλωσαν 11.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια), ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.
Σφοδρή αντιπαράθεση και ανταλλαγή πυρών
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι πολιτικοί αρχηγοί συγκρούστηκαν με σφοδρότητα για το νομοσχέδιο.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ριζική τομή» που όπως είπε «ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο».
«Είναι μία ρύθμιση που έρχεται να κερδίσουμε χαμένο χρόνο και έδαφος. Δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει άλλο δέσμια δογμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. (…) Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση Δημοκρατίας, η τομή αυτή μετατρέπει σε ευκαιρία μια διαχρονικά μετέωρη αδυναμία της μεταπολίτευσης και φέρνει την ελληνική πραγματικότητα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή, χωρίς να περιμένει την αλλαγή του Άρθρου 16, ούτως ή άλλως θα δρομολογηθεί στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για προκλητικότητα της κυβέρνησης και βιασύνη, ώστε να «ιδιωτικοποιήσει και να μετατρέψει σε άναρχη αγορά ένα ακόμη δημόσιο αγαθό, που δεν διστάζει να παραβιάσει ακόμη και το Σύνταγμα». «Και για το λόγο αυτό εβδομάδες τώρα σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στο δρόμο. Για τα αυτονόητα και τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την Παιδεία ως εμπόρευμα, τα πανεπιστήμια ως σούπερ μάρκετ και τους φοιτητές ως πελάτες», προσέθεσε.
Απομίμηση μεταρρύθμισης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Δεν δίνει καμία απάντηση στα προβλήματα της εκπαίδευσης και δεν αντιμετωπίζει στις παθογένειες, μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, την οποία θα στηρίξουν οι 158 βουλευτές της ΝΔ. (Για μας μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση αξιόπιστη υλοποίηση)» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου.
«Κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, αυτό που λέτε είναι σκανδιναβικό σταυρόλεξο (…) Η πολυφωνία σας σταδιακά μετατρέπεται σε πλήρη παλινωδία με δική σας ευθύνη. (…) Τόσα χρόνια στη Βουλή είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρρεαλισμός» είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Θα στηρίξουμε όσα άρθρα βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. (..) Τελικά τι θέλετε; ΣΥΡΙΖΑ θέλετε, όχι συναίνεση, όταν είστε υπηρέτες ισχυρών οικογενειακών συμφερόντων».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι «συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι "κόσμοι": Ο ένας εκφράζει το παλιό, το ξεπερασμένο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθαγιάζει τον δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει φέρει προς ψήφιση, ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, ένα πραγματικό έκτρωμα. Φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια-μαγαζιά και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια. Δημιουργεί δυο διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας κρίνεται από τις επιδόσεις των πανελλαδικών και ο άλλος από την τσέπη. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση διαρρέει και σενάρια για πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη Λυκείου».
«Η καλή παιδεία, αυτή που προβλέπει και επιτάσσει το Σύνταγμα είναι ζητούμενο και όχι κεκτημένο. Συζητάμε για το Σύνταγμα αλλά το Σύνταγμα παραβιάζεται καθημερινά. Και υπάρχουν εδώ μέσα εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κομμάτων –ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά- που έχουν κυβερνήσει που δεν έκαναν για την παιδεία αυτά που το Σύνταγμα επιτάσσει. Έκαναν μικροκομματικές διευθετήσεις και πάντα έβαζαν την παιδεία τελευταία στην ιεράρχηση», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα ψηφίσει υπέρ όλων εκείνων των άρθρων που ενισχύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και κατά εκείνων των άρθρων που συνδέονται με δίδακτρα και με μη αναγνώριση του στάτους των καθηγητών».
«Η Νέα Αριστερά λοιπόν όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο, αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο! Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Και να είστε βέβαιοι ότι μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον Νόμο. Γιατί το πανεπιστήμιο του μέλλοντός μας είναι ποιοτικό, εξωστρεφές, σύγχρονο, κοινωνικά προσβάσιμο, δημοκρατικό. Και συνεπώς Δημόσιο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Φτιάξτε πρώτα τη δημόσια παιδεία, τα δημόσια πανεπιστήμια και μετά τα ιδιωτικά», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην παιδεία είναι δομικό» και «ξεκινά από τις χαμηλές βαθμίδες». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα χρησιμοποιώντας παραπειστικά παραδείγματα για να πείσει τον κόσμο, ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και τα δημόσια θα γίνουν καλύτερα», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί «για τα παιδιά των πλούσιων φίλων».
«Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί για ακόμη μια φορά να ερμηνεύσει την έννοια του Συντάγματος κατά έναν αυθαίρετο και επικίνδυνο τρόπο. Από το 1975, η παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης, προβλέπεται να γίνεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ. Απαγορεύεται η ίδρυση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες. Οι λέξεις "απαγορεύω" και "αποκλειστικά" που περιέχονται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν είναι επιδεκτικά ερμηνείας», είπε ο Δημήτρης Νατσιός.
«Ο τίτλος του νομοσχεδίου θεωρούμε ότι είναι υποκριτικός. Πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης, πρόθεσή σας, κ. Μητσοτάκη, δεν είναι να ενισχύσετε το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά να το αποδυναμώσετε», υποστήριξε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας. «Η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί ντιρεκτίβες μνημονίων», προσέθεσε ο κ. Στίγκας. «Ντιρεκτίβες υπαγορευμένες από άγνωστους δανειστές που θέλουν η κρατική και δημόσια οντότητα της ελληνικής δημοκρατίας να καταστεί στο μεγαλύτερό της τμήμα ιδιωτική».
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών