Πολιτική | 21.03.2024 06:35

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα γίνουν οι προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο

Νίκος Σβέρκος

Το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος.

Στο μεταξύ, πληροφορίες φέρουν την Κουμουνδούρου να «κρατάει» πέντε θέσεις για υποψηφίους που θα αποτελούν προσωπική επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη και των οργάνων του κόμματος.

Συνεδριάζει τις επόμενες ημέρες η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Ενόσω ο πρόεδρος του κόμματος υπηρετεί την ολιγοήμερη θητεία του στο στρατό, τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του κόμματος καλούνται να στρώσουν το δρόμο για τις προσεχείς ευρωεκλογές και να οριστικοποιήσουν την διαδικασία των προκριματικών εκλογών μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης ελπίζει πολλά σε αυτές τις ευρωεκλογές, το πρώτο εκλογικό του τεστ, ενώ μεταδίδει κλίμα αισιοδοξίας λόγω των τελευταίων δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το ΠΑΣΟΚ.

Τις επόμενες ημέρες και όχι αργότερα από τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για να «κλειδώσει» τις λεπτομέρειες των προκριματικών εκλογών, που  όπως έχει ανακοινωθεί θα διεξαχθούν στις 14 Απριλίου. Αφενός τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν για υποψηφίους που προέρχονται από τις δικές τους περιφέρειες διαμονής, καθώς έχει αποφασιστεί να υπάρχει ποσόστωση περιφερειών στην κατάρτιση της λίστας. Παράλληλα το ψηφοδέλτιο θα έχει ισόποση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών, κάτι που προβλέπει και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίσιμες λεπτομέρειες

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχει η διάθεση να «κρατηθούν» μερικές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο, 3 έως 5, για πρόσωπα που θα λάβουν το χρίσμα του υποψηφίου μετά από προσωπική επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη και την συλλογική απόφαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα δηλαδή από τους Κώστα Αρβανίτη και Έλενα Κουντουρά, φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του θα επιλέξουν έως πέντε πρόσωπα για το ευρωψηφοδέλτιο, ελπίζοντας να δώσουν σαφές πολιτικό στίγμα για τις κάλπες.

Αυτά τα πρόσωπα θα προέρχονται αφενός από την νεολαία του κόμματος. Αφετέρου ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προτείνει σε ορισμένα πρόσωπα να κατέλθουν με το ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει συγκεντρώσει τα επιθυμητά «ναι».

Παράλληλα, υπάρχει το ζήτημα της διεύρυνσης, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μεταδώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους περίπου 400 πολίτες που κατέθεσαν βιογραφικά δεν περιλαμβάνονται γνωστά πρόσωπα από το Κέντρο ή την Κεντροδεξιά, γι αυτό και ορισμένοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως θα πρέπει να γίνει κεντρική πολιτική συμφωνία ώστε να κατέλθουν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς κάλπες.

Ένα ακόμα ζήτημα που αναμένεται να καθοριστεί στην Π.Γ. είναι η μέθοδος της ψηφοφορίας, το εάν δηλαδή η ψηφοφορία θα γίνει δια ζώσης ή υβριδικά. Προ εβδομάδων ο Στέφανο Κασσελάκης λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα συνεδριάσεις της Π.Γ. για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ωστόσο κάτι τέτοιο κρίνεται ανέκαθεν πολυδάπανπ, ενώ υπάρχουν εντός ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικές αντιδράσεις, με ορισμένους να θεωρούν ότι είναι πιθανόν να κυριαρχήσουν οι διασημότητες.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραειδήσειςΣτέφανος ΚασσελάκηςΕυρωεκλογές