Συνάντηση Μητσοτάκη με Αλ Σίσι: Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου
NewsroomΣτο Κάιρο βρίσκεται σήμερα (17/3) ο Κυριάκος Μητσοτάκης -όπου το μεσημέρι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι για να συζητήσουν διμερή θέματα.
Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ - Αιγύπτου σε συνολική και στρατηγική συνεργασία. Ακόμα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.
Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν το απόγευμα Κοινή Δήλωση για τη σύσταση του ΑΣΣ.
Πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ στην Αίγυπτο
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο ανδρών θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, με επίκεντρο το μεταναστευτικό και μια συνεργασία που θα υπογραφεί -ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει τμήματα για τον έλεγχο μεταναστευτικών ροών αλλά και χρηματοδότησης στήριξης εν γένει της οικονομίας της Αιγύπτου που παραπαίει.
Στόχος της Ευρώπης είναι να μην αποσταθεροποιηθεί η Αίγυπτος η οποία έχει πολλά οικονομικά προβλήματα. Η χώρα είναι σημαντική για την Ευρώπη και την Ελλάδα που βλέπει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα νότια παράλια της Κρήτης, από την Αίγυπτο και με πολλούς Αιγύπτιους να έρχονται.
Ο στρατηγικός ρόλος της Αιγύπτου και οι εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή
Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο μεταναστευτικό, διότι στο παρελθόν συγκρατούσε (και εξακολουθεί συγκρατεί) τις ροές από μία σειρά από χώρες που μαστίζονται από εμφυλίους. Την ίδια ώρα, αρκετοί από αυτούς που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη είναι Αιγύπτιοι.
Αν βάλουμε στην εξίσωση τον πόλεμο στη Γάζα και τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και περιφερειακών παικτών, όπως της, Χεζμπολάχ, τότε κατανοούμε ότι οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαιτέρως εύθραυστες κι ότι η Αίγυπτος μπορεί να διαδραματίσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό