Γιατί η κυβέρνηση κλείνει τη συζήτηση για επίδομα Πάσχα - Ποια μέτρα στήριξης εξετάζει το Μαξίμου
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΚλείνει η κυβέρνηση τα σενάρια για καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος Πάσχα, καθώς σε αυτή τη χρονική συγκυρία προκρίνεται ένα διαφορετικά μείγμα μέτρων με βάση και τα δημοσιονομικά περιθώρια. «Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε. Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα υλοποιηθεί» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την κυβέρνηση έχουν ήδη ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα μια σειρά μέτρων για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι αγρότες και οι νέες μητέρες, και επομένως θέλουν να προχωρήσουν με φειδωλές κινήσεις το επόμενο διάστημα. Στόχος τώρα είναι να διατηρηθούν δημοσιονομικές εφεδρείες σε περίπτωση που προκύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες και στο στρατόπεδο της Ν.Δ αποφεύγουν τον πειρασμό να επιδοθούν σε ένα μπαράζ παροχών με προεκλογικό άρωμα.
Άλλωστε δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που η κυβέρνηση τόνισε στους αγρότες πως εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια και δεν υπάρχει δυνατότητα για νέα μέτρα άμεσης εφαρμογής. Επομένως δεν είναι εύκολο τώρα να ανοίξει μια συζήτηση για παροχές σε άλλες ομάδες του πληθυσμού καθώς δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα.
Πάντως σε περίπτωση που τα μηνύματα τους επόμενους μήνες είναι θετικά το ενδεχόμενο κάποιων εκτάκτων παροχών για τα νοικοκυριά θα συζητηθεί εκ νέου το φθινόπωρο. Ουσιαστικά σε περίπτωση που προκύψει δημοσιονομικός αέρας θα υπάρξει ένα νέο εφάπαξ «δώρο» για τους ευάλωτους πριν τα Χριστούγεννα (όπως είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια), ωστόσο στην κυβέρνηση δεν θέλουν να δεσμευτούν από τώρα.
Αυτή τη χρονική συγκυρία πάντως από το Μαξίμου εστιάζουν σε τέσσερις στοχευμένες κινήσεις που θα τρέξουν μέσα στην Άνοιξη:
1. Αύξηση του κατώτατου μισθού που θα κλειδώσει μέσα στον Μάρτιο και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Ο νέος κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ (πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα 830 ευρώ) και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω αυτή η αύξηση μια σειρά από επιδόματα και τις τριετίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στην τετραετία ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ.
2. Υλοποίηση όσων έχουν ανακοινωθεί για τους αγρότες. Υπενθυμίζεται πως ένα δεύτερο πακέτο μέτρων αναμένεται να εφαρμοστεί το 2025, οπότε και η καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο θα γίνει μόνιμη. Ταυτόχρονα αναμένονται και τα αποτελέσματα από την ευρωπαΐκή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και ήδη την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ραντεβού του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου, ενώ θα υπάρξει και ένα ακόμα τετ α τετ την Παρασκευή. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι πως πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και όπου είναι δυνατόν αυτά θα υλοποιηθούν, ωστόσο ταυτόχρονα επισημαίνεται πως ο δημοσιονομικός χώρος είναι πεπερασμένος και δεν πρέπει να καλλιεργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες
3.Στεγαστικά προγράμματα. Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που προσέφερε πρώτη κατοικία σε 20.ΟΟΟ νέους και σε εφαρμογή μπαίνει τώρα το «ανακαινίζω - ενοικιάζω». Παράλληλα πρόσφατα ανακοινώθηκε η αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης από τα 1500 στα 2000 ευρώ και για συγκατοίκηση από τα 2000 στα 2500 ευρώ και η κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών όπου θα στεγαστούν σχεδόν 10.000 σπουδαστές. Στο μεταξύ χθες στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως εξετάζονται και πρόσθετες παρεμβάσεις πέραν αυτών που ήδη έχουν γίνει - και για το ζήτημα του Airbnb.
4.Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου θα γίνουνε τον Μάιο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρα για την συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, για την υποστήριξη όσων θέλουν να αποκτήσουν παιδί, για την ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών αλλά και την αντιμετώπιση του brain drain.
«Σήμα» για συνέχιση μεταρρυθμίσεων εκπέμπει η κυβέρνηση
Στην ανάγκη να στείλουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές σήμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων εστιάζει η κυβέρνηση, βάζοντας από τώρα τα διλήμματα της επικείμενης αναμέτρησης. Αυτό που τονίζεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μια ψήφο διαμαρτυρίας αλλά πρέπει να δοθεί εκ νέου εντολή για επιτάχυνση μιας σειράς κομβικών αλλαγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη ενός πολυδύναμου εκσυγχρονισμού.
Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μέτρα που αφορούν στις νεότερες ηλικίες και σήμερα ο πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει το απόγευμα στην εκδήλωση του ΤΕΚΑ, δηλαδή του επικουρικού ταμείου που προβλέπει «ατομικούς κουμπαράδες» για τους νέους.
Αυτό που υπογραμμίζεται από το Μαξίμου είναι πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση την δεύτερη τετραετία και επισημαίνεται πως όσα περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα γίνουν πράξη. Από το γαλάζιο στρατόπεδο αποφεύγουν επισήμως να βάλουν τον πήχη των ευρωεκλογών, ωστόσο είναι δεδομένο πως θέλουν να πιάσουν το ποσοστό που είχαν και το 2019. Παράλληλα βέβαια στην μάχη των εντυπώσεων μετρά και η απόσταση από την αντιπολίτευση, ενώ στην Πειραιώς θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο διαρροών ενός παραδοσιακού κοινού προς κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά