Πολιτική|04.04.2019 14:04

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην παραίτηση «βόμβα» του Προέδρου της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Κατερίνα Τζαβάρα

Πριν από δύο μέρες, το σκεπτικό πίσω από τη νομοθετική ρύθμιση που τροποποιεί τη σύνθεση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανέπτυξε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείτο το σχέδιο νόμου για τη «σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αυτής συγκρούστηκε με τον πρόεδρο της ΕΕΔΑ, Γιώργο Σταυρόπουλο. «Είναι επιτέλους η ώρα η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να διευρυνθεί με φορείς και με οργανώσεις που υφίστανται τις διακρίσεις. Όχι να είναι μια επιτροπή που λειτουργεί με όρους ανάθεσης ή εξ ονόματος όσων υφίστανται διακρίσεις», είχε τονίσει ο υπουργός Επικρατείας

Ο κ. Τζανακόπουλος είχε συγκρουστεί ευθέως με τον πρόεδρο της ΕΕΔΑ, Γιώργο Σταυρόπουλο ο οποίος είχε από την πλευρά του σημειώσει ότι η Εθνική Επιτροπή είχε επαινέσει «τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όταν έπρεπε, όπως τις ενέργειες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των διεμφυλικών, την υπαγωγή στο σύμφωνο συμβίωσης και των ομόφυλων ζευγαριών» και άλλες περιπτώσεις». Αντιτίθεται όμως στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία που θεωρεί ότι θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της σύνθεσής της. Σύμφωνα με την ΕΕΔΑ, τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν αφορούν την αντιπροσωπευτικότητά της. Με την προτεινόμενη αλλαγή είχε πει ότι αλλάζουν οι ισορροπίες, σε βαθμό που «η παράβαση της αρχής της Ισότητας είναι εμφανής και πρέπει να αποκρουστεί».

Σήμερα, θέμα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την απόσυρση των «επίμαχων διατάξεων» που οδήγησαν στην παραίτηση του κ. Σταυρόπουλου και ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεν το έκανε δεκτό.

Με αιχμή την παραίτηση του προέδρου της ΕΕΔΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε τον κ. Τζανακόπουλο να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία κάνει λόγο για παραβίαση των Αρχών των Παρισίων.

«Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και συμπλήρωσε: «Οι Αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της Επιτροπής πρέπει να καθoρίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά μέσα από τη νομοθετική διαδικασία».

Αργότερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γεώργιος Γεωργαντάς επανήλθε στο θέμα κάνοντας λόγο για παρέμβαση που οδηγεί σε υπερεκπροσώπηση και επεσήμανε ότι σε λίγες μέρες (19 Απριλίου) πρόκειται να γίνουν αρχαιρεσίες στην Επιτροπή και το γεγονός ότι δρομολογείται αλλαγή της σύνθεσής της τόσο κοντά στις εκλογές, προκαλεί όχι μόνο εντυπώσεις αλλά και ανησυχίες για λόγους σκοπιμότητας.

Παραίτηση Γιώργος Σταυρόπουλος